Από την Κάπελη στην Γιουροβίζιον

Frontpage Εμφανίσεις: 65097

Γράφει: ο Κώστας Παπαντωνόπουλος

Από την Κάπελη το 2009 στην Eurovision το 2022

Η Ανδρομάχη Δημητροπούλου γεννήθηκε το 1995 στο Σίγκεν της Γερμανίας και σε ηλικία 10 ετών μετακόμισε στην Ελλάδα με τους γονείς της. Η καταγωγή του πατέρα της είναι από τα Λεχαινά και της μητέρας της από τα Γιάννενα. Με τη μουσική ασχολιόταν από παιδί. Ο παππούς της ήταν ψάλτης και ο θείος της ρεμπέτης.

Σε ηλικία 14 ετών, στις 7 Αυγούστου του 2009 έλαβε μέρος στον διαγωνισμό δημοτικού τραγουδιού, που διοργανώθηκε από το δήμο Λασιώνος στο χώρο δασικής αναψυχής του δρυοδάσους Φολόης στην Κάπελη με το ηπειρώτικό τραγούδι «άσπρο τριαντάφυλλο κρατώ…»[1]. Στον διαγωνισμό μαζί με την Ανδρομάχη έλαβαν μέρος και 5 άλλα τσορομπίλια όπου όλα έλαβαν αναμνηστικό έπαινο.

Την διοργάνωση συντόνιζε ο φίλος συγγραφέας και λαογράφος κ. Ηλίας Τουτούνης.

Η Ανδρομάχη μετά το σχολείο άρχισε τις σπουδές της στην Γερμανική Φιλολογία στο ΕΚΠΑ ενώ παράλληλα ξεκίνησε να τραγουδά αρχικά σε μαγαζιά στα Λεχαινά, στην Αμαλιάδα και στο Γκάζι. Στα 19 της το 2015 δοκίμασε τις δυνάμεις της στο The Voice Of Greece 2 ενώ το 2017 πρωτοκυκλοφόρησε το πρώτο της τραγούδι με τίτλο «Το φεγγάρι» ενώ συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα και με τον Κωνσταντίνο Αργυρό.

Η όμορφη τραγουδίστρια είναι ένα από τα πιο λαμπερά νέα πρόσωπα του ελληνικού πενταγράμμου και έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με τη φωνή αλλά και τη σκηνική της παρουσία. Η ερμηνεύτρια ήδη πραγματοποιεί πολύ προσεγμένα βήματα και συνεργάζεται με πολύ σημαντικούς ανθρώπους της δισκογραφίας.

Όπως ανακοινώθηκε μέσα από την εκπομπή του ΡΙΚ1 Όλα στον αέρα, η Ανδρομάχη Δημητροπούλου θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στην 66η διοργάνωσης του ευρωπαϊκού μουσικού διαγωνισμού όπου θα ερμηνεύσει το τραγούδι «Ela» στην Ιταλία.

Το «Ela» είναι ένα μοντέρνο τραγούδι με ethnic επιρροές, σε αγγλικό και ελληνικό στίχο. Το τραγούδι υπογράφει μία παγκόσμια ομάδα διακεκριμένων συνθετών υπό τον Alex Papaconstantinou που απαρτίζεται από τους Arash, Eyelar Mirzazadeh, Fatjon Miftaraj, Filloreta Raci Fifi, Geraldo Sandell, Γιώργο Παπαδόπουλο, Robert Uhlmann, Viktor Svensson και Yll Limani.

Καλή της επιτυχία!

[1] Άσπρο τριαντάφυλλο κρατώ μωρ’ Γιαννιοτωπούλα μου,

ωρέ μου λένε να το βάψω, λουλουδάκι μου γαλάζιο,

λουλουδάκι μου γαλάζιο σε φιλώ κι αναστενάζω.

Κι αν το πετύχω στην βαφή μωρ’ Γιαννιωτοπούλα μου

ωρέ πολλές καρδιές θα κάψω, λουλουδάκι μου γαλάζιο,

λουλουδάκι μου γαλάζιο σε φιλώ κι αναστενάζω.

Θα κάψω νιες, θα κάψω νιους μωρ’ Γιαννιωτοπούλα μου,

ωρέ θα κάψω παλληκάρια, λουλουδάκι μου γαλάζιο,

Λουλουδάκι μου γαλάζιο σε φιλώ κι αναστενάζω.

Θα κάψω μια μελαχροινή μωρ’ Γιαννιωτοπούλα μου,

ωρέ που έκαψε κι εμένα, λουλουδάκι μου γαλάζιο,

λουλουδάκι μου γαλάζιο σε φιλώ κι αναστενάζω.

 

Το άρθρο μας αναδημοσίευσε εδώ η εφημερίδα "Πατρίς":

Από το «Άσπρο τριαντάφυλλο κρατώ…» στο «Ela» και τη Eurovision (βίντεο)

 
 

Πρόκειται για την συμμετοχή της -εν έτει 2009- στον διαγωνισμό δημοτικού τραγουδιού που είχε διοργανώσει στις 7 Αυγούστου εκείνης της χρονιάς ο -τότε- δήμος Λασιώνος στο χώρο δασικής αναψυχής του δρυοδάσους της Φολόης.

Στον διαγωνισμό μαζί με την Ανδρομάχη έλαβαν μέρος και τέσσερεις ανήλικες κοπέλες και όλες τους έλαβαν αναμνηστικό έπαινο.

 

Την διοργάνωση (στην οποία είχαν πάρει μέρος και 27 ενήλικοι), είχαν παρακολουθήσει πάνω από 1000 άτομα και συντονιστής ήταν ο συγγραφέας και λαογράφος Ηλίας Τουτούνης.

Η συγκεκριμένη εμφάνιση αποτέλεσε ένα από τα πρώτα βήματα της Ανδρομάχης στο χώρο του τραγουδιού, αποτελώντας ένα αντιπροσωπευτικό «δείγμα» για το τι θα ακολουθούσε στη συνέχεια…

Μια συνέχεια όπου η Ηλειακής καταγωγής τραγουδίστρια ακολούθησε μια σταθερά ανοδική πορεία καταφέρνοντας να ξεχωρίσει στην εγχώρια μουσική σκηνή ενώ ήδη προετοιμάζεται για την συμμετοχή της στη φετινή Eurovision (με τα χρώματα της Κύπρου)…

Εκτύπωση