Ο προτεινόμενος «ορεινός Δήμος» της Ηλείας και η «περίεργη» απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λασιώνος

Γονική Κατηγορία: Ελλάδα Σύντομα Νέα Εμφανίσεις: 7071

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ (ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ) ΗΛΕΙΑΣ

27063 Λαμπεία Τηλ. 6972295293                                      

Λαμπεία (Δίβρη) 22-2-2010

Όταν διαβάσαμε στον Τύπο και πληροφορηθήκανε περίληψη της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λασιώνος που δέχεται «την δημιουργία ενός ορεινού Δήμου που θα περιλαμβάνει τους Δήμους και τους οικισμούς που βρίσκονται στο οροπέδιο της Φολόης, στο όρος Ερύμανθος και οικισμούς που βρίσκονται στις παρυφές του οροπεδίου της Φολόης», χαρήκαμε χαράν μεγάλην καθόσον συμπίπτει απόλυτα με τη δική μας πρόταση που έχουμε καταθέσει με Υπόμνημά μας επισήμως στο Υπουργείο Εσωτερικών. Μάλιστα υποθέσαμε ότι θα επικαλούνται στην απόφασή τους και τα τεκμηριωμένα επιχειρήματα που στοιχειοθετούν την κοινή απαίτηση για ένα πραγματικά ορεινό Δήμο, δημιουργικό και βιώσιμο στην περιοχή μας.

Όμως, διαβάζοντας την εισήγηση του Δημάρχου κ. Β. Παπαντώνη δοκιμάσαμε έκπληξη και απογοήτευση, αφού για να χρησιμοποιήσουμε και μια φράση της Βίβλου: «Αι μεν χείρες, χείρες Ιακώβ η δε φωνή, φωνή Ισαύ»(!!!). Με απλά λόγια η προς τα έξω εκφρασθείσα άποψη, πόρω απέχει από το αναπτυχθέν σκεπτικό της απόφασης που θέλει μεν ένα «ορεινό Δήμο» αλλά κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των βαθύτερων επιθυμιών του Δημάρχου και μάλιστα με παράθεση «προτερημάτων που το Πανόπουλο ενδείκνυται  για έδρα του νέου Δήμου»!!... Παράλληλα ειπώθηκαν και μεγαλοστομίες για «απαλλαγές από μικροπολιτικές και μικροσυμφέροντα και λάθη του Καποδίστρια Νο1» και άλλα ηχηρά, αντιφατικά και λίαν αποκαλυπτικά.

Και εξηγούμεθα εν ολίγοις.

Επικαλείται ο κ. Δήμαρχος Λασιώνος για να δικαιολογήσει την πρότασή του (με μικροτροποποιήσεις) για την συνένωση σε ένα «ορεινό Δήμο» των 5 Δήμων Ωλένης, Πηνείας, Φολόης, Λασιώνος και Λαμπείας το ορεινό της ευρύτερης περιοχής, αναφέροντας στοιχεία της ΕΣΥΕ για ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Αλλά κ. Δήμαρχε, άλλο ορεινός οικισμός και άλλο ημιορεινός. Εάν κάνουμε εκπτώσεις στο υψόμετρο τότε θα φτάσουμε αισίως μέχρι τις παρυφές της θάλασσας και όχι της Φολόης. Ορεινός οικισμός είναι πάνω από 550-600 υπερθαλάσσιο ύψος και πάνω από αυτό το υψόμετρο είναι μόνο οι σημερινοί Δήμοι Λαμπείας (με μ.ο. υψομέτρου των χωριών του τα 810μ.), ο δικός σας Δήμος Λασιώνος (με μ.ο. υψομέτρου τα 780μ.) και ο Δήμος Φολόης (με μ.ο. υψομέτρου τα 550μ.). Οι άλλοι δύο Δήμοι, της Ωλένης (με μ.ο. υψομέτρου τα 260μ.) και Πηνείας (με μ.ο. υψομέτρου τα 250μ.) με τα περισσότερα από τα χωριά τους καταμεσίς του κάμπου και δίπλα στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του νομού Πύργο και Αμαλιάδα. Ας σοβαρευτούμε επί τέλους με τις εκ του πονηρού προτάσεις, γιατί θα φτάσουμε πάλι σε εποχές του αείμνηστου πολιτικού Θανάση Κανελλόπουλου που βάφτισε στην ΕΟΚ ορεινές-προβληματικές περιοχές μέχρι το Κατάκωλο!!... Πραγματικός ορεινός Δήμος γίνεται μόνο με τη συνένωση των ορεινών Δήμων Λαμπείας, Φολόης και Λασιώνος και (εφόσον το επιθυμούν) με την προσθήκη των 2-3 χωριών του ιστορικού «πρώην Δήμου Λαμπείας» Κλινδιά, Πεύκη, Αγ. Άννα. Τα άλλα είναι εκ του πονηρού και δυναμιτίζουν την κοινή μας υπόθεση.

Γίνεται και πάλι μια σοβαρή και επικίνδυνη επιχείρηση μέσα από την εισήγηση και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  Λασιώνος (ντοπάροντας με «μυθριδιτικά» τεχνάσματα και ποντάροντας στα τοπικιστικά λαϊκά ένστικτα) να επαναλάβουν τα ίδια τραγικά λάθη του παρελθόντος που οι ίδιοι διέπραξαν με το κέντρο Υγείας που το εξαπέστειλαν στο Σιμόπουλο (δηλ. τον Κάμπο). Το ίδιο και με τον Καποδίστρια Νο1 που έγιναν αιτία να γίνουν στην περιοχή του ιστορικού «πρώην Δήμου Λαμπείας» δυο μη βιώσιμοι Δήμοι, εκ των οποίων ο ένας χωρίς να έχει ούτε μια υπηρεσία υποστήριξης και εξυπηρέτησης του πολίτη.

Τέλος, αγαπητοί συμπολίτες ας αφήσουμε να γίνει ο πραγματικός ορεινός Δήμος και το θέμα της έδρας ας λυθεί, όπως σε όλη τη χώρα, με τα κριτήρια (ιστορικά, ανθρωπογεωγραφικά, δημογραφικά, κοινωνικοοικονομικά, αναπτυξιακά κλπ) και τότε ας σταθούμε στην βαλβίδα το αγωνίσματος και θα δούμε ποιος θα πετάξει το λιθάρι μακρύτερα… Μέχρι τότε σας παρακαλούμε, αφήστε τις δοκησισοφίες και τις εκ του πονηρού εξωπραγματικές προτάσεις και μη ρίχνετε τον λίθο του αναθέματος για τα χωριά μας.

Η σύνεση και τα πραγματικά επιχειρήματα θα μας κάνουν αξιόπιστους στην Πολιτεία.

Ο πρόεδρος

Σωτ. Σωτηρόπουλος

 

Σχόλια (4)Add Comment
0
...
γραμμένο απο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΖΑΡΑΚΗΣ , Μάρτιος 02, 2010 
Το Ινστιτουτο Τοπικης Αυτοδιοικησης (ΙΤΑ) Προτεινει τη συννενωση των Δημων Φολοης-Λαμπειας-Λασιωνος-Πηνειας και Ωλενης. Και επειδη το (ΙΤΑ) ουτε σκοπιμοτητες υπηρετει, ουτε προτεινει εκ του πονηρου, σημαινει οτι σκοπιμοτητες εχουν και εκ του πονηρου προτεινουν αυτοι που θελουν Δημους κομμενους στα μετρα τους. (ο νοων νοητω)
 
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
0
...
γραμμένο απο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΖΑΡΑΚΗΣ , Μάρτιος 02, 2010 
Μηπως αντι για 6-7 Δημοι στην Ηλεια, πρεπει να γινουν 87, για να ικανοποιηθουν τα απωθημενα ορισμενων?
 
report abuse
vote down
vote up
Votes: +1
0
...
γραμμένο απο Σωτήρης Σωτηρόπουλος , Μάρτιος 02, 2010 
"Για τον κ. ΛΑΖΑΡΑΚΗ 
Το ΙΤΑ (Ινστιντούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης) ξέρει την μοναδική αλήθεια (¨βασιλική διαταγή και τα σκυλιά δεμένα..."). Η έλλειψη επιχειρημάτων οδηγεί σε προσωπικές ύβρεις (έστω με υπονοούμενα). Δεν πειράζει ο καθείς με τα όπλα του... 
Σωτήρης Σωτηρόπουλος"
 
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
0
...
γραμμένο απο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΖΑΡΑΚΗΣ , Μάρτιος 03, 2010 
Η επικληση της προτασης ενος Ινστιτουτου ειναι απο μονη της επιχειρημα.Επιχειρηματα υπαρχουν επισης στην αποφαση του Δ.Σ του Δημου Λασιωνος. Τα δικα μου επιχειρηματα δεν θα μπορουσα να τα συμπεριλαβω σε μια συντομη απαντηση.Τις υβρεις που τις ειδατε? Εσεις ειπατε ''τα αλλα ειναι εκ του πονηρου'' Οταν το λετε εσεις δεν ειναι υβρις.Οταν το λεω εγω ειναι? Αλλα μαλλον εχετε τη μυγα και μυγιαζεστε.Οσο για το Κεντρο Υγειας οι παλιοτεροι θυμουνται που ειχε αποφασισει αρχικα η πολιτεια να γινει,και ποιος το 'εστειλε' στο Σιμοπουλο
 
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0

 

Α/Α Άρθρου: 376
Κατάσταση Δημοσιευμένο/α
Εμφανίσεις 1433
Αναθεωρημένο 6 Φορές
Δημιουργήθηκε Δευτέρα, 22 Φεβρουάριος 2010 23:14
Τροποποιήθηκε Τρίτη, 23 Φεβρουάριος 2010 22:15
Εκτύπωση