Κεντρικη Σελιδα
  • Εγγραφή

Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Εικόνες από το Αντρώνι και την γύρω περιοχή πριν 50 χρόνια περίπου.

Έψαχνα να βρω κάποια παλιά πρόσωπα (στα αρχεία) να τα στείλω στα παιδιά τους και όταν έπεσα απάνω στους καλλιεργημένους πρόποδες του Ωλενού είπα να σας δείξω την τεράστια διαφορά από τότε ως σήμερα, 50 χρόνια πίσω.

Το βίντεο ξεκινάει από την Κολώνα, (περιφερειακά του χωριού) δείχνει τους βράχους στο Κούτι, την Λίμνα και τα χωράφια εκεί που είναι όλα σπαρμένα.

Δείχνει και εικόνες από το χωριό, τον μπάρμα +Λύσανδρο Παναγόπουλο (Μπουλουγούρη), την εκκλησία, το σπίτι μου και στο μπαλκόνι ασβεστομένοι τενεκέδες που τους στόλιζαν μενεξέδες, βασιλικοί και τσετσέκια.

Παραπάνω, στου Μπερλιεκούτσι, η θειά +Μαριγώ η Μπαφιώλαινα έρχεται «κουνάμενη σεινάμενη» σαν παιδούλα. Είχε κι άλλα πρόσωπα, πολλά, γιομάτος ο τόπος ήταν τότε αλλά τα έβγαλα να μην σας ψυχοπλακώσω, εξάλλου άλλο θέλω να δείξω.

Τότε υπήρχε παντού ζωή, όλα τα χωράφια ήταν σπαρμένα, με βιολογικά προϊόντα όπως τα λέμε σήμερα.

Όπου υπήρχε ελεύθερος χώρος τον έσπερναν με τα ζα τους ή το ξινάρι, ακόμη και γύρω από τις πέτρες καλλιεργούσαν.

Ο Παλιόμυλος όλος σπαρμένος με ζαρζαβατικά, τα βουνά ο Αλεσώσης, το Αραμανώλη, το Μπαρμποτιάνικο, η Στέρνα, οι λάκες όλες ακόμη και κάτω στο Γιαρμεναίικο και οι κήποι κάτω από τα Ζηραίικα σπαρμένα.

Σήμερα…, πλήρη εγκατάλειψη. Δασώσανε όλα. Το σπάρτο ξεπερνάει τα δυο τρία μέτρα. Δεν «ευλογάει» τίποτα, ερημιά παντού και στα σπίτια θα λαλούν κουκουβάγιες.

Εικόνες από παλιό υλικό και από το καλοκαίρι του 2019

www.antroni.gr 2020

Κώστας Παπαντωνόπουλος

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Στατιστικά Μετρητές

Χρήστες
247
Άρθρα
1135
Εμφανίσεις Άρθρων
22582642

Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 630 επισκέπτες και κανένα μέλος

Ειδησεογραφικά

 

To Antroni.gr

δέχεται τα πάντα, από σχόλια, ιδέες, κακίες, συμβουλές, ειδήσεις, ακόμη και μόνιμες σελίδες.

Tηλ. 210-9949879
Φαχ. 210-9949874
Κιν. 6977-223610
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ή συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα επικοινωνίας που θα βρείτε εδω.

 

Παράκληση

To antroni.gr καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για την συγκέντρωση γραπτού υλικού και φωτογραφιών πάσης φύσεως βγαλμένες από την ζωή των κατοίκων των χωριών μας, για την δημιουργία αρχείου. Παράκληση εάν κατέχετε τέτοιου είδους υλικό να μας το ενεχυρήσετε για ανατύπωση και επιστροφή του εντός ολίγων ημερών. Για το σκοπό αυτό μπορείτε να απευθυνθείτε στο email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

 

Γλωσσάρι

Α Β Γ Δ Ε Ζ H Θ Ι Κ  Λ Μ  Ν Ξ  Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ  
 ↔↔↔

Δημοτικά τραγούδια

 

S5 Tab Show

S5 Box

Login

Register

Δημοφιλή άρθρα