ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΛΑΜΠΕΙΑΣ

Γονική Κατηγορία: Ενότητα Λαμπείας Λαμπεία Εμφανίσεις: 8517

ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ

Η Ολυμπία δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να κράτηση την συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών περισσότερο από τρεις ώρες (όσο δηλαδή χρειάζονται να επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο και τα μουσεία), γιατί διαθέτει ασήμαντες τουριστικές υπηρεσίες, και ανύπαρκτη συγκοινωνία για την καλύψει τουριστικών αναγκών.

Ένας σωστός σχεδιασμός για την αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών στην Ολυμπία θα πρέπει να περιέχει και εναλλακτικές προτάσεις. Ο παραδοσιακός οικισμός Δίβρη είναι ένα δυνατό χαρτί στα χέρια σας, γιατί ακόμη και εάν δεν επενδύσετε σε αυτόν, σας δίνει την δυνατότητα με την ανάλογη προβολή, να κρατήσετε τουλάχιστον για μία μέρα ακόμη τον τουρίστα στην Ολυμπία.

Όμως κύριοι Δημοτικοί και Περιφερειακοί άρχοντες τι θα προτείνεται στον τουρίστα; Επισκεφτείτε τον παραδοσιακό οικισμό να θαυμάσετε τις πλαστικές χελώνες και περπατήστε στις πέτρες μπλουμ, που πρόσφατα τοποθετήσαμε?

Με όλο τον σεβασμό και εκτίμηση προς όλους σας, κάνω έκκληση να προχώρηση η πορεία χρηματοδότησης και υλοποίησης του έργου αλλά παράλληλα να εξετάσετε τις προτάσεις για βελτίωση της. Προτείνουμε ο Δήμος ή η περιφέρεια να ανάθεση άμεσα σε κάποιους ειδικούς (αρχιτέκτονα τοπιού, διακοσμητή κ.α.) να συνεργαστούν με το αρχιτεκτονικό γραφείο που έχει αναλάβει την μελέτη για να γίνουν οι παρακάτω αλλαγές

ΤΙ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ

 

• Χαρακτηριστικά στοιχεία: Όπως είναι γνωστό για να προβάλεις κάτι το βάζεις στην βιτρίνα. Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά την βιτρίνα του χωριού μας και σε αυτή θα έπρεπε να αποτυπώνονται να αναδεικνύονται και να προβάλλονται τα χαρακτηριστικά στοιχεία του τόπου. Τα στοιχεία αυτά είναι η μυθολογία, η ιστορία, τα νερά, τα έλατα, η πολιτιστική μας κληρονομιά κ. α.

• Παραδοσιακή εικόνα: Για εμάς βασικό ζητούμενο είναι η μελέτη να αναδεικνύει και να ενισχύει την παραδοσιακή εικόνα του τόπου μας, γιατί ενισχύοντας την εικόνα αυτή ενισχύουμε και την τουριστική ανάπτυξη του χωριού μας, της Ολυμπίας και ολόκληρου του Δήμου.

 

• Εναλλακτικές προτάσεις: Εμείς είχαμε συμφωνήσει με τον Δήμο Λαμπειας ότι σε κάποιο στάδιο της μελέτης και πριν ολοκληρωθεί, θα έρχονταν οι μελετητές για να συζητήσουμε. Περιμέναμε επίσης σε κάποια σημεία να έχουν και εναλλακτικές προτάσεις.

• «Για την ασφάλεια των κατοίκων και κυρίως των παιδιών»: Εμείς δεν θα προτείναμε κάτι σε σχέση με την ασφάλεια, γιατί πολύ απλά δεν έχουμε τις γνώσεις, θα επισημαίναμε όμως στους μελετητές ότι είναι βασικό ζητούμενο.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η μελέτη αυτή αφορά τον τόπο μας για αυτό έχουμε κάθε ηθικό δικαίωμα να έχουμε τις απόψεις μας, και να κάνουμε τις προτάσεις μας. Βάση αυτού του δικαιώματος καταθέτουμε πιο κάτω την διαφορετική άποψη, και τις προτάσεις μας. Εάν έχουμε καταλάβει κάτι λάθος στην ανάγνωση της μελέτης θα παρακαλέσουμε τους υπευθύνους του Δήμου και του αρχιτεκτονικού γραφείου να μας διορθώσουν και εμείς άμεσα, μέσα από αυτή την σελίδα θα ζητήσουμε συγνώμη, και θα διορθώσουμε το λάθος:

Πλακόστρωση: Θεωρούμε απαράδεκτο σε έναν παραδοσιακό οικισμό (τυπικά δεν έχει χαρακτηριστεί) να γίνεται έργο ανάπλασης με πέτρες μπλουμ. Ζητάμε η πλακόστρωση να είναι ανάλογης αισθητικής και αρχιτεκτονικής αξίας με την παράδοση του τόπου μας, και να δένει με την ντόπια αρχιτεκτονική. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε μια σωστή πλακόστρωση με πέτρα χρησιμοποιήσετε άλλο υλικό. Άλλωστε η πέτρα δεν είναι και η πιο φιλική με τα ποδιά και ειδικά εάν δεν έχει χρησιμοποιηθεί σωστά. Επιπλέον φοβάμαι ότι η πολύ πέτρα θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα από τα ζητούμενα.

