Βαπτίσεις
  • Εγγραφή

Frontpage

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας καλούμε να συμμετέχετε στην συνάντηση με θέμα:

«Ερύμανθος: Δρόμοι Νερού, Δρόμοι Ανάπτυξης»

Κυριακή, 16 Αυγούστου 2020 – 7 μ.μ.

ΤΡΙΠΟΤΑΜΑ - Κεντρική Πλατεία

Στη συνάντηση θα συζητηθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της παρά τον ποταμό Ερύμανθο περιοχής καθώς και η προστασία του ποταμού.

Έχουν καλεστεί να συμμετέχουν:

  • Βουλευτές των νομών Αρκαδίας και Ηλείας.
  • Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.
  • Δήμοι Γορτυνίας, Αρχαίας Ολυμπίας και Καλαβρύτων.
  • Τοπικές Κοινότητες, Σύλλογοι και Φορείς των χωριών της παρά τον Ερύμανθο Περιοχής.
  • Περιβαλλοντικές οργανώσεις.
  • Κάτοικοι της περιοχής και κάθε ενδιαφερόμενος.

Στην συνάντηση θα εφαρμοστούν όλα τα προληπτικά μέτρα που προβλέπονται από την Ελληνική Κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού SARS – CoV-2

Με εκτίμηση,

Πολιτιστικό Κέντρο Βιδιακίου Αρκαδίας – «το Σχολείο»


Ωλονός (Ερύμανθος)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ                  30 Ιουλίου 2020

ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ              Αριθ.Πρωτ.:120

ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ - ΦΟΛΟΗΣ  O «ΩΛΟΝΟΣ»

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.";}">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μάρκου Μπότσαρη 10

Αργυρούπολη 16452

Δελτίο Τύπου

Θέμα: Μηνυτήρια αναφορά για καταστροφή αρχαιοτήτων στην Αρχαία Ψωφίδα

Ο Σύλλογος Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου - Φολόης ο «Ωλονός», ερωτά τις δικαστικές αρχές Αχαΐας για την τύχη της μηνυτήριας αναφοράς σχετικά με την Καταστροφή αρχιτεκτονικών μελών στην Aρχαία Ψωφίδα.

 Ο κ. Κωνσταντίνος Παπαντωνόπουλος, πρόεδρος σήμερα του Συλλόγου «Ωλονός», κατέθεσε στις 14 Απριλίου του 2009, στο Αστ. Τμήμα  Αργυρούπολης Αττικήςμηνυτήρια αναφορά προς τον κ. εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αχαΐας, με Αριθ. Πρωτ.: 1016/120/63-α’ που αφορούσε καταστροφή αρχαιοτήτων στην αρχαία πόλη Ψωφίδα προκειμένου να κατασκευαστούν εκεί το νέο καμπαναριό και πέτρινα τοιχία στην Μονή της κοίμησης της Θεοτόκου στο τότε δ.δ. Ψωφίδας του δήμου Αροανίας και σήμερα Τοπικής Κοινότητας του Δήμου Καλαβρύτων.

Στην συνέχεια του έγινε πρόσκληση για κατάθεση στο Πταισματοδικείο Αθηνών στις 8.10 2009 με Αριθ. Πρωτ.:1016/11/14, στην 11η Πταισματοδίκη Αθηνών  αρμόδιο για την υπόθεση όπου έδωσε περισσότερα στοιχεία από προσπάθεια συγκάλυψης των ενόχων.

Έκτοτε οι αρμόδιες δικαστικές αρχές δεν του παρείχαν καμία ενημέρωση και είναι άγνωστο εάν προχώρησαν σε δίκη για να τιμωρηθούν οι ένοχοι ή αν η υπόθεση ετέθη στο αρχείο.

Ο Πρόεδρος                                                  ΤΟ Δ.Σ.

Παπαντωνόπουλος Κώστας    Μαρκόπουλος Ι. (Ταμπουρόγιαννης) 

6977223610                                   Μπιλάλης Κώστας

                                                       Τσούλου Θάλεια

                                                       Αθανασόπουλος Ανδρέας

                                                       Μαρτζάκλης Θοδωρής

                                                       Καραμέρος ΤάσοςΘυμήθηκα σήμερα το δημοτικό τραγούδι που τραγούδαγα τσορομπίλη.

