Μη καταδικάζετε το χωριό μας!

Γονική Κατηγορία: Διάφορα Μας ενδιαφέρει; Εμφανίσεις: 29073

Αφορμή για αυτό το κείμενο στάθηκε η αρνητική στάση ορισμένων κατοίκων του Αντρωνίου απέναντι στις εργασίες για την αντικατάσταση του παλιού δικτύου τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ με οπτικές ίνες.

Μόλις πριν από λίγες μέρες πληροφορήθηκα για αυτό το ζήτημα, ενώ βρισκόμουν στο χωριό. Άκουσα από συγχωριανούς μου να λένε ότι το σύστημα αυτό είναι επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων και έμεινα κατάπληκτος. Τους διαβεβαίωσα ότι αν είναι τεχνικά εφικτό θα μπορούσα να φιλοξενήσω το σύστημα στο σπίτι μου, στο Αντρώνι. Όπως είναι ευνόητο, από αυτή την υπόθεση δεν μπορώ να έχω κάποιο προσωπικό όφελος. Αυτό που με απασχολεί είναι οι άνθρωποι που διαμένουν μόνιμα και που, ιδίως οι νέοι, θα στερηθούν της ευκαιρίας να συμμετέχουν ισότιμα στις διαδικτυακές κοινότητες, θα αποκοπούν από τον όγκο και τη συστηματική αναζήτηση των πληροφοριών που προσφέρει το Ίντερνετ κλπ..

Με τις οπτικές ίνες, λόγω της φύσεως της δουλειάς μου, έρχομαι σε καθημερινή επαφή. Τις χρησιμοποιώ μέσα στο σπίτι μου όπως και εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα και σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Παρόλα αυτά και για να επαληθεύσω την ήδη υπάρχουσα γνώση, επικοινώνησα με υψηλόβαθμο τεχνικό στέλεχος του ΟΤΕ στην Δυτική Ελλάδα, που κατάγεται από το Αντρώνι. Αυτός με διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων. Μου επεσήμανε μάλιστα ότι άλλες περιοχές χρησιμοποιούν μέσο για την τοποθέτηση δικτύου οπτικών ινών. Σημειώνω ότι αν δεν είχαν ενδιαφερθεί άτομα από την περιοχή μας, αυτή η πανάκριβη υψηλή τεχνολογία δεν θα έφτανε ούτε σε εκατό χρόνια στην Ορεινή Ηλεία.

Επικοινώνησα επίσης, στην Αθήνα, με επιστήμονες, τεχνικούς, με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - ΕΠΙΣΕΥ αλλά και με την ανεξάρτητη αρχή ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων). Όλοι με διαβεβαίωσαν ότι οι οπτικές ίνες είναι εντελώς ακίνδυνες. Μάλιστα με παρέπεμψαν σε άρθρο της εφημερίδας Ημερησίας (παραθέσω παρακάτω) όπου η ΕΕΤΤ προτείνει για τα μελλοντικά σπίτια την προεγκατάσταση των οπτικών ινών. Όσοι επιθυμούν μπορούν να ενημερωθούν στο τηλέφωνο 210-6151000 ή στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

Τι είναι οι οπτικές ίνες και πως λειτουργούν;

Οι οπτικές ίνες άρχισαν να μπαίνουν στη ζωή μας για τα καλά τα τελευταία χρόνια. Είναι πολύ λεπτές κυλινδρικές ίνες γυαλιού ή πλαστικού με διάμετρο κάτω των 8mm. Είναι διαφανείς και εύκαμπτες. Ένα καλώδιο οπτικών ινών, περιέχει μέσα του 10άδες ή και 100άδες πολύ λεπτές τέτοιες οπτικές ίνες, σε διάμετρο, μικρότερη και από μία τρίχα!

Κατασκευάζονται από εξαιρετικά καθαρό γυαλί, με τρόπο ώστε να αντανακλούν το φως προς τον άξονά τους και να το κρατούν στο εσωτερικό τους. Έτσι, οι δέσμες φωτός μεταδίδονται εύκολα και γρήγορα.

Πού τις χρησιμοποιούμε;

Οι οπτικές ίνες χρησιμοποιούνται σε πάρα πολλές εφαρμογές. Οπτικές ίνες μεγάλης διαμέτρου και μικρής καθαρότητας (συνήθως πλαστικές) χρησιμοποιούνται στην κατασκευή φωτεινών επιγραφών, στην διακόσμηση και στο φωτισμό των πισίνων για να αποτρέπεται ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Δέσμη οπτικών ινών (με μια μόνο λάμπα) φωτίζει πολλές προθήκες καταστημάτων, μουσείων ή πολλούς πίνακες ζωγραφικής στις γκαλερί, ώστε να εξοικονομούμε ηλεκτρική ενέργεια. Με την βοήθεια των οπτικών ινών μπορούμε να παρατηρήσουμε αντικείμενα απρόσιτα σε άμεση παρατήρηση. Έτσι κατασκευάστηκε το ενδοσκόπιο, όργανο που χρησιμοποιείται στην Ιατρική, για να κάνει ορατές ορισμένες εσωτερικές περιοχές του σώματός μας. Παρόμοια συστήματα χρησιμοποιούνται από τους μηχανικούς για να εντοπίσουν βλάβες στο εσωτερικό των μηχανών.

