2oς Διαγωνισμός δημοτικού τραγουδιού 2010

Γονική Κατηγορία: Παράδοση Δημοτικά Τραγούδια Εμφανίσεις: 7291

Παρουσιάζουμε σήμερα, τον Β΄ διαγωνισμό δημοτικού τραγουδιού, για να θυμίσουμε, στους δημοτικούς άρχοντες που θα προκύψουν από τις προσεχείς εκλογές, ότι, δεν θα ανεχτούμε να υποβιβαστούν ούτε να μείνουν καλή ανάμνηση, οι γιορτές που διοργάνωνε ο απερχόμενος δήμος Λασιώνος τα τελευταία χρόνια. Συγκεντρώνονται χιλιάδες κόσμου από όλη την Πελοπόννησο, στη μεγάλη γιορτή της Πρωτομαγιάς και του Δημοτικού τραγουδιού, αλλά και στις άλλες, όπως είναι, η εκδήλωση τιμής και μνήμης του αγωνιστή Δεληγιώργη Γιαννιά στη Σπαρτουλιά, το Τσίπουρο Κακοταρίου, της Πρωτοχρονιάς στην Αγία Τριάδα, των Θεοφανείων στον Πηνειό, το Καρναβάλι στο Αντρώνι αλλά και οι μικρότερες που διοργανώνονται από τους πολιτιστικούς συλλόγους των χωριών σε συνεργασία με το δήμο.

Δανειζόμαστε τον τίτλο της εφημερίδας "Πατρίς" του Πύργου που λέει: Ξαναζωντάνεψε και αντήχησε το δημοτικό μας τραγουδι για δεύτερη συνεχή χρονιά στο δρυοδάσος της Κάπελης, με την συμμετοχή 2.000 και πλέον φίλων του παραδοσιακού δημοτικού τραγουδιού, κατοίκων της Βόρειας Ορεινής Ηλείας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το βράδυ του Σαββάτου 7 Αυγούστου 2010 στο χώρο αναψυχής του δρυοδάσους της Κάπελης ο 2oς Διαγωνισμός Παραδοσιακού Δημοτικού Τραγουδιού, που διοργάνωσε ο Δήμος Λασιώνος.

Στον διαγωνισμό προθυμοποιήθηκαν να συμμετάσχουν πάρα πολλοί κάτοικοι από την Ηλεία, την Αχαΐα, την Αρκαδία, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Λόγω περιορισμένου χρόνου διαγωνίσθηκαν περίπου 27 ενήλικες και έξι παιδιά.

Οι ενήλικες που συμετείχαν ήσαν οι εξής (σε όλους απονεμήθηκαν τιμητικοί έπαινοι): Παπακανέλλος Βασίλης (Πλατανίτσα), Γιαννόπουλος Θεόδωρος (Λάππα Αχαΐας), Αρβανίτης Παναγιώτης Αμαλιάδα, Φωτόπουλος Γιάννης Δροσιά (Προστοβίτσα), Πανούτσος Βασίλης Αντρώνι, Κατσαΐτη Ευαγγελία Πάτρα, Παναγόπουλος Μέγας Αντρώνι, Παπασιδέρης Νίκος Σαλαμίνα, Πίτσου Βασιλική Πάτρα, Βελισσάρης Νίκος Τσίπιανα, Δημητρόπουλος Δημήτρης Μπόρσι, Γεωργουλοπούλου Αννέτα Τριπόταμα, Μπούρλας Ιωάννης Αμυγδαλή (Μπαρμπότα), Μάντης Γιάννης Αμαλιάδα, Κογκάκης Παναγιώτης Αμαλιάδα, Ασημακόπουλος Νίκος Κρυόβρυση, Σαραντοπούλου Ουρανία Πιάνα Αρκαδίας, Βελισσάρης Ηλίας Τσίπιανα, Παυλόπουλος Γεώργιος Σειρρές (Βερσίτσι), Γιαννόπουλος Διονύσιος Μπόρσι, Κωστόπουλος Παναγιώτης Σπαρτουλιά, Αδαμόπουλος Κωνσταντίνος Αγία Κυριακή (Κερτίζα), Μαρκόπουλος Άγγελος Φολόη, Θεοδωρόπουλος Κώστας Κακοτάρι, Τουτούνης Βασίλειος Κακοτάρι, Ντίνου Βασιλική Ντινέϊκα και ο Γκρίλλας Βασίλης Χάβαρι.

Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος και έξι παιδιά. Η Κογκάκη Βέρα, η Δημητροπούλου Ανδρομάχη, η Καυκοπούλου Δόνα, η Ρούνη Θεοδώρα, η Δημητροπούλου Σταυρούλα και η Σαραντοπούλου Γεωργία.

Την διοργάνωση  συντόνιζε ο συγγραφέας και λαογράφος κ. Ηλίας Τουτούνης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενέστατα  στο παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι.

Έπαινοι απονεμήθηκαν στα μέλη της κριτικής επιτροπής που αποτελούταν: Πρόεδρος Καυκόπουλος Βασίλης, και τα μέλη Παναγόπουλος Αλέξης, Μπαλάτης Κωνσταντίνος, Μπαντούνας Δημήτριος, Λαγκαδινός Σωτήριος και Αρβανίτης Διονύσιος.

ΒΡΑΒΕΙΑ

1ος Σαραντοπούλου Ουρανία, (Βοχαϊτοπούλα)

2ος Παπασιδέρης Νίκος, (Για σήκω απάνω Γιάννο μου...)

3ος Δημητρόπουλος Δημήτρης, (Ο θάνατος του Καραϊσκάκη)

Σ' όλα τα παιδιά που έλεβαν μέρος απονεμήθηκαν ισάριθμα βραβεία.

«ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ», δια μέσω του εκπροσώπου τους κ. Καραχάλιου Γεωργίου, απένειμαν αναμνηστική πλακέτα στον Δήμαρχο Λασιώνος κ. Βασίλη Παπαντώνη για την σημαντική προσφορά του στο ντόπιο παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο επίσκοπος Ωλένης κ. Μπαχός Αθανάσιος, ο Βουλευτής Ηλείας κ. Κουτσούκος Γιάννης, οι Αντινομάρχες κ. Πλατανιάς Παναγιώτης και κ. Μιχαλόπουλος Νίκος, ο Δήμαρχος Ολυμπίας κ. Αηδόνης Γεώργιος, ο πρώην Δήμαρχος Λασιώνος κ. Παπαδόπουλος Κλεάνθης, ο πολιτευτής κ. Μαρκόπουλος Άγγελος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Πανούτσος Γιάννης, οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Λασιώνος και ο πρόεδρος του συλλόγου Αγίας Τριάδας κ. Μπενέτσης Ανδρέας.

Επίσης την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η πρέσβης της Σερβίας στην Αυστρία κ. Νάντα Στάνισιτς, ο πρύτανης των Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου κ. Ζέλικο Μιλουτίνοβιτς - Στανόγιεβιτς μετά της συζύγου του, κλιμάκιο του Πανεπιστημίου της Μόσχας και κλιμάκιο από το κέντρο Λαογραφίας Αθηνών.

Η κυρία Νάντα Στάνισιτς και ο κύριος Ζέλικο Μιλουτίνοβιτς ζήτησαν απο τον συντονιστή κ. Ηλία Τουτούνη και τραγούδησαν ένα Σέρβικο παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι. Οι παρευρισκόμενοι τους αποθέωσαν ζητοκραυγές και χειροκροτήματα. Στο τέλος της εκδήλωσης ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο κ. Βασίλη Παπαντώνη και όλους τους διοργανωτές της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση καταγράφηκε με ηλεκτρονικά μέσα και θα κατατεθεί στο Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Την επόμενη ημέρα Κυριακή 8 Αυγούστου 2010 στον ίδιο χώρο ο Δήμος Λασιώνος πραγματοποίησε μεγάλη δημοτική παραδοσιακή συναυλία με τον ερμηνευτή των παραδοσιακών μας τραγουδιών κ. Παναγιώτη Λάλεζα που θα σας παρουσιάσουμε σύντομα.

                 

                 

     

 

 

 

 

 

 

Εκτύπωση