«ΚΑΛΗΜΕΡΑ» σας, να αλλάξουμε διάθεση!

Γονική Κατηγορία: Παράδοση Λαογραφικό Μουσείο Εμφανίσεις: 78079

Τα κάτοπτρα, οι επίπεδοι καθρέφτες είναι πολύ παλιά εφεύρεση του ανθρώπου αλλά στα χωριά τα δικά μας, οι φτωχές μας κοινωνίες που είχαν ως προτεραιότητα την επιβίωσή τους, χρησιμοποιούσαν ως καθρέφτες το νερό όπως ο Νάρκισσος.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που έχουμε ως σήμερα οι καθρέπτες κυκλοφόρησαν ευρέως στην ορεινή Ηλεία μετά τον πόλεμο.
Τους έφερναν διάφοροι μικροπωλητές – πιτσικόμιδες με ανταλλαγή σε είδος όπως αυγά, κοτόπουλα αλλά και με άλλα πολύτιμα αντικείμενα που οι χωριανοί μας δεν γνώριζαν τότε την αξία της ιστορίας μας.
Έτσι, σιγά-σιγά γέμισαν όλα τα σπίτια με το γνωστό ξύλινο κάδρο με τις τρεις ΧΑΡΙΤΕΣ.

Άλλοτε ήταν ζωγραφισμένες πάνω στο ξύλο και άλλοτε στο γυάλινο τμήμα του καθρέπτη που έγραφε με καλλιτεχνικά γράμματα «Καλημέρα» όπως και εδώ.
Ο καθρέπτης για τα παιδιά ήταν και αντικείμενο παιχνιδιού, αφού δεν χορταίναμε να κάνουμε χιλιάδες γκριμάτσες μπροστά του.Για μας τα αρσενικά «έτρεχε» και η φαντασία με τις ωραίες κυρίες της ζωγραφιάς που κάποιοι έλεγαν πως ήταν οι Χάριτες και άλλοι οι κόρες της Αγίας Σοφίας, Ελπίδα, Αγάπη και Πίστη.
Ο Καθρέφτης (Καλημέρα), ο δικός μας εδώ, έχει πλάτος 44cm, ύψος 23cm και τον προσέφερε πριν πολλά χρόνια για το Λαογραφικό μας Μουσείο ο Μπαντούνας Αντώνης του Γεωργίου (Μπάμπη) ως εκπρόσωπος της οικογένειας.
Όπως θα είδατε το κάδρο με τον καθρέπτη δεν το συνόδευε η γνωστή μπόλια – πετσέτα.
Η Γεωργία Παπαντώνη του Βασιλείου (Γλάρου) και της Κατίνας, φρόντισε ώστε να μας προμηθεύσει την αριστουργηματική αυτή μπόλια με τα κεντητά γράμματα και την ευχαριστούμε θερμά.
Έχουμε ακόμη ένα δείγμα κορνιζοκαθρέφτη και μπόλια από το χωριό μας που είχαμε παρουσιάσει εδώ:
http://www.antroni.gr/…/1570-o-kornizokathreftis-kai-i-bolia

 

 

Εκτύπωση