Εναλλακτική πρόταση και εφόσον δεν είναι ολισθηρό, είναι το δάπεδο που έχει χρησιμοποιηθεί στο Δίστομο. Το δάπεδο αυτό είναι σχεδόν ίδιο με το δάπεδο που έχει χρησιμοποιηθεί για την πλακόστρωση της Ολυμπίας, έχει όμως κάποια διαφορά που το κάνει πιο όμορφο, πιθανόν η διαφορά να είναι στον χρωματικό τόνο του υλικού.

Αρχιτεκτονικές πινελιές: Αρχιτεκτονικές πινελιές ταυτισμένες με την παράδοση, και την παράδοση του τόπου μας, δυστυχώς δεν είδαμε ούτε μία. Όπως επίσης δεν είδαμε πινελιές και υλικά όπως το ντόπιο δέντρινο ξύλο, ο ασβέστης και άλλα υλικά που θα αναδείκνυαν την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Δενδροφύτευση: Το τοπίο της Δίβρης δεν είναι ίδιο με το τοπίο της Παλλήνης και της Κερατέας, και όμως στην μελέτη προτείνονται δέντρα και θάμνοι που βλέπουμε στις αναπλάσεις των περιοχών αυτών. Όλα τα δέντρα που προτείνονται θα πρέπει να αντικατασταθούν με κισσούς μουριές πλατάνια, Έλατα, καρυδιές, Κερασιές, κτλ.

Φωτισμός: Εάν κατάλαβα καλά θα χρησιμοποιηθούν και φωτιστικά τύπου χελώνας και γυάλινες μπάλες σε δάπεδο. Επίσης πάλι εάν κατάλαβα καλά θα φωτιστή και μια ακακία στην στροφή του Γραβοβίκου. Πάνω σε αυτό έχω μία απορία: Η Δίβρη τις ακακίες θέλει να αναδείξει;

Ανάπλαση χώρου Δημαρχείου: Λογικό είναι εάν δεν σπάσεις αυγά δεν τρως ομελέτα, και αναγκαστικά αυτή η μελέτη θα σπάσει και αυγά. Όμως η προτεινομένη σχεδίαση δεν μας ικανοποιεί καθόλου γιατί γεμίζει τον τόπο με πέτρες και τσιμέντο και επιπλέον καταργεί θέσεις πάρκιν. Για αυτό προτείνουμε στο συγκεκριμένο σημείο να μην γίνει τίποτα εκτός και εάν μπορεί να γίνει νέος σχεδιασμός που θα περιέχει τα παρακάτω.

Τα δέντρα να δένουν με το τοπίο και όχι με το κτίριο για αυτό προτείνω οτιδήποτε άλλο εκτός από νεοπλουτιστίκα, ανοιχτοπράσινα κυπαρίσσια. Ο χώρος και η ποσότητα των δέντρων που θα φυτευτούν θα πρέπει να προσδιοριστούν ανάλογα με το είδος και εφόσον έχει προσδιοριστή η χρήση και η σχεδίαση του χώρου.

Εμένα πάντως θα με κάλυπτε και μια καλόγουστη λύση προβολής των νερών μας και κομματιών της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Ανάπλαση πλατείας: Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε. Μέχρι σήμερα ο συγκεκριμένος χώρος ήταν σημείο συνάντησης, και παιχνιδιού των πιτσιρίκων, καθώς επίσης και χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Χωρίς να λάβουν αυτά υπόψη τους, περιορίζουν τον χώρο γεμίζοντας τον Αγγελικούλες και μεταφέρουν το Ηρώο για να βάλουν στην θέση τους δυο τραπέζια τα οποία δεν δένουν με τίποτα γύρω τους. Διαφωνούμε και προτείνουμε:

Να ξηλωθεί και να τοποθετηθεί νέο δάπεδο γιατί το παλιό είναι πλέον επικίνδυνο για την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών. Τα κριτήρια επιλογής είδους του νέου δαπέδου θα πρέπει να είναι η ασφάλεια των κατοίκων και το αρμονικό δέσιμο με το χώρο και το τοπίο.

• Να τοποθετηθούν νέα μασιφ κάγκελα γιατί τα παλιά είναι σάπια και επικίνδυνα. Η επιλογή του κάγκελου θα χαρακτηρίσει τον χώρο, για αυτό λοιπόν χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι το Ηρώο θα πρέπει να παραμείνει στην πλατεία, αλλά γύρω από αυτό να μπουν σωστές αρχιτεκτονικές πινελιές.

Με όλο τον σεβασμό προς την πανελλήνια εκπολιτιστική ένωση, προτείνουμε να ξηλωθεί και να πεταχτεί η μαρμάρινη πλακά γιατί δεν ταιριάζει με τα χρώματα της Δίβρης. Εκτιμώ ότι ο αρχιτέκτονας έχει την δυνατότητα να σχεδιάσει για να τοποθετηθεί στην πλατεία ή σε άλλο σημείο του χωριού μας ένα πιο διακριτικό και πιο όμορφο μνημείο για να τιμήσουμε και αυτούς τους ήρωες.