Στο ένα άκρο της οπτικής ίνας, υπάρχει ο πομπός και στο άλλο, ο δέκτης. Ο πομπός, μετατρέπει τα ψηφιακά δεδομένα ενός υπολογιστή, σε ψηφιακά κύματα φωτός. Ο δέκτης, αποκωδικοποιεί τα ψηφιακά κύματα φωτός, σε ψηφιακά δεδομένα.

Τα ψηφιακά κύματα φωτός, ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός μέσα από την οπτική ίνα, με διαδοχικές ανακλάσεις στα τοιχώματα της οπτικής ίνας. Οι ανακλάσεις αυτές, γίνονται στα τοιχώματα, σε γωνία μικρότερη των 42 μοιρών, με αποτέλεσμα να λειτουργούν τα τοιχώματα σαν καθρέφτες. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ολική ανάκλαση και είναι η αιτία που τα κύματα φωτός μένουνε μέσα στην οπτική ίνα, συνεχίζοντας το ταξίδι τους μέχρι το άλλο άκρο, χωρίς να βγαίνουν και να χάνονται έξω από την ίνα.

Υπάρχουν οι οπτικές ίνες απλού τύπου και οι πολλαπλού τύπου.

Στις οπτικές ίνες απλού τύπου (single-mode), τα κύματα φωτός ταξιδεύουν σε ευθεία γραμμή και μπορούμε να στείλουμε δεδομένα σε μεγάλες αποστάσεις.

Οι οπτικές ίνες πολλαπλού τύπου (multi-mode), είναι πιο "χοντρές" από τις απλού τύπου, αλλά μπορούν να στείλουν παράλληλα, σε ξεχωριστό μονοπάτι, πολλά κύματα φωτός.

Οι οπτικές ίνες έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα απ ότι μειονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα οπτικών ινών:

1) μπορούν να μεταφέρουν παράλληλα πολύ μεγαλύτερο όγκο δεδομένων σε σχέση με το χάλκινο καλώδιο,

2) η μεταφορά των δεδομένων γίνεται γρηγορότερα,

3) είναι λιγότερο ευάλωτα τα δεδομένα που ταξιδεύουν μέσα τους, σε παρεμβολές

4) είναι πολύ πιο λεπτές και ελαφρύτερες από το χάλκινο καλώδιο.

5) τα δεδομένα μεταδίδονται ψηφιακά: άρα πιο γρήγορη κωδικοποίηση - αποκωδικοποίηση δεδομένων, σχεδόν καθόλου απώλειες δεδομένων.

Μειονεκτήματα οπτικών ινών:

1) είναι πολλαπλάσια πιο ακριβές,

2) είναι πιο δύσκολη η εγκατάστασή τους,

3) είναι πιο εύθραυστες,

4) δεν μπορούμε να τις λυγίζουμε πολύ, θα πρέπει να τις εγκαθιστούμε με ελαφριά κλίση, γιατί αλλιώς θα έχουμε απώλειες.

Άρθρο της εφημερίδας ΗΜΕΡΕΣΙΑ: Υποχρεωτικές οπτικές ίνες στα κτίρια

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕΤΤ ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Το ευρωπαϊκό μοντέλο όπου τα νέα κτίρια είναι έτοιμα προκειμένου να υποστηρίζουν την παροχή υψηλής ποιότητας και ταχύτητας τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις προτείνει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων να ακολουθήσει και η χώρα μας.

Από το βήμα του 7ου διεθνούς συνεδρίου της ΕΕΤΤ, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Λεωνίδας Κανέλλος πρότεινε να γίνει υποχρεωτική η ένταξη της μελέτης ινο-οπτικής καλωδίωσης στα δικαιολογητικά για την έκδοση αδειών οικοδομής, όπως ισχύει σήμερα για την ηλεκτρική και υδραυλική εγκατάσταση και το πιστοποιητικό ενεργειακής κατανάλωσης. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τα κτίρια αυτά, τα οποία χαρακτηρίζονται ως «ψηφιακά ώριμα» θα είναι έτοιμα προκειμένου να συνδεθούν με τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα επόμενης γενιάς που πρόκειται να δημιουργηθούν στο προσεχές μέλλον, και τα οποία, πιθανότατα, θα βασίζονται σε οπτικές ίνες, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των οποίων είναι αρκετά διαφορετικά σε σχέση με τα καλώδια χαλκού των υπάρχοντων τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Στην Ευρώπη, σε αρκετές χώρες η ύπαρξη από την αρχή των απαραίτητων καλωδιώσεων προκειμένου ένας χώρος να μπορεί να συνδεθεί με δίκτυα οπτικών ινών, θεωρείται ικανοποιητικός λόγος προκειμένου το τίμημα πώλησης ή ενοικίασης να είναι υψηλότερο.

Αύξηση

Ακόμη και στην Ελλάδα σταδιακά το νούμερο εκείνων που θεωρούν απαραίτητη τη γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο αρχίζει και αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς. Τα προ ολίγων ημερών δημοσιευμένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αφορούν μεν το α' τρίμηνο του 2011, δείχνουν, όμως, ότι πλέον πάνω από τους μισούς Έλληνες κάνουν χρήση προσωπικού υπολογιστή και έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, το α΄ τρίμηνο του 2011, το ποσοστό των ατόμων που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό υπολογιστή ανέρχεται στο 54,3% και το ποσοστό των ατόμων που χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο στο 51,7%. Η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή ή και διαδικτύου μπορεί να έχει πραγματοποιηθεί από όλους τους χώρους πρόσβασης, δηλαδή κατοικία, χώρο εργασίας, χώρο εκπαίδευσης, γειτονικά, φιλικά ή συγγενικά σπίτια, ξενοδοχεία, ίντερνετ καφέ κ.λπ.

