Νικούλα Τούμπλαρη (1930-2015)

Γονική Κατηγορία: Κοινωνικά Απόντες από το Αντρώνι Εμφανίσεις: 6298

Έφυγε η Νικούλα Τούμπλαρη χήρα του Πανάγου Τούμπλαρη που γεννήθηκε πριν 85 χρόνια στο Αντρώνι.
Η κηδεία της θα γίνει στις 14.00 σήμερα Δευτέρα 2.11.2015, στη γενέτειρά της.
Στα παιδιά της Κώστα, Δημήτρη, Καλλιόπη, Πούλια και σε όλους τους συγγενείς της, εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια.

Ο Πανάγος πέθανε 8 χρόνια πριν, στις 11.11.2007
Για την ενημέρωση ευχαριστούμε τον φίλο Γιώργο Μαρκόπουλο.

Η Νικούλα υπήρξε μια καλοσυνάτη γυναίκα της Ελληνικής υπαίθρου που μαζί με τον σύντροφό της τον Πανάγο, έφεραν στον κόσμο και μεγάλωσαν με δυσκολίες, μα με αξιοπρέπεια τα τέσσερα παιδιά τους και ευτύχησε να τα δει αποκατεστημένα και φτασμένα στις ζωές τους.

Το πρώτο σπίτι τους, βρισκόταν στο κέντρο της σημερινής πλατείας του χωριού μας. Την δεκαετία του 1980, η τότε κοινότητα προκειμένου να φτιαχτεί η πλατεία στη μορφή που βρίσκεται σήμερα, τους έφτιαξε ένα σπιτάκι πλησίον της εκκλησίας. Τα πρώτα χρόνια της μετοίκησής τους δεν της άρεσε η καινούρια γειτονιά αλλά με τα χρόνια συνήθισε και έτσι τα τελευταία χρόνια δεν παραπονιόταν.

 Η Νικούλα, ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που έβλεπα όταν κατέβαινα στο χωριό. Με καλωσόριζε πάντα με εγκαρδιότητα και μου εκμυστηρευόταν τον καημό και τον πόνο που ένοιωθε για τα ξενιτεμένα της παιδιά.

Τέλος, η απώλεια του σύντροφού της ήταν για την ίδια μεγάλο πλήγμα και το εξέφραζε με τα μοιρολόγια της που ακούγονταν ως το σπίτι μου, πού άλλοτε με νανούριζαν και άλλοτε με ξυπνούσαν.

Προσπάθησα αρκετές φορές να καταγράψω τα μοιρολόγια της αλλά όταν πλησίαζα ή με αντιλαμβανόταν, το σταμάταγε αμέσως. Στην αρχή του παρακάτω βίντεο, μιλάει για τον γιό της τον Κώστα που βρίσκεται στις ΗΠΑ, κατόπιν (όταν αυξήσετε τον ήχο) θα μπορέσετε να ακούσετε ένα πολύ μικρό απόσπασμα από το μοιρολόι. Στη συνέχεια μιλάει για τη γειτόνισσά της την Αγγέλλω και στο τέλος την πειράζει ο Νικος Πανούτσος ο Παυλής.

Βίντεο Εδώ

Εκτύπωση