Α. Στα Τριπόταμα:
- Ο αρχαιολογικός χώρος της Ψωφίδας, έναντι του ΜΥΛΟΥ, με εμφανή λείψανα τειχών, θεμελίων κτιρίων και τον λόφο της ακρόπολης, ο οποίος επί Φραγκοκρατίας είχε μετατραπεί σε κάστρο.
- Ο ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κτίσμα των αρχών του 19ου αι. που περιβάλλεται από ψηλό τείχος. Είναι κτισμένος με λείψανα αρχαίων κτιρίων στα θεμέλια του ναού της Ερυκίνης Αφροδίτης, ενώ στο προαύλιό του εκτίθενται σπόνδυλοι και κιονόκρανα αρχαίων κιόνων από την Ψωφίδα.
- Η "σμίξη", δηλαδή η ένωση των τριών ποταμών που δίδουν την ονομασία τους στο χωριό, του Ερυμάνθου, του Αροανίου και του Σειραίου, κοντά στην πλατεία των Τριποτάμων. Η πορεία των ποταμών διαιρεί και διοικητικά την κοιλάδα των Τριποτάμων εντάσσοντάς την στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Αρκαδίας.
- Ο ποταμός Ερύμανθος, τα νερά του οποίου προσφέρονται για αθλήματα όπως το rafting και το canoe-kayak κατα τους χειμερινούς μήνες και για δροσιστικό κολύμπι κατά τους θερινούς. Προσφέρονται επίσης για ψάρεμα πέστροφας, κυπρίνου, μουστακιών και γριάς καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
- Οι δύο τοξωτές γέφυρες, η πρώτη του Ερυμάνθου κτισμένη γύρω στα 1830 και η δεύτερη του Αροανίου από τα τέλη του 19ου αιώνα.
- Οι πηγές του ποταμού Ερυμάνθου "Κατριβά"και "Βασιλικής", σε απόσταση 300 και 800 μέτρων αντίστοιχα από τον χώρο του ΜΥΛΟΥ. Ο επισκέπτης μπορεί να τις επισκεφθεί μέσω του μονοπατιού που συνδέει την τοξωτή γέφυρα του Ερυμάνθου ή από το ξύλινο γεφυράκι που διασχίζει τον ποταμό Ερύμανθο στο ύψος του ΜΥΛΟΥ. Κοντά στην πηγή Κατριβά έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος αναψυχής πλάι στον ποταμό.
- Τα διάσπαρτα παραδοσιακά λιθόκτιστα σπίτια, χάνια, βρύσες και αλώνια που έχουν επιβιώσει στο πέρασμα του χρόνου.
- Η Αργυρή Βρύση με το παραποτάμιο πάρκο στον χώρο εξαίρετου φυσικού κάλλους και η ιστορική τοποθεσία του λόφου Μπαρμπανίτσας, όπου στρατοπέδευσαν οι δυνάμεις του Φιλίππου Ε΄ της Μακεδονίας, προτού καταλάβουν την αρχαία Ψωφίδα (217 π.Χ.).
- Ο πέτρινος από Τουρκοκρατίας νερόμυλος, όπου στεγάζεται η επιχειρησή, καθώς και η μόνιμη έκθεση λαογραφικού υλικού της περιοχής από τη συλλογή Θεοδώρου Τακτικού. Για τον μύλο του Μπόγια και τις πηγές του έκανε αναφορά το 1886 ο σκουπιώτης ιστορικός Γεώργιος Παπανδρέου στην Ιστορία των Καλαβρύτων.
Σημαντικές ημερομηνίες:
- 1 Μαΐου: είτε εργατική Πρωτομαγιάείτε γιορτή των λουλουδιών, η εξοχή μας είναι ό,τι καλύτερο!
- 7 Ιουλίου: εορτή της αγίας Κυριακής, εξωκκλήσι στη θέση Αλωσινά, όπου και γίνεται λαϊκό πανηγύρι με εδέσματα από νοικοκυρές.
- 6 Αυγούστου: η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, μέρα που κατά την παράδοση τρώμε ψάρια.