Δημήτρης Μαλλάς

Πηγές συνδέσεις:

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27200&subid=2&pubid=112882451

http://coolweb.gr/ti-einai-optikes-ines-pos-leitourgoun/

 

Σχόλια (16)Add Comment
0
...
γραμμένο απο Super Ban , Οκτώβριος 15, 2012 
ΑΙΣΧΟΣ!! ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ; ΕΣΥ ΘΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΜΠΟΥΓΑΔΑ!!! ΞΕΤΡΟΥΠΩΣΑΝ ΟΙ ΑΛΜΠΑΝΗΔΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΝ ΤΟ ΧΩΡΙΟ. ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΙ …ΓΙΑΤΡΟΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΙΝΑΦΙ ΤΟΥΣ ΝΤΑΒΑΝΤΖΙΔΕΣ-ΣΩΜΑΤΕΜΠΟΡΟΙ ΕΣΠΕΡΝΑΝ ΘΑΝΑΤΟ;;;
 
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
0
...
γραμμένο απο καμπια , Οκτώβριος 30, 2012 
Καθολου δε θα διαφωνησω με τον προλαλησαντα! Θα ειναι τρομερη αδικια για τους νεους του χωριου, μερικοι στενομυαλοι, οπισδθοδρομικοι να εμποδισουν να ολοκληρωθει το εργο! Ελπιζω ολα αυτα που παραθετονται στο παραπανω αρθρο να τους ξεστραβωσουν! Αν και πολυ αμφιβαλω, γιατι δεν προκειται για ανθρωπους με ανοιχτο μυαλο και αναλυτικη σκεψη, αλλα για ανθρωποειδη πιθηκια! Τουλαχιστον εμεις οι υπολοιποι ας υποστηριξουμε την προοδο.
 
report abuse
vote down
vote up
Votes: +2
0
...
γραμμένο απο charis sinos , Νοέμβριος 24, 2012 
Οι προοδευτικοί κύριοι προτού σπεύσουν να κατηγορήσουν συγχωριανούς τους θα πρέπει να γνωρίζουν και τα εξής: 1. μεγαλύτερο δείγμα πολιτισμού δεν είναι να έχεις ίντερνετ αλλά να σέβεσαι τη ζωή και να βοηθάς με τις πράξεις σου το κοινωνικό σύνολο, και όχι προκειμένου να ικανοποιήσεις τα γούστα σου να θέτεις σε κίνδυνο τη ζωή των άλλων. Κυρίως δε αυτοί που κατέχουν την γνώση αλλά και ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΔΟΘΕΙ κάποια μορφή εξουσίας. 2.όταν σου μιλούν για μήλα, εσύ να μη μιλάς για πορτοκάλια. Όλοι όσοι ασχολήθηκαν έστω και λίγο με το θέμα θα γνωρίζουν ότι εξαρχής η έντονη αντίδραση υφίσταται για την αποφυγή εγκατάστασης οποιασδήποτε μορφής κεραίας (κινητής τηλεφωνίας ή ασυρμάτου ιντερνετ σε πολύ μικρή απόσταση από κατοικίες) και όχι για σύνδεση οπτικής ίνας όπως σπεύδουν κάποιοι πλέον να διαδώσουν. Είναι γνωστό ότι οι ίνες αυτές δεν έχουν επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, όπως πολύ σωστά αναγράφεται παραπάνω αλλά από όσους αρμόδιους ασχολήθηκαν με το θέμα, ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ δεν διαβεβαίωσε και ενημέρωσε επίσημα και εγγράφως για τη φύση του έργου, (ακόμα και ο ίδιος ο εργολάβος του έργου δεν ξεκαθάρισε τι έργο ξεκινάει) και συνεπώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το έργο που θα κατασκευασθεί θα φέρει μορφή κεραίας για αυτό και υπήρξε τόση μυστικοπάθεια. 3. Εσείς τα ανθρωποειδή (όχι πιθήκια-αλλά πολιτισμένοι κατά τα άλλα), όπως εύκολα ανοίγετε το στόμα σας για τους άλλους και θέλετε να έχετε δικαιώματα και να διεκδικείτε το μέλλον των νέων, θα έπρεπε να δείχνατε μεγαλύτερη ευαισθησία για την ύπαρξη κεραίας κινητής τηλεφωνίας μέσα στο χωριό σας, που μάλιστα έχει τοποθετηθεί σε λειτουργία τουλάχιστον προ πενταετίας, ενώ φυσικά το χωριό διαθέτει τις χωρικές εκτάσεις για τοποθέτηση μακριά από κατοικήσιμο μέρος. Εσείς, μπορείτε να πιστοποιήσετε ότι ο θάνατος τουλάχιστον ενός ατόμου από καρκίνο στον εγκέφαλο δεν προήλθε από αυτή και ότι ήδη κάποιοι μπορεί να βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο λόγω της έκθεσής τους; Τελικά ποιοι είναι οι στενόμυαλοι, και πόσο θα αντιδρούσαν οι μη οπισθοδρομικοί αν έβλεπαν κάποια στιγμή να απειλείται η ζωή τους με ένα κατά τα άλλα θαύμα της τεχνολογίας; όλοι όσοι αμφιβάλλετε λοιπόν να φροντίζετε να ανοίγετε το στόμα σας αφού έχετε πλήρη γνώση όλων των απόψεων σε ένα θέμα.
 
