ΧΑΤΖΗΣ, Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΑΝΤΑΡΤΗΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟ ΑΝΤΡΩΝΙ

Frontpage Εμφανίσεις: 69012

Για να τσιγκλήσουμε τις μνήμες των συγχωριανών μας αφήσαμε πριν λίγες μέρες στον τοίχο μας στο facebook το παρακάτω κείμενο:

«Τούτες τις μέρες που τακτοποιούσα τις σημειώσεις μου… "έπεσα" πάνω στην τοποθεσία «Χατζή» στο Αντρώνι η οποία πήρε  το όνομα της από τον παρακάτω αντάρτη.
Παράλληλα μου ήλθε στο νου και η γνωστή παροιμία: «Η Ενάτη στην Πηνεία και οι αντάρτες στην Λαμπεία» που διέσωσε ο συνοδοιπόρος μου Ηλίας Τουτούνης.
Όταν λοιπόν έφτασε η «ενάτη μεραρχία» στο Αντρώνι, έφεραν, και παρουσίασαν στον επικεφαλή αξιωματικό έναν αντάρτη με το όνομα, Χατζής. Δεν γνωρίζουμε αν ήταν το πραγματικό του όνομα η αν ήταν ψευδώνυμο όπως  συνηθιζόταν τότε,  για τους γνωστούς και ευνόητους λόγους.
Εξέτασε επί τόπου ο αξιωματικός (κάτω από τον πλάτανο της εκκλησίας) τον Αντάρτη  και όταν τελείωσε του λέει, «φύγε…, είσαι ελεύθερος».
Έφυγε ο δόλιος τρέχοντας και πριν στρίψει στο ρέμα στο Νεράκι, τον πυροβόλησε και τον σώριασε κάτω νεκρό.
Ο Χατζής έμεινε εδεκεί και δεν τον πλησίαζε κανένας παρά μόνον του Καραλή ο Λάμπης 1933, έβγαλε τα τα άρβυλα μαζί με έναν άλλο, τον κλώτσησε και έπεσε στο ρέμα. Στην συνέχεια όμως η Γιωργούλα Μίτση, του Μποξά,

  (ήταν γενναία γυναίκα) πήρε την πρωτοβουλία ενώ κανένας δεν τολμούσε και έβγαλε τον Χατζή από το ρέμα Νεράκι. Η Γιωργούλα κατέβηκε κάτω, του μάζεψε τα μυαλά στην ποδιά, τον έδεσε και τον τράβηξαν πάνω ό Γιάννης Παπαδημητρόπουλος Κουρατζόγιαννης1898 μαζί με έναν άλλο. Στην συνέχεια τον σήκωσε τον μετέφερε και τον έθαψε στο νεκροταφείο δεξιά στην είσοδο. 

Ούτε ο παπάς Κώστας δεν τον διάβασε τον άνθρωπο!
Έμεινε εκεί για χρόνια ως που ήλθαν οι συγγενείς του και πήραν τα οστά του.
Το γνωστοποιώ αφενός για να εξάρω την λεβεντιά της Γιωργούλας και αφετέρου μήπως βρούμε περισσότερα στοιχεία για τον τραγικό αντάρτη.
Όσο για τον άθλιο αξιωματικό της Ενάτης… δεν ήταν ούτε για φτύσιμο!».
 Από τις παρακάτω αναρτήσεις παρατηρούμε διάφορες απόψεις που όλες συγκλείνουν στην απαράδεκτη συμπεριφορά του αξιωματικού. Μας θύμισαν και μια άλλη εκδοχή που ακουγόταν στο χωριό, ότι δηλαδή ο Χατζής είχε ατιμάσει ή σκοτώσει την αδελφή του αξιωματικού αλλά όσο δίκιο και να είχε το έχασε με το πισώπλατο χτύπημα στον αντάρτη.

Θέλουμε επίσης να επισημάνουμε ότι ένα ολόκληρο χωριό δεν τόλμησε να αποτίσει τον ελάχιστο φόρο τιμής σε άνθρωπο που πέθανε στο χωριό τους όποιος και αν ήταν ο λόγος διότι όπως λέει και στην επιστολή προς τους Ρωμαίους ο Απόστολος Παύλος:  «Ο γαρ νεκρός δεδικαίωται της αμαρτίας». Όμως το γεγονός δεν φαίνεται να ήταν αδιάφορο στο χωριό αφ’ όσον στον τόπο της θυσίας του Χατζή έδωσε το όνομά του στο τοπωνύμιο. Το σημείο είναι εκεί που  κατασκευάστηκε εκ των υστέρων το πέτρινο θεατράκι όπου «σκέπασε» την ονομασία του «Χατζή» που σιγά-σιγά ξεχνιέται και υπερισχύει το όνομα «Θεατράκι». 

 
Σχόλια:
  

Κώστα, έχω ακούσει και μια άλλη παροιμία σχετικά. Φαίνεται πως κάποια στιγμή η Ένατη μεραρχία είχε στριμωξει τους στρατιώτες του ΔΣΕ σε συνθήκες ακραίας κακοκαιρίας. Τότε αυτοί αποτραβήχτηκαν κατά τον Ωλενο, και πολλοί χάθηκαν στα χιόνια. Από αυτό προέκυψε η παροιμία, Από κάτω η Ενάτη και από πάνω η Χιονάτη. Επειδή και στο Πανόπουλο συνέβησαν τέτοια επεισόδια, γράψε αν γνωρίζεις κάτι σχετικά....

Kostas Papantonopoulos

Basilis Lazarakis «από κάτω η Ένατη και από πάνω η Χιονάτη» που και αυτή εμπεριέχεται στο βιβλίο του Ηλία 333 παροιμίες και θέλει να πει ότι οι αντάρτες είναι στριμωγμένοι πάνω - κάτω.

Και ένα άλλο περιστατικό με μια αντάρτισσα που κρατούσαν - έκρυβαν οι Νικολεταίοι, την ανέκριναν και μάλλον τους έκαψαν στο Λουκά.

Κάποιο μέσον μεσολάβησε και την γλίτωσαν… στο Αντρώνι.

Έχω κι άλλα αλλά είναι νωρίς… Βασίλη μου

δεν βλέπεις πως αντιδρούν και δεν επιθυμώ κι άλλους χαρακτηρισμούς όπως, Ιαχωβάς χαχαχα, αναρχικός κλπ

Basilis Lazarakis

Kostas Papantonopoulos Κώστα εγώ μαραζι το έχω να με πει κάποιος αναρχικό. Γιατί αφού δεν καταλαβαίνουν ότι είμαι, νομιζει ο καθένας ότι νομίζει. Έχω και μια ιστορία με τον πατέρα μου...

Maria Arabatzoglou

Συγκλονιστική ιστορία! Πολλά αποβράσματα βρήκαν καταφύγιο στο Στρατό, τότε, σκοτεινοί καιροί, ο Θεός να φυλάει μην ξαναγίνουν τα ίδια... (Μιλάω για τον αξιωματικό εκείνο που πυροβόλησε άνανδρα)

Kostis Panoutsos

Οι καλοί αντάρτες και ο κακος αξιωματικός.

Kostas Papantonopoulos

Kostis Panoutsos δεν χαρακτήρισα τον εμφύλιο Κωστή αλλά και ο αιχμάλωτος πρέπει να έχει δικαιώματα, να δικάζεται και όχι να τον πυροβολούν πισώπλατα.

Δεν αποκλείω όμως ότι τα ίδια να έπραξαν και κάποιο αντάρτες τους οποίους θα χαρακτήριζα το ίδιο.

Kostis Panoutsos

Kostas Papantonopoulos Ας αφήσουμε τον εμφύλιο Κώστα δεν είναι του παρόντος θα μιλήσει ή ιστορία για αυτό το γεγονός... Πάντως εγώ έχω ακούσει από μαρτυρίες πως ο αξιωματικός σκότωσε τον Χατζή για λόγους προσωπικούς του(είχε βιάσει η σκοτώσει την αδερφή του)δεν τον σκότωσε για λόγους πολιτικούς.

Kostas Papantonopoulos

Kostis Panoutsos το έχω ακούσει και αυτό…

αλλά δεν είναι επιβεβαιωμένο.

Εαν όντως συνέβαινε κάτι τέτοιο… γιατί δεν τον έπνιγε με τα χέρια να τον κοιτάζει στα μάτια και όχι να χρησιμοποιήσει το όπλο που του παραχώρησε η πατρίδα για προσωπικούς του λόγους και μάλιστα να τον πυροβολήσει πισώπλατα.

Kostis Panoutsos

Kostas Papantonopoulos πιθανολογο πώς ο στρατιωτικός κορόιδεψε το θύμα δίνοντας του την αίσθηση πώς τον αφήνει ελεύθερο και όταν έφτασε κοντά στο ρέμα του έριξε.Αν όντως ισχύει πως Χατζής είχε κάνει αυτό το έγκλημα τότε ο τρόπος που τον σκότωσε ο στρατιώτης εμένα προσωπικά λίγο με ενδιαφέρει.Αν δεν είχε κάνει ο Χατζής αυτό τό έγκλημα τότε ο στρατιώτης είναι ένας κοινός δολοφόνος ..

Basilis Lazarakis

Kostis Panoutsos Κωστή, αν ο αξιωματικός σκότωσε το Χατζή γιατί ίσως σκότωσε την αδελφή του, και ο αδελφός του Χατζή σκότωνε τον αξιωματικό γιατί σκότωσε το Χατζή και ο αδελφός του αξιωματικού σκότωνε τον αδελφό του Χατζή και ο ξάδερφος του Χατζή κλπ κλπ.... Τότε ο κύκλος του μίσους και του αίματος δεν κλείνει ποτέ. Ο Χατζής αν υπήρχαν στοιχεία τέτοια έπρεπε να οδηγηθεί σε δίκη. Παρεμπιπτόντως σε καλώ να μελετήσεις την ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στη βεντέτα που ισχύει στην Κρήτη, και τον κδικιομο που ισχύει στη Μάνη. ΕυχέςΤέλος φόρμας

Sakis Basilopoulos

Και μετά όλοι οι δοσίλογοι κ μαυραγορίτες στον κρατικό μηχανισμό φίλε κ πατριώτη Κώστα

Γεώργιος Ξουρής

ΚΆΤΙ ΠΑΡΌΜΟΙΟ ΣΕ ((( ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ))) ΈΓΙΝΕ ΣΤΗ ΘΈΣΗ ΑΛΟΓΟΠΑΤΗΜΑ (υπάρχει και το ομωνυμο γεφυρι) ΕΠΊ ΤΗΣ ΟΔΟΎ 111. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δ.Δ. ΟΡΕΙΝΗΣ. ΟΠΩΣ ΜΟΥ ΑΦΗΓΗΤΟ Ο ΠΑΤΈΡΑΣ ΜΟΥ.

 
Εκτύπωση