Δημοτικά τραγούδια από το Βαλτέτσι Αρκαδίας

Γονική Κατηγορία: Βιβλιογραφία,έντυπα Βιβλία Εμφανίσεις: 4868

Ύστερα από πρόσκληση του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Aθηνών, παραβρέθηκα το Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2010, στην παρουσίαση του βιβλίου του Σωτηρίου Τσιάνη: "Δημοτικά τραγούδια από το Βαλτέτσι Αρκαδίας (Folksongs from Valtetsi, Arcadia)", που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών, Πανεπιστημίου 28.

Ο μουσικολόγος Σωτήρης Τσιάνης γεννήθηκε στην Αμερική με καταγωγή το Βαλτέτσι Αρκαδίας. Ήλθε στην Ελλάδα το 1956 προκειμένου να καταγράψει τα ιστορικά τραγούδια του Βαλτετσίου, γενέτειρας των γονιών του. Εκείνη την περίοδο σχεδόν όλη η ελληνική επαρχία δεν είχε ρεύμα αλλά ούτε και δρόμους. Ως ελληνοαμερικανικός απευθύνθηκε στην αμερικανική πρεσβεία, όπου εκεί τον προμήθευσαν με μια γεννήτρια, που ζύγιζε 80 οκάδες. Κατάφερε ύστερα από αρκετή ταλαιπωρία, να φτάσει με μουλάρια στο Βαλτέτσι για να καταγράψει σε μαγνητόφωνο, τα ιστορικά τραγούδια του χωριού του.

Μίλησαν για την παρουσίαση της έκδοσης των Σωτηρίου Τσιάνη, Ιωάννη Καϊμάκη – Σταύρου Κοκκάλα: Δημοτικά τραγούδια από το Βαλτέτσι Αρκαδίας (Folksongs from Valtetsi, Arcadia) οι: Θανάσης Βαλτινός, ακαδημαϊκός, Σεραφείμ Φυντανίδης, δημοσιογράφος, Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής Εθνομουσικολογίας, Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας.

Στην συνέχεια ακούστηκαν δύο ιστορικά δημοτικά τραγούδια από Βαλτετσιώτες. Το πρώτο τραγούδι αναφέρεται στον χαμό πέντε Βαλτετσιωτών παλικαριών και το δεύτερο τραγούδι αναφέρεται στην φύση και στα Βαλτετσιώτικα βουνά. Κατόπιν έγινε προβολή του DVD, που μικρό απόσπασμα κατέγραψα με το κινητό μου και σας παρουσιάζω.

Το 1970 ο Σωτήρης Τσιάνης προσέφερε στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας «Εθνική Μουσική Συλλογή», 13 ταινίες μαγνητοφώνου με έργα του ελληνικού θεάτρου Σκιών (Καραγκιόζη) που συγκέντρωσε το 1969 στην Αθήνα.

Ακόμη έχει εκδώσει τα Δημοτικά Τραγούδια της Σκύρου, σε συνέκδοση με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Σε αυτή την έκδοση ο Σωτήρης Τσιάνης επιχειρεί να καλύψει τη μουσική παράδοση της Σκύρου, μελετώντας και παρουσιάζοντας 168 μουσικά παραδείγματα.

  ΣΩΤ. ΤΣΙΑΝΗΣ, Δημοτικά τραγούδια από το Βαλτέτσι Αρκαδίας / Folksongs from Valtetsi, Arcadia. Μουσική συλλογή (1956, 1959) – Μελέτη – Μεταγραφή. Πρόλογος - επιστημονική ευθύνη - επιμέλεια ύλης, Αικ. Πολυμέρου-Καμηλάκη, τ. Α΄, Αθήνα 2010, σελ. 445, ISBN [SET]: 978-960-404-185-5, ISBN [TOMOY]: 978-960-404-186-2

 