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
0
...
γραμμένο απο Κ.Ν. , Δεκέμβριος 01, 2012 
Καλησπέρα, 
Πριν μερικές μέρες ενημερώθηκα οτι ο ΟΤΕ έλαβε την απόφαση το έργο, το οποίο είχε ξεκινήσει και αφορούσε τη σύνδεση των οπτικών ινών στο δίκτυο, τελικά να μην θα πραγματοποιηθεί. Πρέπει επίσης να σας πω οτι χάρηκα πάρα πολύ με αυτή την εξέλιξη διότι αυτοί που διαμαρτυρήθηκαν θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επικίνδυνη ακτινοβολία απο τα τύμπανα που βρίσκονται σε εκείνο το σημείο τα οποία οι οπτικές ίνες θα καταργούσαν...!!(Είναι όντως τραγελαφικό...) Θα ήθελα εδώ να σημειώσω οτι τα τύμπανα (που όλοι τα βλέπουμε καθώς δεν είναι κρυφά και βρίσκονται σε περίοπτη θέση πάνω στο "σπιτάκι" του ΟΤΕ) λαμβάνουν σήμα από τον αντίστοιχο σταθμό στη Σπαρτουλιά και εκπέμπουν παράλληλα για το χωριό Ζαχαρέικα. Στην ουσία το σταθερό τηλέφωνο στο Αντρώνι λειτουργεί με βάση ασύρματο δίκτυο. Αυτό άλλωστε με μια καλή παρατήρηση το υποδηλώνει και η θέση τους. Τώρα μπορείτε να πανηγυρίσετε... 
Θα αφήσω αυτά που αναφέρει ο αγαπητός συγχωριανός Χάρης περί πολιτισμού διότι δε συμφωνώ και θεωρώ οτι δεν έχει το δικαίωμα να αποκαλεί τον οποιονδήποτε απολίτιστο και μάλιστα να πιστεύει ότι υπάρχουν κάτοικοι οι οποίοι υποκινούν τέτοιες διαδικασίες και δη σε βάρος της υγείας άλλων συγχωριανών τους για λόγους ιδιοτέλειας. Πράγματα εντελώς γελοία και αβάσιμα. Λες και υπάρχει καμια σιωνιστική ή άλλη μυστικιστική οργάνωση με συνωμοσιολογικές κατευθύνσεις εναντίων του Αντρωνίου και μερικών κατοίκων του... ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ. 
Καλύτερα όμως να μην αναλωθώ σε κριτική αλλά να προσπαθήσω να περιγράψω την αλήθεια των γεγονότων. 
Την ημέρα που ξεκίνησε το έργο οι άνθρωποι που το εκτελούσαν ήταν στο επάγγελμα οικοδόμοι που σημαίνει οτι δε γνώριζαν ακριβώς τη φύση του έργου με αποτέλεσμα να παραπληροφορηθούν οι κάτοικοι για το τι επρόκειτο να γίνει. Αυτοί τους είπαν οτι θα συδεθεί το ενσύρματο δίκτυο internet και το ασύρματο δίκτυο internet το οποίο περιλαμβάνει και ΚΕΡΑΙΑ... Χωρίς βέβαια τα μαστόρια να γνωρίζουν τι είδους κεραία, πού θα τοποθετηθεί, τί θα εκπέμπει και άλλες τέτοιες κρίσιμες πληροφορίες. Όταν βέβαια ακούστηκε αυτή η καταραμένη λέξη(κεραία), δικαίως κατά την άποψή μου(είτε λόγω άγνοιας είτε έστω κριτικής σκέψης), στήθηκε το γνωστό λαϊκο δικαστήριο με υπερβολές όμως σαν κι αυτές: Θα φερω το ντουφέκι έλεγε ο ένας, θα σχηματίσουμε ανθρώπινη αλυσίδα έλεγε ο άλλος, πάνω από το πτώμα μας κλπ... Συνεχεια...
 
