Ανεκτέλεστη απόφαση του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για παράνομες εγκαταστάσεις απόρριψης βοθρολυμάτων σε φαράγγι NATURA 2000

Γονική Κατηγορία: Ενότητα Ολυμπίας Δήμος Ολυμπίας Εμφανίσεις: 66196

 Ωλονός (Ερύμανθος)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ                  18 Ιουνίου 2020

ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ              Αριθ.Πρωτ.:119

ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ - ΦΟΛΟΗΣ  O «ΩΛΟΝΟΣ»

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Θέμα: Ανεκτέλεστη απόφαση του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για παράνομες εγκαταστάσεις απόρριψης βοθρολυμάτων σε φαράγγι NATURA 2000.

Ο Σύλλογος Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου - Φολόης ο «Ωλονός», αφού άφησε τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής στην νέα δημοτική αρχή του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, έρχεται σήμερα να την ενημερώσει για τις ανεκτέλεστες αποφάσεις της παρελθούσης διοίκησης σχετικά με παράνομες εγκαταστάσεις ιδιώτη με σκοπό την απόρριψης βοθρολυμάτων στο φαράγγι Αντρωνίου. περιοχή NATURA 2000.

Εν ολίγοις, στην κοινότητα Αντρωνίου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ιδιώτης ξήλωσε το διακοσμητικό πλακόστρωτο δημόσιου δρόμου, πέρασε αγωγό αποχέτευσης μήκους 100 περίπου μέτρων και έκλεισε πρόχειρα το κενό με τσιμέντο. Στην συνέχεια πέρασε τον αγωγό του μέσα από τον αγωγό όμβριων υδάτων το οποίο καταλήγει στο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους φαράγγι του Αντρωνίου.

Το εν λόγω φαράγγι συνιστά προστατευόμενη περιβαλλοντικά περιοχή Natura 2000 και ταυτόχρονα σημαντικότατο τουριστικό αξιοθέατο, καθώς αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης χιλιάδων πεζοπόρων σε ετήσια βάση.

Δεδομένο είναι ότι τα βοθρολύμματα καταλήγουν στον Πηνειακό Λάδωνα και μετέπειτα στο φράγμα του Πηνειού όπου από εκεί υδρεύονται πολλά χωριά και η πόλη της Αμαλιάδας και επομένως τίθεται άμεσα σε κίνδυνο η υγεία των κατοίκων των εν λόγω περιοχών.

Σημειώνουμε ότι ύστερα από καταγγελία του συλλόγου Ωλονός, το παραπάνω θέμα είχε απασχολήσει επανειλημμένα την προηγούμενη βουλή των Ελλήνων και τους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τουρισμού και Υγείας.

Ύστερα από τις εν λόγω ενέργειες αναγκάστηκε τότε η «Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας» να βγάλει απόφαση με Αρθμ. Πρωτ.: 7591 στις 27.07.2015, ώστε να απόξηλωθούν οι σωληνώσεις και να επανέλθει ο χώρος στην πρότερη κατάσταση. Η απόφαση αυτή ως φαίνεται εκ του αποτελέσματος δεν εκτελέστηκε ποτέ.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να σταματήσει άμεσα το περιβαλλοντολογικό αυτό έγκλημα στο Φαράγγι του Αντρωνίου Αρχαίας Ολυμπίας;

2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να προστατευθεί η υγεία των κατοίκων στις περιοχές που υδρεύονται από το φράγμα του Πηνειού;

3) Προτίθεστε να επιβάλλετε τις προβλεπόμενες κυρώσεις και να οδηγήσετε στην δικαιοσύνη τους παραβάτες;

Ο Πρόεδρος                                                  ΤΟ Δ.Σ.

Παπαντωνόπουλος Κώστας    Μαρκόπουλος Ι. (Ταμπουρόγιαννης) 

6977223610                                   Μπιλάλης Κώστας

                                                       Τσούλου Θάλεια

                                                       Αθανασόπουλος Ανδρέας

                                                       Μαρτζάκλης Θοδωρής

                                                       Καραμέρος Τάσος

Συνδέσεις για «βοθρολύματα στο φαράγγι Αντρωνίου» από το 2014 και εντεύθεν:

Βοθρολύματα σε φαράγγι Natura!

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ: ΙΔΙΩΤΕΣ, ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ, ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Καταγγελλία ΣΟΚ: Οδηγούν βοθρολύματα προς το «ΦαράγγιΑντρωνίου»

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Βουλή των Ελλήνων για βοθρολύματα


*Για αλληλογραφία: Κώστας Παπαντωνόπουλος,

 Μάρκου Μπότσαρη 10, Αργυρούπολη 16452, Αθήνα

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εκτύπωση