- 15 Αυγούστου: εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, πολιούχου των Τριποτάμων.
- 31 Αυγούστου - 2 Σεπτεμβρίου: εμποροζωοπανήγυρη Τριποτάμων.
- 14 Σεπτεμβρίου: εορτή του Σταυρού, ο σύλλογος Ψωφιδίων "Η Ερυκίνη Αφροδίτη" διοργανώνει παραδοσιακό γεύμα στο προαύλιο της εκκλησίας.
Έκτακτες εκδηλώσεις:
- Η γιορτή του τσοπάνη γίνεται κάθε Αύγουστο σε διαφορετικό χωριό κάθε χρονιά.
- Το "Παγκαλαβρυτινό αντάμωμα"πραγματοποιείται τα καλοκαίρια σε διαφορετικό χωριό του Δήμου Καλαβρύτων κάθε φορά, όπου πολλοί σύλλογοι συμμετέχουν σε μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις. Το 13οαντάμωμα θα πραγματοποιηθεί στην Κλειτορία και τα Καλάβρυτα στις 22-24 Αυγούστου 2014.
- Τα Τριπόταμα (Αρχαία Ψωφίδα) διαπερνά το ολυμπιακό μονοπάτι με την πορεία της ολυμπιακής φλόγας, κάθε φορά που πρόκειται να διεξαχθούν Ολυμπιακοί Αγώνες.
Β. Στην ευρύτερη περιοχή:
- Στα Αγράμπελα (Πορετσό): Η μεταβυζαντινή μονή Πορετσού, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, τα κελιά της οποίας έχουν μετατραπεί σε ξενώνα θρησκευτικού τουρισμού.
- Στην Ανάσταση: Η μεταβυζαντινή μονή των αγίων Θεοδώρων με τις εκπληκτικές τοιχογραφίες του ναού.
- Στην Αροανία (Σοπωτό): Παραδοσιακό χωριό με πέτρινα αρχοντικά, στο οποίο δεσπόζει ο ναός του νεομάρτυρα Παύλου εξ Αροανίας.
- Στη Δάφνη (Στρέζοβα): Πετρόκτιστο κεφαλοχώρι, κοντά στον ποταμό Λάδωνα όπου και οργανωμένες εγκαταστάσεις εναλλακτικού τουρισμού για τη διεξαγωγή ποταμίων και ορεινών αθλητικών δραστηριοτήτων.
- Στο Δροβολοβό: Το πυργόσπιτο της οικογένειας των οπλαρχηγών του 1821 Βεροίων. Έξω από το χωριό ο "Βράχος της Παναγιάς", όπου το εξωκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής, προσφέρει πανοραμική θέα.
- Στους Καμενιάνους: Το αλώνι του Ξενοχρήστουκαι το σημείο όπου κατά την παράδοση συνελήφθη ο ερυμάνθιος κάπρος από τον Ηρακλή.
- Στη Λαμπεία (Δίβρη): Κεφαλοχώρι με πέτρινα κτίρια και παραδοσιακά καφενεία. Γνωστό χωριό για τη μονή Παναγίας της Χρυσοπηγής (του 1667) με έξοχες αγιογραφίες και τις πολλές βρύσες με δροσερό νερό.
- Στο Λεχούρι: Ο πύργος του Λεχουρίτη, αγωνιστή του 1821, ο οποίος λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο.
- Στο Λιβάρτζι: Η πλατεία με τα παραδοσιακά καφενεία και τις πηγές του λιβαρτζινού παραποτάμου του Αροανίου. Το παλιό σχολείο όπου λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη και λαογραφικό μουσείο.
- Στην Ορεινή Ηλείας (Μοστενίτσα): Ο παραδοσιακός νερόμυλος και η νεροτριβή.
- Στο Πάος: Ο ορεινός παραδοσιακός οικισμός Βεσίνι και τα εγκαταλελειμμένα χωριά Σκούπι και Δεχούνι με τα χαρακτηριστικά πέτρινα σπίτια.
Φωτογραφίες: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
|