Oδοιπορικό στον Ομηρικό ποταμό Σελλήεντα ή Ηλειακό Λάδωνα

Γονική Κατηγορία: Ενότητα Φολόης Φολόη, Γιάρμενα Εμφανίσεις: 5014

Ήταν 14 Αυγούστου του 2009 όταν ξεκινήσαμε για το οδοιπορικό με τον Αλέξη Συλάιδο. Κατευθυνθήκαμε προς τα δυτικά, από το Αντρώνι στη Ρουπακιά.  Κατηφορίσαμε με σχετική ευκολία και βρεθήκαμε στο Μπερή.

Πρόσφατα είχε καθαρίσει ο δήμος μας το χωματόδρομο. Πρέπει να σημειώσουμε, πως αν διατεθούν χρήματα για οδόστρωμα, ο συγκεκριμένος δρόμος θα κατορθώσει να μας ενώσει με τη Γιάρμενα, το Κούμανι, το Κλινδιά, την Πέρσαινα, την Αγία Άννα, το Γούμερο, ακόμη και με το Λάλα.

Ήμασταν προσκεκλημένοι του συλλόγου Φολοητών “O Kένταυρος”, καθώς και του συντοπίτη και φίλου από τη  Φολόη, Γιώργη Μαρκόπουλου, με αφορμή την όγδοη πεζοπορία τους στον Ομηρικό ποταμό Σελλήεντα (Ηλειακό Λάδωνα).

Βρήκαμε συγκεντρωμένους του συντοπίτες μας (Φολοήτες) λίγο μετά τη συμβολή με το Παλιοπόταμο, πιο κάτω από το γιοφύρι που συνδέει τη Γιάρμενα με τις Χαραγές, πλάι στο ποτάμι και κάτω από τα βαθύσκιωτα και δροσερά πλατάνια. Μέσα στα γάργαρα νερά του ποταμιού έπαιζαν τα παιδιά, ανακαλύπτοντας με αυτό τον τρόπο το περιβάλλον του φαραγιού και ερχόμενοι σε επαφή με τη φύση.

Για τους παρευρισκομένους είχαν φροντίσει οι Γιαρμεναίοι να κατεβάσουν ψησταριές, καρέκλες και  τραπέζια με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα. Υπήρχαν χίλια δυό καλούδια, ενώ το ψήσιμο είχε αναλάβει ο «μαέστρος» του είδους, Νίκος του Πρυοβολή, ο ονομαστός μάγειρας του «Ιντερκοντινένταλ», που τυγχάνει να είναι ξαδελφός μου.

 Μας υποδέχτηκαν με εγκαρδιότητα και με αισθήματα φιλοξενίας ο τοπικός πρόεδρος της Φολόης Γεώργιος Δημόπουλος, ο πρόεδρος του συλλόγου της Αθήνας Απόστολος Αθανασόπουλος, ο γενικός γραμματέας Ανδρέας Χρονόπουλος, καθώς και όλοι οι συντοπίτες Γιαρμεναίοι. Το τσίπουρο και το κρασί των «Κενταύρων» δεν άργησε να μας φέρει γρήγορα στο κέφι ενώ το φαράγγι αντιλαλούσε από το παραδοσιακό τραγούδι.

Μπροστάρης στο τραγούδι αποδείχτηκε ο δικηγόρος  Άγγελος Μαρκόπουλος,  που γνωρίσαμε εκεί. Σας υπενθυμίζω ότι ο Άγγελος ήταν αυτός που πέτυχε την προσωρινή  αναστολή από το ΣτΕ για τη δημιουργία σφαγείων στο Κούμανι ενώ παράλληλα έβγαλε τέσσερις αποφά­σεις του ΣτΕ το 1999 και το 2000, όπου απαγορεύτηκε το κόψιμο 9000 βελανιδιών το χρόνο από το Δασάρχη και άλλων τόσων από τους λαθροϋλοτόμους. Ο Άγγελος πολιτεύεται στις προσεχείς εκλογές στην Ηλεία με το Λ.Α.Ο.Σ.

Λόγοι υγείας εμπόδισαν τον Μπάμπη Παπαθεοδώρου να παρευρεθεί. Η απουσία του εκδότη του περιοδικού Φολόη ήταν αισθητή. Ο Μπάμπης ήταν από τους πρωτοστάτες των οδοιπορικών στο ποτάμι (και όχι μόνο).

Το απομεσήμερο μας ανάγκασε το ψιλόβροχο να ανέβουμε στη Γιάρμενα και να συνεχίσουμε στην όμορφη ταβέρνα «Ο Κένταυρος», του Γιάννη Ταμπουρόγιαννη. Πρέπει να τονίσουμε πως με δικά του έξοδα, ο Γιάννης, έχει γεμίσει με ξύλινες πινακίδες τους δρόμους στο δάσος και στα φαράγγια.

Επόμενο ήταν να συμφωνήσουμε με τους συντοπίτες Φολοήτες να σμίξουμε και του χρόνου όλοι μαζί, Γιαρμεναίοι και Αντρωναίοι στο ποτάμι, για την περεταίρω  σύσφιξη των σχέσεών μας. Ευπρόσδεκτοι, βέβαια, θα είναι και οι γείτονες μας οι Κουμαναίοι. Οφείλουμε να θυμηθούμε πως πριν μας χωρίσει ο πολιτισμός με τους δρόμους του, όταν η κυκλοφορία γινόταν με τα πόδια, τα άλογα και τα γαϊδούρια, τα χωριά μας είχαν μεγάλους οικογενειακούς και φιλικούς δεσμούς.

Ευχαριστούμε τους συντοπίτες για τη φιλοξενία που μας προσέφεραν. Aξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την όμορφη εκδήλωση που οργάνωσαν. Θερμά συγχαρητήρια, επίσης, και στα παιδιά της Γιάρμενας, μιας και κατά την επιστροφή μας διαπιστώσαμε πως στο ποτάμι δεν υπήρχε ίχνος σκουπιδιών.

Εκτύπωση