Αντρώνι
  • Εγγραφή

1. Από πού πήρε το όνομα το Πανόπουλο.

2. Ο λήσταρχος Πανόπουλος

3. Ποιοί έφτιαξαν το πολεμικό αεροδρόμιο.

4. Δεν οφείλεται μόνο στους καλλιεργητές πατάτας  η καταστροφή του δρυοδάσους.

5. Πανόπουλο (Aντρωνίου)

Με εργαλείο την ιστοσελίδα και τη βοήθεια των συμπατριωτών μου, προσπαθώ να ανιχνεύσω και να διασώσω  χαμένα ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία του τόπου μας.

Τον Απρίλιο του 2006, όταν ανέβασα στο antroni.gr  τις πρώτες φωτογραφίες για το Πανόπουλο, έγραφα χαρακτηριστικά  (όπως και για τα άλλα χωριά) πως «αναζητείται συντάκτης για το Πανόπουλο». Συντάκτης όμως δεν φάνηκε και το Μάιο του 2007  έγραψα λίγες γραμμές ενώ ακριβώς από κάτω ανέφερα: «Διορθώστε και συμπληρώστε το άρθρο».

Χρησιμοποιώντας τις τότε πηγές μου, παρουσίασα τις παροιμίες που κατέγραψε ο λαογράφος ερευνητής  Ηλίας Τουτούνης “333 ηλειακές παροιμίες” που αναφέρονται στο Λήσταρχο Πανόπουλο.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκα στην ιστορική και λαογραφική μελέτη που έγινε το 2005 από το Γ. Μπαντούνα, για λογαριασμό του πανεπιστημίου Πατρών, όπου μέσα αφηγείται και  ο Θανάσης Πανόπουλος,  73 ετών τότε που υπάρχει στo www.antroni.gr.

Στη μελέτη αναφέρεται  ότι υπήρχε ο Θανάσης  Πανόπουλος στο Αντρώνι και στη Σπαρτουλιά  από την εποχή του Ιμπραήμ. Είχε σώσει, με διάφορα τερτίπια, αρκετά άτομα από τα χέρια του Ιμπραήμ.

Πρόσφατα τα αφηγήθηκε με κάθε λεπτομέρεια και σε μένα όταν τον συνάντησα στο Πανόπουλο. Ακόμη ήλθε στα χέρια μου έγγραφο των Γ.Α. του Κράτους που αναφέρει: « Πανόπουλος Γεώργιος. Ανδρώνι. (Αριστεία Φ. 154). Γεννήθηκε το έτος 1796. Πιστ. Χρ. Σισίνη και Δημάρχου Φολόης. Είχε στρατιώτες υπό την οδηγία του. Έλαβε μέρος σε διάφορες μάχες».

Aκολούθησε η δημοσίευση, ολόκληρου του κειμένου, του διακεκριμένου γιατρού και πεζοπόρου της Πάτρας Χρήστου Κορύλλου, που εξιστορεί την δεύτερη μέρα της πεζοπορίας του στην Κάπελη και στο Χάνι του Πανόπουλου, τον Ιούλιο του 1891.

Τον «λήσταρχο Πανόπουλο» τον αναφέρω σαν τίτλο τιμής , θρύλο για την περιοχή μας, με κοινωνική αποδοχή και όχι για να υποτιμήσω το Πανόπουλο. Την εποχή που έδρασε ο λήσταρχος, ίσως και εγώ να είχα πράξει το ίδιο απέναντι στις αδικίες που δημιουργούσαν οι νόμιμοι κλέφτες, οι τοκογλύφοι και το διεφθαρμένο κράτος.

 Για τα αεροδρόμια, λανθασμένα, πίστευα  ότι το είχαν κατασκευάσει οι Γερμανοί. Μετά από προσεκτικότερη έρευνα και ύστερα από την επισήμανση του συντοπίτη μου Βασίλη Λαζαράκη, διαπίστωσα ότι το κατασκεύασαν οι Άγγλοι.

 Πιστεύω, όμως, ότι κακώς το μοίρασε ο παππούλης μου τότε που ήταν πρόεδρος. Και λέω «κακώς» όχι γιατί πήραν τότε ένα χωραφάκι οι ακτήμονες συμπατριώτες μου, αλλά γιατί εξακολουθεί να καταστρέφεται πολλαπλάσιο δάσος, από τη εκχέρσωση και διάνοιξη των όμορων με το δάσος χωραφιών.  Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η μεγάλη συμφορά στο δάσος ήλθε από τότε που μπήκαν μέσα στο δάσος τα μεγάλα και βαριά μηχανήματα και εν συνεχεία η είσοδος του νερού. Συμφωνώ με το Βασίλη Λαζαράκη ότι δεν ευθύνονται οι καλλιεργητές «μπατάκας»...  Χρησιμοποίησα την καλλιέργεια πατάτας για να τονίσω την επερχόμενη καταστροφή από την  ξύλευση και την υπερτιμημένη οικοπεδοποίηση, χωρίς βέβαια να παραβλέπω και τους άλλους παράγοντες, που είναι η ανικανότητα προστασίας και αναγέννησης του δάσους από την πολιτεία.

Όσον αφορά αυτό που λένε στα χωριά μας “εμείς έχουμε πράσινο, τι να το κάνουμε'', ευθυνόμαστε όλοι εμείς που επιτρέψαμε και συνεχίζουμε ακόμη, με τη σιωπή μας, «να βάζουμε πλάτη» στους  ασυνείδητους, ώστε να καταστρέφουν ότι ομορφότερο κληρονομήσαμε από τον τόπο μας.