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
0
...
γραμμένο απο šΚ.Ν. , Δεκέμβριος 01, 2012 
Συνεχεια... 
Το ενδιαφέρον ομως έγκειται στο γεγονός οτι αφού ενημερώθηκαν όλοι, "μορφωμένοι" και μη, οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν. Η ενημέρωση που έλαβαν ήταν οτι στο σημείο δεν θα τοποθετηθεί ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΚΕΡΑΙΑ αλλα θα συνδεθούν με το δίκτυο οι ακίνδυνες όπως όλοι συμφωνούσαν οπτικές ίνες. Η κολόνα που στήθηκε στο σημείο, εξυπηρετούσε την κάθοδο καλωδίου από κολώνα της ΔΕΗ ώστε να τροφοδοτηθούν οι οπτικές ίνες με χαμηλή τάση και ΟΧΙ την τοποθέτηση κεραίας. Αυτή και θα ήταν η πρώτη φάση του έργου. Δηλαδή τη σύνδεση των οπτικών ινών που αφορά το ενσύρματο δίκτυο και το ενσύρματο internet. Σε δεύτερη φάση θα είχαμε τη σύνδεση του ασύρματου internet το γνωστο σε όλους μας wifi του οποίου η κεραία βρίσκεται στο δημοτικό σχολείο του χωριού. ΠΡΟΚΑΛΩ οποιονδήποτε το αμφισβητήσει αυτό να ρίξει μια ματιά στη δυτική γωνία του σχολείου. Αυτό βέβαια είναι γνώστο καθότι η κεραία βρίσκεται εκεί ανενεργή για τουλάχιστον τρία χρόνια...!!! ( Για τις ανησυχίες όσον αφορά αυτήν την κεραία και τη δεύτερη φάση αυτή του έργου μπορούμε να το συζητήσουμε) 
Μετά από μερικές εβδομάδες μάθαμε οτι ακόμη και ο αστυνομικός που παρακώλυσε το έργο, όταν τον κάλεσαν οι κάτοικοι λέγοντάς του οτι θα τοποθετηθεί κεραία κινητής τηλεφωνίας, κινδύνεψε να "φάει" αγωγή καθώς το έργο ήταν καθόλα νόμιμο και δεν περιελάμβανε καμία κεραία. 
Κάτι άλλο σοβαρό που πρέπει να μας απασχολήσει είναι οτι δεν υπάρχει καμία κεραία κινητής τηλεφωνίας όπως έχει αναφερθεί και απορώ πως διασπείρονται τέτοιες ανακρίβειες. Μ' αρέσει μάλιστα που προσδιορίζεται και η τοποθέτησή της χρονικά...!! 
Από την άλλη πολλοί κάτοικοι του χωριού και μη, έχουμε αναρωτηθεί πώς πίστεψαν μερικοί, οτι μπορεί οποιουδήποτε είδους κεραία να εκπέμπει μέσα από έναν γκρεμό για κατοίκους που ζούν ακόμη και πίσω από τον γκρεμό...!?! Καθότι γνωρίζουμε οτι το σημείο που φερεται να τοποθετούσαν την κεραία είναι σημαντικά πιο χαμηλά από το υψόμετρο στο οποίο είναι τοποθετημένος ο οικισμός. 
Είναι πράγματι πολλά τα γεγονότα και είναι ακόμη πιο δύσκολο να γραφτούν όλα εδώ. Η αλήθεια είναι αυτή που περιγράφεται παραπάνω όμως σας ζητώ να μη με πιστέψετε. Θέλω οι ίδιοι αν ενδιαφέρεστε να κάνετε τη δικιά σας έρευνα και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. Υπάρχουν άνθρωποι υπεύθυνοι και ενσυνείδητοι που μπορείτε να τους εμπιστευτείτε. Και από τεχνικής άποψης αλλά και από επιστημονικής. Κι αυτό κυρίως αφορά τους διαμαρτυρόμενους καθώς μπορεί να αποδειχθεί οτι μπορούν να ωφεληθούν διπλά: 1. Να εξαφανιστούν τα τύμπανα δηλαδή μείζων θέμα υγείας και 2. Ποιότητα επικοινωνίας και πληροφόρησης για όλους. 
Θα ήθελα όμως αν αποδειχθεί οτι κάνετε λάθος να το αποδεχθείτε κι ας είναι αργά. Μη βάλετε οποιονδήποτε εγωισμό πάνω από το κοινό καλό. Κάποιοι λένε οτι ο ομορφότερος τρόπος να διδαχθείς είναι τα λάθη σου. Γιατί να ξέρετε οτι το μέλλον και ο χρόνος θα δείξει τι έπρεπε να γίνει σε αυτήν την περίπτωση. Κι αν δείξει οτι κάνατε λάθος από παρωχυμένες σκέψεις κι ενέργειες, αναλογιστείτε τις συνέπειες και τις αντιδράσεις των κατοίκων απέναντί σας. 
Τότε να είστε σίγουροι οτι θα έχετε καταδικάσει το χωριό μας. Το χωριό όμως θα καταδικάσει έπειτα εσάς... 
Υ.Γ. Ζητώ συγνώμη που θα διατηρήσω την ανωνυμία μου(συνήθως δεν το κάνω) αλλά υπάρχει περίπτωση να κατηγορηθώ από κάποια εμποτισμένα μυαλά ακόμα και για συνενοχή σε απόπειρα ανθρωποκτονίας ακόμη κι αν συμφωνώ μόνο στην περάτωση της πρώτης φασης του έργου.
 
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
0
...
γραμμένο απο charis sinos , Δεκέμβριος 01, 2012 
οι αρμοδιοι και υπευθυνοι ας ξεκαθαριζαν ολα οσα αναφερετε πιο πανω απο την πρωτη μερα ή και πιο πριν ακόμα για να μη δημιουργουνται μυθοι και παρεξηγησεις.τωρα οσο αφορα καποιους χαρακτηρισμους μου αναφερονται σε αυτους που απαντουν και σχολιαζουν σε blog με αναλογες και χειροτερες εκφρασεις για να βγαλουν καποια άλλα απωθημενα τους στη φορα.
 
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
0
...
γραμμένο απο charis sinos , Δεκέμβριος 01, 2012 
αν καποιος αναγνωστης πιστευει οτι αναφερω κατι ψευδες μπορει να μου ζητησει εξηγησεις προσωπικα,τηλεφωνικως(σκοπιμα αναφερω το ονομα μου,το 95% του χωριου με ξερει) παρολο που δε μενω στο χωριο.Οσον αφορα τα τυμπανα η ακριβης χρνολογια τοποθετησης και η συχνοτητα εκπομπης τους δεν ειναι κατι που έχω ιδία γνώση,αλλά δε νομιζω οτι αλλοιωνει καποια πληροφορια.
 
