Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Λάλα

Μνημείο στο έλεος της πλήρους εγκατάλλειψης

«Εκεί που κρεμάγανε οι αγάδες τα σπαθιά, κρεμάνε οι Γύφτοι τα ταβούλια»

Μια λαϊκή ρήση, δέκα περίπου λέξεων, συνοψίζει την ωμή πραγματικότητα του ιστορικού χωριού Λάλα στον δήμο Φολόης. Δείχνει στον επισκέπτη με σαφήνεια την κατάσταση που έχουν περιπέσει τα ιστορικά μνημεία μιας εποχής που σημάδεψε την Νεώτερη Ιστορία μας. Με έντονο τρόπο μας οδηγεί στην σημερινή πραγματικότητα της πλήρης εγκατάλειψης των μνημείων της περιοχής, που έχουν αφεθεί στο έλεος της φυσικής φθοράς αλλά και της επιπόλαιης ανθρώπινης παρέμβασης, που, χωρίς σοβαρότητα, σχεδιασμό και σεβασμό παραμελεί όσα έχουμε ιερή υποχρέωση να διασώσουμε, να διατηρήσουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γεννιές.

Λουκίσσα...η ξακουστή βρύση στο Λάλα

 

Η Τρανή βρύση στον Αμπελιώνα Μεσσηνίας. Παρομοιάζει με τη Λουκίσσα σύμφωνα με μαρτυρίες γεροντοτέρων.

 Ξακουστή και χιλιοτραγουδισμένη ήταν η  Λουκίσσα με τα κρυσταλλένια της νερά. Είχε έξη  καντάλους (κούτουλες) και κατασκευάστηκε στα χρόνια της Φραγκοκρατίας από κάποιο δούκα ή δούκισσα ή από κάποιο κάτοικο του χωριού Δούκα ή Λουκά της Ηλείας. Ονομάστηκε Δουκίσια, Λουκίσσια και εμείς τη γνωρίζουμε ως Λουκίσσα.

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΛΟΠΙΟΥ

 Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή τα Γενικά Λύκεια Λάλα και Πελοπίου, σας προσκαλούμε στην Εκπαιδευτική Εκδήλωση που συνδιοργανώνουμε την Τετάρτη 4 Απριλίου 2012 από 09:00 έως 13:00.

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates