Τα τραγούδια της Μποκοβίνας και ο Άγγελος Μαρκόπουλος

Γονική Κατηγορία: Παράδοση Δημοτικά Τραγούδια Εμφανίσεις: 80772

Δείτε το τραγούδι και ΕΔΩ 

Όταν ένας άνθρωπος επιμένει να τραγουδήσει εκτός συναγωνισμού το ίδιο τραγούδι και σε δύο διαγωνισμούς δημοτικού τραγουδιού, αυτό κάτι θα σημαίνει.

Η πρώτη προσπάθεια του  Άγγελου Μαρκόπουλου (όπως θα δείτε και στα βίντεο) ήταν το 2010 στην Κάπελη και η δεύτερη πέρσι το 2019 στο Κούμανι. Τον έχω ξανά-καταγράψει να τραγουδάει στις εξορμήσεις των Γιαρμεναίων (ενδιάμεσα σε αυτά τα έτη) στο δικό μας ποτάμι τον Ομηρικό Σελλήει όπως το λέμε τελευταία. Δεν θα εκφέρω άποψη ούτε είναι δική μου δουλειά αν είναι ή δεν είναι δικά μας τα τραγούδια αφού όπως λέει ο  Άγγελος τα κατέγραψε στην Μποκοβίνα η Δώρα Στράτου, η ιδρύτρια του ομώνυμου συγκροτήματος Ελληνικών Χορών.

Δείτε το τραγούδι και ΕΔΩ

Περισσότερο όμως από τα τραγούδια θα ήθελα να σας γνωρίσω αυτόν τον παρεξηγημένο τύπο, τον συμπατριώτη μου τον Άγγελο από την Γιάρμενα που όπως η ζωή μας έχει διδάξει, «ουδείς προφήτης στον τόπο του».

 Ο Άγγελος είναι ο πρώτος από όλους μας που «οσμίστηκε» την μεγάλη μάστιγα της καταστροφής του δάσους που είχε ως κίνητρο το εμπόριο ξυλείας. Αντιλήφθηκε τα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν οι έμποροι αλλά και οι μόνιμοι κάτοικοι, οι δικοί μας που συνεργάζονται μαζί τους. Ανακάλυψε τότε ότι, τα φορτηγά που μετέφεραν την ξυλεία, φαίνονταν νόμιμα στους δρόμους αφού έφεραν τιμολόγια από την Στερεά Ελλάδα. Φρόντισε να μοιράσει τότε με δικά του έξοδα, κινητά τηλέφωνα στους τσοπάνηδες της Φολόης αλλά όλο το τότε σύστημα των αρχών, (αστυνομία, δασαρχείο, δήμος) ήταν «λιγδωμένο»!

Όμως, τα μεγάλα έργα του συμπατριώτη δικηγόρου Άγγελου Μαρκόπουλου ήταν:

1. Ότι με ατομικές προσπάθειες, πέτυχε να μην κόβεται κανένα δέντρο στο δρυοδάσος Φολόης όταν είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο ως εμπειρογνώμων της Βουλής για την E.E. και τους Διεθνείς Οργανισμούς.

2. Πέτυχε με τον ίδιο τρόπο την αναστολή λειτουργίας των σφαγείων στο ίδιο δάσος, τα οποία θα είχαν καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον.

Γι’ αυτές του τις ενέργειες ο Άγγελος κυνηγήθηκε, κατηγορήθηκε, λοιδορήθηκε και κατά την άποψή μου του στοίχισε στην πολιτική του καριέρα. Είναι σημαντικό όμως, ότι σήμερα τον μνημονεύουμε και οι θυσίες αυτές ήταν σωτήριες για το δάσος που χωρίς αυτό δεν θα είχαν ύπαρξη τα χωριά μας.

Κώστας Παπαντωνόπουλος Μάης 2020 www.antroni,gr

Διαβάζουμε στην Καθημερινή, στις 06.04.2002 https://www.kathimerini.gr/115418/article/epikairothta/ellada/to-ste-eswse-spanio-dryodasos

Το ΣτΕ έσωσε σπάνιο δρυοδάσος

Με νέα απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας (Επιτροπή Αναστολών) απαγορεύει την κοπή και απόληψη δένδρων, προερχόμενων από το δρυοδάσος της Φολόης στην Ηλεία, που θεωρείται ξεχωριστού κάλλους και σπανιότητας και προστατεύεται με ευρωπαϊκές και ελληνικές συμβάσεις ως «οικότοπος».

Η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, απαγορεύει κατά τρόπο σαφή και απόλυτο την εμπορία των δασικών προϊόντων από το δάσος της Φολόης και αποτελεί συνέχεια άλλης απόφασης του 2001 με την οποία ανεστάλη η εκτέλεση Διαχειριστικής Μελέτης του Δασαρχείου Πύργου για την κοπή χιλιάδων δρυών το διάστημα 2000-2009. Τότε και πάλι το Ανώτατο Δικαστήριο είχε απαγορεύσει οποιαδήποτε νόμιμη υλοτομία καθώς και την παροχή αδειών για το κόψιμο και τη μεταφορά ξυλείας. Με την τελευταία απόφαση του ΣτΕ επιτρέπεται η κοπή κουμαριών και όχι βελανιδιών για τις ανάγκες των κατοίκων των γειτονικών προς το δάσος οικισμών.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο είχε προσφύγει ο δικηγόρος κ. Αγγ. Μαρκόπουλος, εμπειρογνώμων της Βουλής για την E.E. και τους Διεθνείς Οργανισμούς.

Το δάσος της Φολόης αλλά και ολόκληρο το οροπέδιο έχει υπαχθεί στο πρόγραμμα NATURA 2000, περιλαμβάνεται στον εθνικό κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών και χαρακτηρίζεται ως «ειδική ζώνη διατήρησης» και «περιοχή κοινοτικής σημασίας». Ετσι θα τύχει χρηματοδοτήσεων από την E.E., όπως επισημαίνει ο προσφεύγων δικηγόρος, προκειμένου να αξιοποιηθεί για παιδικές κατασκηνώσεις και για περιπατητικό τουρισμό. Σύμφωνα με τον προσφεύγοντα εάν η διοίκηση δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ τότε οι υπαίτιοι κινδυνεύουν να βρεθούν υπόλογοι για σοβαρά ποινικά αδικήματα, όπως φθορά δάσους και ξένης ιδιοκτησίας, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς αφού το δάσος εξυπηρετεί το κοινό όφελος, απείθεια, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος για την τυχόν παράνομη κοπή δένδρων.

Μηνύματα στο facebook.(ομάδα Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας)

Εκτύπωση