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
0
...
γραμμένο απο charis sinos , Δεκέμβριος 01, 2012 
επειδη σκοπιμα εβαλα το πραγματικο ονομα μου, οποιος θελει ας μου ζητησει το λογο προσωπικα και τηλεφωνικα πλεον αν αμφισβητει όσα ειπα.οσον αφορα την υπαρχουσα κεραια ή τυμπανο, ομολογω οτι δε γνωριζω τη συχνοτητα που εκπεμπει κ ποτε ακριβως τοποθετηθηκε αλλα αυτο δε νομιζω οτι αλλοιωνει το προβληματισμο καποιων κατοικων οταν δεν ηξεραν τι μπορει να ξεφυτρωνε διπλα τους την επομενη μερα απο τη στιγμη που καποτε και για αυτό το τύμπανο παρα τις αντιδρασεις τους δεν ειδαν να αποτρεπουν την εγκατασταση του μεσα στην κατοικισιμη ζωνη.
 
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
0
...
γραμμένο απο charis sinos , Δεκέμβριος 01, 2012 
επειδη σκοπιμα εβαλα το πραγματικο ονομα μου, οποιος θελει ας μου ζητησει το λογο προσωπικα και τηλεφωνικα πλεον αν αμφισβητει όσα ειπα. Οσον αφορα την υπαρχουσα κεραια ή τυμπανο, ομολογω οτι δε γνωριζω τη συχνοτητα που εκπεμπει κ ποτε ακριβως τοποθετηθηκε αλλα αυτο δε νομιζω οτι αλλοιωνει το προβληματισμο καποιων κατοικων οταν δεν ηξεραν τι μπορει να ξεφυτρωνε διπλα τους την επομενη μερα απο τη στιγμη που καποτε και για αυτό το τύμπανο παρα τις αντιδρασεις τους δεν ειδαν να αποτρεπουν την εγκατάστασή του μέσα στην κατοικήσιμη ζώνη. Προφανως εχει πλεον δημιουργηθεί δυσπιστια τοσο απεναντι στον ΟΤΕ αλλά και σε τοπικούς φορείς λόγω των πεπραγμενων και υπαρχει εντονη καχυποψια για τις προθεσεις οποιασδηποτε κινησης για αυτό και ξαναλεω ότι μια εγγραφη διαβεβαιωση εκ μερους καποιου φορεα για τη φυση του εργου θα ειχε λυσει εξ' αρχης το θεμα και δεν θα χρειαζοταν καν να κανετε αναλυση υπερ των ινων, χωρις μαλιστα να αναφερθει ουτε σε ένα σημειο ότι υπηρχε αντιδραση για τη περιπτωση εγκαταστασης κεραιας μιας και στην τελικη αυτοι που σας ενημερωσαν θα επρεπε να σας πουν ότι αυτό είναι το ζητούμενο της αρνητικής στάσης και όχι οι ινες. Δε νομίζω ότι χρειάζεται να πω κατι παραπάνω, ισως μαλιστα πολύ ασχοληθηκα με καποιους που σχολιαζουν με τον τροπο που φαινεται στα 2 πρωτα σχολια επι του βασικου κειμενου σε ένα κατά τα αλλα σοβαρο σαιτ που προσπαθει να παρουσιαζει τα γεγονοτα αντικειμενικα.
 
report abuse
vote down
vote up
Votes: -1
0
...
γραμμένο απο Κ.Ν. , Δεκέμβριος 01, 2012 
Φίλε Χάρη συμφωνώ εν μέρει και θα σου εξηγήσω ακριβώς τι εννοώ. Συμφωνούμε όλοι στο ότι οι οπτικές ίνες είναι όντως ακίνδυνες. Συμφωνούμε επίσης οτι οι αρμόδιοι, όποιοι κι αν είναι αυτοί, αρχικά, δεν ενημέρωσαν σωστά και σε συνδυασμό με αυτά που λες περί καχυποψίας οι κάτοικοι αντέδρασαν όπως αντέδρασαν. ΔΕ συμφωνούμε όμως οτι έπειτα από τα γεγονότα δεν υπήρχε ενημέρωση από τους ανθρώπους του ΟΤΕ και άλλους φορείς, για τη φύση του έργου. Πολλοί από τους διαμαρτυρόμενους δεν δέχονταν κουβέντα περί του θέματος. Η παραμικρή αντίθεση στα λεγόμενά τους σε καθιστούσε(όπως ακόμη και τώρα) θανάσιμο εχθρό. Απειλούσαν και εξακολουθούν να απειλούν οτι σε περίπτωση που συνεχιστεί το έργο θα καταστρέψουν τις εγκαταστάσεις και τα πανάκριβα μηχανήματα που θα τοποθετηθούν. Και βέβαια από αυτή τη συμπεριφορά ο ΟΤΕ δε θα προχωρήσει. Διότι φοβάται μην καταστραφούν οι εγκαταστάσεις...!! Και εννοείται μας λένε οι υπεύθυνοι οτι αν δε θέλετε εσείς μία, εμείς δε θέλουμε εκατό και έχουν και δίκιο, αφού προσπαθούν να κάνουν περισσότερο καλό παρά κακό... 
 