Τέλος, για το «συνοικισμός Αντρωνίου», που αναφέρω ότι είναι το Πανόπουλο, δεν είναι πρόθεση μου να μειώσω ή να υποβαθμίσω την έδρα του δήμου μας, αλλά να αποτυπώσω την ιστορική και γεωγραφική πραγματικότητα. Μου είναι αδιανόητο να συμφωνήσω με αυτούς που ντρέπονται για την καταγωγή τους και, μεθοδευμένα, θέλουν να μας διαχωρίσουν, παρουσιάζοντας τους τέσσερεις  συνοικισμούς του Αντρωνίου,  ως να προέρχονται από παρθενογένεση. 

Με το να είναι τώρα αναπτυσσόμενο το Πανόπουλο και, σύντομα κωμόπολη με χιλιάδες κατοίκους,  δεν θα αλλάξει η ιστορική του καταγωγή.

Αποτελεί σήμερα λαμπρό παράδειγμα ανάπτυξης και ελπίδα για την Ηλεία μας. Η στρατηγική θέση του, ως κόμβος στους οδικούς άξονες Πάτρας-Τρίπολης, Αμαλιάδος, Ολυμπίας, Πύργου, το αναδεικνύει σε κέντρο επενδυτικού ενδιαφέροντος με τεράστιες δυνατότητες για την ορεινή Ηλεία και την ευρύτερη περιοχή.

Οι ιδιοκτήτες γης για να προσελκύσουν περισσότερους επενδυτές και να μην ανατραπεί  η επερχόμενη ανάπτυξη, οφείλουν να κρατήσουν τις τιμές των ακινήτων τους σε λογικά επίπεδα και όχι να πωλούν ακριβότερα από τις μεγαλουπόλεις.

Κώστας Παπαντωνόπουλος Θεριστής 2009

 

Υ.Γ.

 Σύντομα θα δημοσιευτεί διορθωμένο και συμπληρωμένο το άρθρο που αφορά το Πανόπουλο.

Να φροντίσουν οι κλέφτες του internet, δηλαδή αυτοί που υφαρπάζουν άρθρα και δεν αναφέρουν την πηγή τους, Noμαρχίες, βουλευτές, εγκυκλοπαίδειες, blockers και οι λοιποί..., ώστε να προβούν σύντομα στις απαραίτητες διορθώσεις.

 

Σχόλια (5)Add Comment
0
...
γραμμένο απο Ντινόπουλος Ιωάννης , Ιούνιος 13, 2009 
Ο κος Κώστας Παπαντωνόπουλος που ειναι συμμαθητής μου απο το Γυμνάσιο της Δίβρης, εχει την αρχαιότερη και πλουσιότερη σε περιεχόμενο και τοπικιστικό συναίσθημα ιστοσελίδα της Ηλείας. Με πολύτιμο χρόνο ,απο τον προσωπικό του και προσωπικά του εξοδα, προβάλει κάθε πτυχή της περιοχής μας: Ιστορική,αρχιτεκτονική, λαογραφική, συναισθηματική ! 
Ειχε και εχει την στήριξή μου. Την χρειάζεται ομως απο ολους μας, με εναν καλό λόγο, με ενα σχόλιο, με ενα ευχαριστώ ! Αυτή ειναι η αμοιβή του για το εργο που παρουσιάζει ! 

Κώστα, καλή σου μέρα και καλή δύναμη ! 
Εγώ προσωπικά σε ευχαριστώ ,για μια ακόμη φορά, για ο,τι κάνεις για τον τόπο μας ! 

Με τιμή και φιλία 
Ιωάννης Β.Ντινόπουλος

 
report abuse
vote down
vote up
Votes: +4
106
...
γραμμένο απο Polita , Ιούνιος 14, 2009 
Simfono apolita me ton Ko Ntinopoulo, 
eine kathikon kai ipoxreosh olon mas tin stirixi tis omorfis istoselidas pou exei dimiourgisi o kos Papadonopoulos, 
kai apo emena ena magalo euxaristo me ton oraio tropo pou mas parousiazeis ton topo mas. 
efxome na sinexiseis polla xronia akomi. 
xereto tin patrida 
Polita Rodopoulou 
Spartoulia.NY
 
report abuse
vote down
vote up
Votes: +1
0
...
γραμμένο απο Λαζαρακης Βασιλης , Ιούνιος 14, 2009 
Φιλε Κωστα θελω να σε συγχαρω και δημοσια για αυτη σου την προσπαθεια. Η πολιτιστικη μας κληρονομια παιρνει αξια, οταν αναδεικνυεται.Και συ δεν της προσθετεις μονο αξια, αλλα και πλουτο. Θελω ακομα να σε ευχαριστησω για τις διορθωσεις.Σου ευχομαι να εχεις παντα την υγεια και τη δυναμη να συνεχιζεις Βασιλης Λαζαρακης
 
report abuse
vote down
vote up
Votes: +1
0
...
γραμμένο απο andreas athanasopoulos agia anna! , Ιούνιος 15, 2009 
symfonw kai egw apolyta me ton kyrio ntinopoulo! agaphte kosta se eyxaristoume kai kalh dynamh gia na synexiseis ton agwna poy dineis gia thn provolh toy topoy mas!
 
report abuse
vote down
vote up
Votes: +1
141
...
γραμμένο απο Κώστας Παπαντωνόπουλος , Ιούνιος 16, 2009 
Σας ευχαριστώ θερμά όλους. Με συγκινεί και με παρακινεί να συνεχίσω με ακόμη περισσότερο μεράκι και ζήλο, η ανεκτίμητη συμπαράστασή σας.
 
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0

 

   

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Στατιστικά Μετρητές

Χρήστες
247
Άρθρα
1115
Εμφανίσεις Άρθρων
21186564

Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 663 επισκέπτες και κανένα μέλος

S5 Box

Login

Register

Δημοφιλή άρθρα