Σπαρτουλιά - εκδήλωση 2013

Γονική Κατηγορία: Ενότητα Λασιώνος Αντρώνι Εμφανίσεις: 6220

Ο νεοσύστατος πολιτιστικός σύλλογος Σπαρτουλιάς (Αντρωνίου), διοργάνωσε την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013, την καθιερωμένη πλέον γιορτή της «σουβλιστής προβατίνας», στην πλατεία του Δεληγιώργη Γιαννιά που βρίσκεται στα Αναθέματα. Στην εκδήλωση προσήλθε σύσσωμο το Αντρώνι αλλά και εκατοντάδες επισκέπτες από τα γύρω χωριά που τους διατέθηκε δωρεάν σουβλιστή προβατίνα. Ο χορός το κέφι και η διασκέδαση κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Αυτή η γιορτή ξεκίνησε αυθόρμητα, το καλοκαίρι του 2008 από μια ομάδα ανθρώπων και φέτος την έκτη κατά σειρά εκδήλωση, διοργάνωσε o νεοσύστατος σύλλογος των απανταχού Σπαρτουλαίων.

Εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας στους ανθρώπους που δούλεψαν για την επιτυχία αυτής της μεγάλης γιορτής και ευχόμαστε στο σύλλογο να συνεχίσει την καλή και δημιουργική πορεία του.

Στην πλατεία που έγινε η γιορτή, ήταν κάποτε τα Αντρωναίικα αλώνια. Στην μία άκρη της πλατείας, είναι στημένο το μνημείο του Γεωργίου Γιαννιά (οπλαρχηγού του 1821) και στην άλλη άκρη, υπάρχει μια πέτρινη βρύση με τρεχούμενο νερό. Ακριβώς κάτω από την πέτρινη βρύση, βρίσκεται το Ανάθεμα. Ο χώρος της πλατείας είναι μεγάλος και ειδυλλιακός, περιστοιχίζεται από χαμηλό πέτρινο τοιχίο όπου στο εσωτερικό του, φυτεύτηκαν πλατάνια το 2009 τα οποία δημιουργούν σήμερα μια όαση δροσιάς, για να ξαποσταίνει τους διαβάτες της Ε.Ο. 111, Πάτρας Τρίπολης.

Θα μπορούσαν τώρα οι Σπαρτουλαίοι και με μπροστάρη το δραστήριο σύλλογό τους, να αναλάβουν την εκδήλωση τιμής και μνήμης του Γιαννιά, που φέτος ξεχάστηκε από όλους μας. Επίσης, να αναδείξουν το ιστορικό μνημείο του Αναθέματος, που είναι το μοναδικό που έχει διασωθεί στη χώρα μας.

Θα μπορούσαν ακόμη να προβάλουν το φαράγγι στο Αλεξόπουλου και το μονοπάτι που οδηγεί στις πηγές του Κατσαρού, στο χάνι και στον τάφο που κείτονται τα ακέφαλα σώματα των ηρώων του Γιαννιά. Τέλος, θα μπορούσαν ακόμη να πλακοστρώσουν (με ντόπια πέτρα), το σημείο της πλατείας που χρησιμοποιείται ως πίστα χορού, ώστε να γίνει ένα μεγάλο αλώνι.

Εμείς από δω, είναι σίγουρο ότι θα στηρίξουμε κάθε επιλογή και προσπάθεια των συμπατριωτών μας Σπαρτουλαίων.

Εκτύπωση