  ΙΩΑΝ. ΚΑΪΜΑΚΗΣ - ΣΤ. ΚΟKΚΑΛΑΣ, Δημοτικά τραγούδια από το Βαλτέτσι Αρκαδίας / Folksongs from Valtetsi, Arcadia, Επιστημονική ευθύνη - επιμέλεια ύλης, Αικ. Πολυμέρου-Καμηλάκη, τ. Β΄, Αθήνα 2010, σελ. 543, ISBN [SET]: 978-960-404-185-5, ISBN [TOMOY]: 978-960-404-187-9
[+ 12 CD, 1 DVD]

Δείτε την πρόσκληση

Με την παρούσα έκδοση  τραγουδιών από το Βαλτέτσι Αρκαδίας σε δύο ογκώδεις τόμους, δώδεκα (12) δίσκους πυκνής εγγραφής (CD) και ένα δίσκο εικόνας και ήχου (DVD) επιχειρείται να δοθεί ένα επιστημονικό και παράλληλα εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο έχει συγκεντρωθεί με επιτόπια έρευνα σε συγκεκριμένο τόπο κατά τη διάρκεια των τελευταίων πενήντα χρόνων, από διαφορετικούς ερευνητές και κάτω από διαφορετικές συνθήκες επιτέλεσης.

Ο πρώτος τόμος αποτελείται από 342 σελίδες. Περιέχει 79 τραγούδια που κατέγραψε το 1959 στο Βαλτέτσι Αρκαδίας ο Ελληνοαμερικανός εθνομουσικολόγος Σωτήρης Τσιάνης. Τα τραγούδια αποδίδονται πιστά και αναλύονται μουσικολογικά σε ευρωπαϊκή μουσική γραφή από τον Σωτήρη Τσιάνη. Στον ίδιο τόμο δημοσιεύονται και τρία τραγούδια από το Βαλτέτσι, που κατέγραψε ο Σπύρος Περιστέρης το 1956 με μουσική επεξεργασία από τον Σωτήρη Τσιάνη. Τον τόμο συνοδεύουν οι μουσικές καταγραφές σε 3 ψηφιακούς δίσκους (CD).

Ο δεύτερος τόμος αποτελεί ένα πιλοτικό εγχείρημα καταγραφής τραγουδιών από το Βαλτέτσι σε διάφορες χρονικές στιγμές και περιστάσεις. Περιλαμβάνει τραγούδια που ηχογράφησε ο Σταύρος Κοκκάλας το 1979 και σε διάφορες άλλες χρονικές στιγμές και ο μουσικολόγος Γιάννης Καϊμάκης, αν. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το 2001 και το 2005. Συνολικά δημοσιεύονται 154 κείμενα τραγουδιών, που απομαγνητοφωνήθηκαν με προσοχή, με τις επαναλήψεις και τα τσακίσματα, καθώς και το ποιητικό-οργανικό κείμενό τους. Πάνω από είκοσι τραγούδια που ηχογραφήθηκαν από τον Σωτήρη Τσιάνη το 1959 περιλαμβάνονται και στην ηχογράφηση του 2001 του Γιάννη Καϊμάκη. Μερικά μάλιστα από αυτά τραγουδιούνται από τους ίδιους τραγουδιστές. Ο τόμος συνοδεύεται από 9 ψηφιακούς δίσκους ακτίνας (CD) και ένα ψηφιακό δίσκο ήχου και εικόνας (DVD).

Συνολικά το έργο αποτελεί άριστο βοήθημα για την παρακολούθηση της πορείας εξέλιξης του δημοτικού τραγουδιού σε χρονικό διάστημα μισού περίπου αιώνα με καταγραφές και σχόλια από τους τους ερευνητές. Έγινε προσπάθεια να αποδοθούν με ακρίβεια οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η επιτόπια έρευνα, ο τρόπος προσέγγισης των τραγουδιστών, ο χώρος και ο χρόνος επιτέλεσης των τραγουδιών, καθώς και κάθε εθνογραφική πληροφορία, που θα διευκόλυνε και τον μελλοντικό ερευνητή στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Μούγκα... από τα ΜΜΕ

Εκτύπωση