Eφημερίδες

Γονική Κατηγορία: Βιβλιογραφία,έντυπα Τύπος Εμφανίσεις: 4628
Eφημερίδα "Πρωινή" της Ηλείας
Ευχαριστούμε την διεύθυνση και την δημοσιογράφο κυρία Κική Κολοβέρου.
 
 

 

thesi.jpg

Ευχαριστούμε την εβδομαδιαία εφημερίδα «Θέση της Ηλείας» που σχεδόν κάθε βδομάδα δημοσιεύει άρθρα της ιστοσελίδας μας.

 
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

patris.jpg

 

Το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων στο Δ.Δ Αντρωνίου του Δήμου Λασιώνος

 
Ζητά άμεση παρέμβαση της πολιτείας.
Συντάκτης Βάσω Κοκκινογένη Κυριακή 11 Μαρτίου 2007
http://www.patrisnews.gr
---------------------------------------------------------------------------------------

 

proti_logo.jpg
 
Κινδυνεύουν σπάνιες τοιχογραφίες
Συντάκτης Μαρία Καραμπάτση 10.03.07
http://www.protinews.gr/

---------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Ευχαριστούμε τις Εφημερίδες «Πατρίς» και «Πρώτη της Ηλείας» για τ ην προβολή των βυζαντινών αρχαιοτήτων του Αντρωνίου.

 

 

efimerida proini.jpg

efimerida thesi tis hlias.jpg

 

 

ANΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Θέση της Ηλείας

ΤΟΥ

Γ. ΣΑΛΑΚΑ

-------------------------------------------

proti.jpg

Διαβάστε όλο το άρθρο

 

Κινδυνεύουν σπάνιες τοιχογραφίες

 

 

Συντάκτης Μαρία Καραμπάτση 10.03.07

 

Στη μοίρα του έχει αφεθεί ο Βυζαντινός ναός των Αγίων Αναργύρων, που βρίσκεται στο δημοτικό διαμέρισμα Αντρωνίου του δήμου Λασιώνος και είναι αγιογραφημένος με σπάνιες τοιχογραφίες. Ο ναός έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο και είναι στην ευθύνη της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην Πάτρα, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την αποκατάστασή του και κινδυνεύει με μεγαλύτερες φθορές με την πάροδο του χρόνου, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταστραφούν οι τοιχογραφίες του που είναι μοναδικές.

Αίτημα για αποκατάσταση

Αν και επισήμως από την πλευρά του δήμου δεν έχει γίνει κάποια ενέργεια, ο νέος δήμαρχος κ. Βασίλης Παπαντώνης έχει έρθει σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες και έχει θέσει το θέμα. Παρ' όλα αυτά έγινε και μία κίνηση από τον κ. Κωνσταντίνο Παπαντωνόπουλο, που κατάγεται από το Αντρώνι και διαμένει στην Αθήνα και ο οποίος ασχολείται με τα μνημεία του δήμου. Ο κ. Παπαντωνόπουλος απέστειλε σχετικό έγγραφο στην Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων στην Πάτρα, όπου εκθέτει το πρόβλημα και ζητά να δοθεί άμεσα λύση. Ο ναός βρίσκεται εντός του νεκροταφείου Αντρωνίου και εσωτερικά είναι αγιογραφημένος με σπάνιες τοιχογραφίες. Πολλές από αυτές έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες από την υγρασία και την εγκατάλειψη. Στις τοιχογραφίες, μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν στο μέσον του ναού, ο Άγιος Χριστόφορος ο Ρέπροβος, με κεφάλι σκύλου και κοντά στον κυνοκέφαλο ένας δεύτερος Άγιος, με δυσανάγνωστο όνομα, αλλά με ευδιάκριτο τον τίτλο του «ΚΥΝΟ-ΒΙΑΡΧΗ». Πρόκειται για τοιχογραφίες μοναδικές στη χώρα και ενδεχομένως σε ολόκληρο τον κόσμο και απαιτούν συντήρηση για να μπορέσουν να διασωθούν.

Επιδεινώνεται η κατάσταση

Οταν καταστράφηκε ο τρούλος και η στέγη του ναού, γύρω στο 1960 επιχειρήθηκε από τους κατοίκους η επισκευή του από τοπικούς ανειδίκευτους τεχνίτες. Ωστόσο, το αποτέλεσμα ήταν να υποστούν πολλές τοιχογραφίες αλλοίωση από το σοβάτισμα και το βάψιμο, ενώ γύρω από το ναό ανοίγονται μνήματα τα οποία επιδεινώνουν την κατάσταση, λόγω της συσσώρευσης υγρασίας στα θεμέλια. Κατά συνέπεια, επιβάλλεται η λήψη άμεσων μέτρων, πριν καταστραφεί ολοσχερώς ο ναός. Για το θέμα, ο Δήμαρχος Λασιώνος κ. Βασίλης Παπαντώνης δήλωσε: «Σκοπεύουμε να κινηθούμε προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων για την προστασία του ναού. Είναι ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, είχε κάνει παλαιότερα και η κοινότητα ένα έγγραφο και απαιτείται να γίνουν κάποιες εργασίες για να προστατευθεί ο ναός».

 

 

 

 

Εκτύπωση