ΤΟ ΑΝΤΡΩΝΙ ΠΡΙΝ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ (Βίντεο)

Γονική Κατηγορία: Πολυμέσα Βίντεο (Video) Εμφανίσεις: 73610

Εικόνες από το Αντρώνι και την γύρω περιοχή πριν 50 χρόνια περίπου.

Έψαχνα να βρω κάποια παλιά πρόσωπα (στα αρχεία) να τα στείλω στα παιδιά τους και όταν έπεσα απάνω στους καλλιεργημένους πρόποδες του Ωλενού είπα να σας δείξω την τεράστια διαφορά από τότε ως σήμερα, 50 χρόνια πίσω.

Το βίντεο ξεκινάει από την Κολώνα, (περιφερειακά του χωριού) δείχνει τους βράχους στο Κούτι, την Λίμνα και τα χωράφια εκεί που είναι όλα σπαρμένα.

Δείχνει και εικόνες από το χωριό, τον μπάρμα +Λύσανδρο Παναγόπουλο (Μπουλουγούρη), την εκκλησία, το σπίτι μου και στο μπαλκόνι ασβεστομένοι τενεκέδες που τους στόλιζαν μενεξέδες, βασιλικοί και τσετσέκια.

Παραπάνω, στου Μπερλιεκούτσι, η θειά +Μαριγώ η Μπαφιώλαινα έρχεται «κουνάμενη σεινάμενη» σαν παιδούλα. Είχε κι άλλα πρόσωπα, πολλά, γιομάτος ο τόπος ήταν τότε αλλά τα έβγαλα να μην σας ψυχοπλακώσω, εξάλλου άλλο θέλω να δείξω.

Τότε υπήρχε παντού ζωή, όλα τα χωράφια ήταν σπαρμένα, με βιολογικά προϊόντα όπως τα λέμε σήμερα.

Όπου υπήρχε ελεύθερος χώρος τον έσπερναν με τα ζα τους ή το ξινάρι, ακόμη και γύρω από τις πέτρες καλλιεργούσαν.

Ο Παλιόμυλος όλος σπαρμένος με ζαρζαβατικά, τα βουνά ο Αλεσώσης, το Αραμανώλη, το Μπαρμποτιάνικο, η Στέρνα, οι λάκες όλες ακόμη και κάτω στο Γιαρμεναίικο και οι κήποι κάτω από τα Ζηραίικα σπαρμένα.

Σήμερα…, πλήρη εγκατάλειψη. Δασώσανε όλα. Το σπάρτο ξεπερνάει τα δυο τρία μέτρα. Δεν «ευλογάει» τίποτα, ερημιά παντού και στα σπίτια θα λαλούν κουκουβάγιες.

Εικόνες από παλιό υλικό και από το καλοκαίρι του 2019

www.antroni.gr 2020

Κώστας Παπαντωνόπουλος

Εκτύπωση