Είμαστε υπέρ της φύτευσης 4-5 μουριών στο κάτω μέρος της πλατείας γιατί θα την ομορφύνει, θα την δροσίσει και γιατί πιστεύουμε ότι οι όμορφες εικόνες γίνονται ακόμη πιο όμορφες πίσω από φυλλωσιές.

Οποίες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις γίνουν, να γίνουν στις άκρες της πλατείας και γύρω από το Ηρώο.

Μας αρέσει η πρακτική άποψη των εφήβων, οι οποίοι έχουν μεταφέρει και έχουν κυκλώσει τον πλάτανο με παγκάκια.

Κενά σημεία: Δεν γνωρίζω εάν έλειπαν σελίδες από την μελέτη που πήρα στα χέρια μου ή αν δεν έχουν συμπεριλάβει στην μελέτη τα παρακάτω σημεία.

• Ανάπλαση Μωριού.

• Ανάπλαση βρύσης Μουργιάρη

• Καμίνι

• Ταμπέλες κατεύθυνσης.

• Μονοπάτια.

Υ.Γ. Με την ευκαιρία προτείνουμε ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών του Δήμου, να συμπεριλάβει την συγκοινωνιακή σύνδεση για την καλύψει τουριστικών αναγκών, καθώς επίσης και την τοποθέτηση info kiosks για την προβολή των αξιοθέατων του Δήμου μας σε επίκαιρο σημείο της Ολυμπίας, και στο πανεπιστήμιο της Πάτρας.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΙΔΡΥΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Από μικρό παιδάκι παρακολουθούσα όσα γινόσαστε εις βάρος του τόπου, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και της παραδοσιακής εικόνας του χωριού μας. Όσο μεγάλωνα συνειδητοποιούσα ότι αυτό θα σταματούσε εάν υπήρχε μια ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική μελέτη.

Ένας από τους λόγους που έθεσα υποψηφιότητα στο συνδυασμό του κ Παπαζαφείρη (Καραφωτιά) πριν 5 περίπου χρονιά ήταν γιατί υποσχέθηκε ότι εάν εκλεγεί θα κάνουμε αυτή την μελέτη. Στο προεκλογικό φυλλάδιο του κ Παπαζαφείρη (εγώ το είχα συντάξει) αναφερόταν η πρόθεση ανάθεσης μελέτης, και συγκεκριμένα ανέφερε ότι θα χρησιμοποιούσαμε αρχιτέκτονες, αρχιτέκτονες τοπιού κ.α.

Στις 25/10/09 και μετά από «πρόσκληση» του Δημάρχου κ Παπαζαφείρη, επισκεφτήκαμε το Δημαρχείο για να συζητήσουμε τρόπους και προτάσεις απορρόφησης Εθνικών και Ευρωπαϊκών κονδυλιών για τον Δήμο. Στην συζήτηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος, το Δ.Σ. του Δήμου, εκπρόσωποι των συλλογών Αθηνάς και Πάτρας, και άλλοι πατριώτες μας. Εκεί ήμουν και εγώ και ο κ Βορρίσης ως εκπρόσωποι του Συλλόγου Διβριωτών Αθήνας.

Μετά από πολλές Οδύσσειες και περιπλανήσεις, και μετά από σκληρή προσωπική μου «μάχη» έγινε δεκτή η πρόταση μου για δημιουργία αρχιτεκτονικής μελέτης. Όμως λογού υψηλού κόστους αναγκάστηκα να αποδεχτώ την μισή πρόταση μου δηλαδή να γίνει το κομμάτι που αφορούσε την τουριστική ζώνη Λαμπείας (Γήπεδο Μπάσκετ – Βρύση Μαραγκού), καθώς επίσης την τοποθέτηση ταμπέλων κατεύθυνσης και την επισκευή κάποιων μονοπατιών.

Η σκληρή μάχη που έδωσα για την αρχιτεκτονική μελέτη έναντι άλλων προτάσεων, δημιούργησε ένα κακό κλίμα, δηλαδή βρέθηκα απέναντι σε όλους με ελάχιστους συμπαραστάτες. Από τους λίγους που στήριξαν την πρόταση μου ήταν ο πρώην Δήμαρχος κ Νίκος Παναγούλης, και ο κ Μυλωνάς (υποψήφιος Δήμαρχος).

ΠΟΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ

Από επίσημες πηγές της Περιφερείας και του Δήμου πληροφορηθήκαμε ότι δεν υπάρχει άλλη μελέτη ανάπλασης στον Δήμο μας, επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην χρηματοδοτηθεί.

Σε ότι αφορά την βελτίωση της μελέτης τα πράγματα δεν πάνε καλά. Ελπίζουμε την τελευταία στιγμή να γίνει κάποια παρέμβαση από τον Δήμαρχο ή την Περιφέρεια.

Himikos - Uymbraios

Εκτύπωση