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
0
...
γραμμένο απο διευκρινηση , Δεκέμβριος 01, 2012 
Γραφω και εγω ανωνυμα για τους γνωστους λογους αν και δεν το θελω και θα προσπαθησω να κανω μερικες διευκρινησεις για τις κεραιες του ΟΤΕ οχι κινητης τηλεφωνιας .Οι κεραίες αυτές είναι κατευθυντικές (έχουν λεπτή δέσμη εκπομπής) και αν δεν είσαι ακριβώς μπροστα τότε δεν έχεις πρόβλημα. Τα μηχανήματα που συνδεοντε σε αυτες δε βγάζουν παραπάνω από 1watt ισχύ(παρα πολυ χαμηλης ισχυος).Το μεγεθος κεραίας σχετιζεται κυρίως με την λήψη σήματος και όχι με την εκπομπή που μας αφορα. Ο ΟΤΕ απο οσα γνωριζω τηρεί τις σχετικές προδιαγραφές περι ακτινοβολιας και επικινδυνοτητας εκπομπης και τελος σας πληροφορω οτι τετοιες κεραιες ευρισκοντε εδω και χρονι στο χωριο .Οσο αφορα για τις γνωσεις που εχουν τα συνεργεια τοποθετησης σας λεω ειναι μηδενικες γυρω απο τις επικοινωνιες απλα τους εχει ανατεθει εργολαβικως οι τοποθετηση .Φιλε συνπατριωτη Χαρη πηγαινε στο τμημα Τμήμα Ηλεκτρολόγων Τομεα Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφορίας, Συστημάτων του Πανεπιστήμιου Πατρών να σου δωσουν εξηγησεις επιστημονικες και να διαφωτησεις με την σειρα σου εμπεριστατωμένα τους χωριανους μας ,απο το ιντερνετ δεν γινεσε σοφος γιατι απλα ολες οι περιπτωσεις δεν ειναι ιδιες (αλλες οι κεραιες του ΟΤΕ αλλες της κινητης τηλεφωνιας ,αλλες οι κατευθυντηκες και αλλες οι ισχυος, με σεβασμο και αγαπη ενας χωριανο σου
 
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
0
...
γραμμένο απο Κ.Ν. , Δεκέμβριος 01, 2012 
Πρέπει να πω όμως οτι υπάρχουν τώρα πολλοί οι οποίοι αρχικά ήταν επιφυλακτικοί και δείχνουν εν τέλει να έχουν καταλάβει ποιά είναι η αλήθεια. Έχουν παραδεχτεί οτι είχαν πράγματι άδικο και το σέβομαι. Δεν πρέπει όμως οι γνωρίζοντες τώρα να ενημερώσουν και τους υπόλοιπους? 
Όσον αφορά τις έγγραφες διαβεβαιώσεις δε συμφωνώ. Μακάρι να γίνει, κανένα πρόβλημα. Για σκεφτείτε όμως σε κάθε έργο, για οποιαδήποτε διαφωνία να χρειαζόμασταν και έγγραφες διαβεβαιώσεις. Θα ήμασταν ακόμα στο μεσαίωνα... Απ΄ ότι γνωρίζω πριν ένα έργο ξεκινήσει να υλοποιείται προηγούνται πολλά. Και βέβαια σε τελευταίο στάδιο υπογράφεται η σύμβαση που περιγράφει τι ακριβώς πρόκειται να γίνει. Δηλαδή είστε τόσο καχύποπτοι που δεν μπορείτε να πιστέψετε ακόμη κι αυτό? 
Αλλά έστω κι αν οι διαβεβαιώσεις δίνονταν, πιστεύω κάποιοι πάλι δύσκολο θα ήταν να πειστούν. 
Ήθελα να ήξερα δε σας συγκινεί το γεγονός ότι εσείς οι ίδιοι μπορεί να ωφεληθείτε, όπως σας περιέγραψα σε άλλο μήνυμα, μια και πιο παλιά έχετε διαμαρτυρηθεί για τα τύμπανα που δεσπόζουν εκεί τώρα? Εγώ στη θέση σας θα το έψαχνα πιο σοβαρά και δε θα περίμενα από άλλους να ακούσω το οτιδήποτε. 
Θα ήθελα αν γίνεται και είναι εφικτό μέσα από αυτή τη συζήτηση να μπορέσουμε να μάθουμε την αλήθεια και να συνεννοηθούμε όπως αρμόζει σε όλους μας, ως κάτοικοι ενός χωριού που μπορούν μέσω του διαλόγου να λύσουν οτιδήποτε τους απασχολεί. Γιατί σ' αυτήν την περίπτωση πιστεύω ότι ο διάλογος και η σωστή πληροφόρηση μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα. Και επειδή είναι πραγματικά κρίμα ένα τόσο σημαντικό έργο για το χωριό να μην υλοποιηθεί θα πρέπει να κινητοποιηθούμε, να μάθουμε και να ενημερώσουμε τους πάντες. Από εμάς εξαρτάται να μην κατηγορηθούμε από αυτούς που θα μας κρίνουν στο μέλλον. 
Περιμένω και από τον Χάρη αλλά και από άλλους οι οποίοι τώρα γνωρίζουν να βοηθήσουν.
 
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
0
...
γραμμένο απο charis sinos , Δεκέμβριος 02, 2012 
να ξέρετε οτι έχω πεισθει και εχω ενημερώσει αυτους που έχω τη δύναμη να το κανω πολύ πριν δω και απαντησω σε αυτο το post.Αν οντως θέλετε να λυθεί το θέμα, οπως πιστεύω οτι όλοι θέλουν να το κάνουν,μαζευτειτε και κάνετε μια πολιτισμένη και ήρεμη συζητηση και δώστε αμοιβαίες εξηγήσεις ανώνυμοι και επώνυμοι χωρίς ειρωνίες κτλ,εγώ δυστυχώς δε μπορώ να παρευρίσκομαι, όταν ήρθα για αυτό το θέμα όμως δε κατάφερα να συναντήσω κάποιον να μου δώσει κάποιες εξηγήσεις που περίμενα. Δε νομίζω οτι έχω να προσθέσω κατι άλλο σε αυτό το θέμα.
 
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
0
...
γραμμένο απο enas , Δεκέμβριος 02, 2012 
Γραφω και εγω ανωνυμα για τους γνωστους λογους αν και δεν το θελω και θα προσπαθησω να κανω μερικες διευκρινησεις για τις κεραιες του ΟΤΕ οχι κινητης τηλεφωνιας .Οι κεραίες αυτές είναι κατευθυντικές (έχουν λεπτή δέσμη εκπομπής) και αν δεν είσαι ακριβώς μπροστα τότε δεν έχεις πρόβλημα. Τα μηχανήματα που συνδεοντε σε αυτες δε βγάζουν παραπάνω από 1watt ισχύ(παρα πολυ χαμηλης ισχυος).Το μεγεθος κεραίας σχετιζεται κυρίως με την λήψη σήματος και όχι με την εκπομπή που μας αφορα. Ο ΟΤΕ απο οσα γνωριζω τηρεί τις σχετικές προδιαγραφές περι ακτινοβολιας και επικινδυνοτητας εκπομπης και τελος σας πληροφορω οτι τετοιες κεραιες ευρισκοντε εδω και χρονι στο χωριο .Οσο αφορα για τις γνωσεις που εχουν τα συνεργεια τοποθετησης σας λεω ειναι μηδενικες γυρω απο τις επικοινωνιες απλα τους εχει ανατεθει εργολαβικως οι τοποθετηση .Φιλε συνπατριωτη Χαρη πηγαινε στο τμημα Τμήμα Ηλεκτρολόγων Τομεα Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφορίας, Συστημάτων του Πανεπιστήμιου Πατρών να σου δωσουν εξηγησεις επιστημονικες και να διαφωτησεις με την σειρα σου εμπεριστατωμένα τους χωριανους μας ,απο το ιντερνετ δεν γινεσε σοφος γιατι απλα ολες οι περιπτωσεις δεν ειναι ιδιες (αλλες οι κεραιες του ΟΤΕ αλλες της κινητης τηλεφωνιας ,αλλες οι κατευθυντηκες και αλλες οι ισχυος, με σεβασμο και αγαπη ενας χωριανο σου
 
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
0
...
γραμμένο απο NAS , Δεκέμβριος 02, 2012 
Συνεχεια περι κεραιων ΟΤΕ (μικροκυματικων) κεραιων. Οι κεραίες αυτές είναι υπερκατευθυντικές, εκπέμπουν μια πολύ στενή δέσμη και για να πραγματοποιηθεί η ζεύξη απαιτούνται δυο όμοιες ( από μία σε κάθε άκρο της σύνδεσης). Όλη η ακτινοβολία εντοπίζεται στην ευθεία που συνδέει τις δύο κεραίες ενώ αυτή που διαφεύγει εκτός αυτής είναι σχεδόν μηδενική. Για να αποκατασταθεί η σύνδεση απαιτείται να μην παρεμβάλλεται τίποτα στην νοητή αυτή ευθεία μεταξύ των δύο κεραιών. Οι μικροκυματικές κεραίες χρησιμοποιούνται επίσης ευρύτατα και σε άλλες εφαρμογές, όπως στις ασύρματες ζεύξεις του ΟΤΕ ΑΕ μεταξύ πόλεων για τα σταθερά τηλέφωνα όπως επίσης και τις υπηρεσίες διαδικτύου. 
Η ένταση της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας στο περιβάλλον ενός σταθμού βάσης ειναι ελαχιστη εως μηδενικη σε μια μικροκυματικη κεραια του ΟΤΕ και για να σε επιρεαση πρεπει να βρεθεις ακριβως μπροστα ,φατσα που λεμε ,οσον αφορα για αλλου τυπου κεραιων εξαρταται η ακτινοβολια απο πολλους παραγοντες οπως η συνολική ισχύς που εκπεμπεται,το διάγραμμα ακτινοβολίας της κεραίας ,η απόσταση από την κεραία , τα παρεμβαλλόμενα φυσικά ή τεχνητά εμπόδια κλπ ,τα γραφω αυτα επειδη ασχολησε εσυ και ξερω οτι παρεσυρθεις ,εσυ εισε επιστημων και ξερεις οτι στη επιστημη δεν υπαρχουν γκριζα σημεια ειναι καθαρα και διαπιστωνονται απο την εκτενη μελετη και παρακολουθηση . 

με σεβασμο και αγαπη ενας χωριανο σου 

 
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
0
...
γραμμένο απο ΑΣ , Δεκέμβριος 04, 2012 
Χαρηκα παρα πολυ που οι χωριανοι μας αρχισαν να ανυσηχουν για κατι εστω και αργα ,ελπιζω οταν τελειωσει το θεμα της κεραιας να ακολουθησουν και αλλα θεματα που βλαπτουν το χωριο και την υγεια των κατοικων . 
 
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0

 

Εκτύπωση