«Σημαίνει γης, σημαίνουν τα επουράνια…»!

Βρέθηκε σε χειρόγραφο του 15ου αιώνα και δημοσιεύτηκε το 1914 από τον Ν. Πολίτη. Ίσως είναι ο παλαιότερος θρήνος για την κατάληψη της Πόλης.

Μας έβαλε σε τέτοιο «ντορό» ο Ερντογάν, και εμείς αντί να τον αγνοήσουμε, τον ακολουθούμε από το πρωί ως το βράδυ, μήνες τώρα.

«…μ τετρακόσια σήμαντρα κι εξήντα δυ καμπάνες,

κάθε καμπάνα κα παπάς, κάθε παπάς κα διάκος…»!

Χτυπούσαμε τις καμπάνες ολημερίς να μας λυπηθεί ο Σουλτάνος και το βράδυ είχαμε και συνέχεια με τον ακάθιστο!

«…Ψάλλει ζερβ ο βασιλιάς, δεξι ο πατριάρχης,

κι π᾿ την πολλή την ψαλμουδιά σειόντανε οι κολόνες».

Όλη μέρα τα κανάλια παίζανε με ενθουσιασμό «το βιολί» του Τούρκου και δεν ήξερα από πού άκουγα τις πένθιμες καμπάνες από την Πάτρα, την Θεσσαλονίκη ή παραδίπλα μου από τον Αι Γιώργη.

«…παπάδες πάρτε τα ιερά κα σεις κεριά σβηστείτε,

γιατί ναι θέλημα Θεού Πόλη να τουρκέψει».

Το ίδιο αποδεικνύεται και σήμερα που αντί να φροντίσουμε να θωρακιστούμε τρέχουμε στις εκκλησιές ή περιμένουμε να μας σώσουν αυτοί που μας ξεγύμνωσαν οικονομικά, «κούνια που μας κούναγε»!

«…Μόν᾿ στείλτε λόγο στη Φραγκιά, ν ρθούν τρία καράβια…,

το να να πάρει το σταυρό κα τ᾿ άλλο το βαγγέλιο…»

Ξέρουμε όλοι ότι η Αγιά Σοφιά είναι σε τούρκικο έδαφος και δεν μας πέφτει λόγος τι κάνουν με την ιδιοκτησίας τους.

Το κτήριο όμως είναι ανεκτίμητης αξίας και δεν μπορεί κανένας Ερντογάν να το υποτίμηση.

Χτίστηκε λέει πάνω σε αρχαίο Ναό αλλά όπως είχα διαβάσει κουβάλησαν οι Βυζαντινοί αρχαίο υλικό και για αυτόν τον λόγο καταστράφηκαν τότε για χάρη της αρκετοί Ναοί.

Αρά μην ανησυχείτε, την αίγλη του το μνημείο δεν την χάνει είτε είναι Μουσείο είτε Τζαμί ή οτιδήποτε άλλο.

Είναι λέει παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ανήκει στην UNESCO και όπως είδαμε «χέστηκε η φοράδα στο αλώνι» από τους Τουρκαλάδες.

«…το τρίτο το καλύτερο, την άγια Τράπεζά μας,

μη μάς την πάρουν τα σκυλιά κα μάς τη μαγαρίσουν».

Είμαι περίεργος με τα τόσα δάκρυα που χύθηκαν σήμερα από τα Γκρεκά (όπως τα λέει ο κουμπάρος μου ο Φάνης), θα τα δούμε να τρέχουν πάλι στην Τουρκία;

«Σώπασε κυρά Δέσποινα, και μη πολυδακρύζς,

πάλι με χρόνους, με καιρούς, πάλι δικά μας θα ναι».

Με αυτό το πλευρό να κοιμόμαστε!

Κώστας Παπαντωνόπουλος Αλωνάρης 2020

Έφυγε σήμερα Σάββατο 25.07.2020 ο Σίνος Κωνσταντίνος (Ντινάκης) του +Χαραλάμπους (Τσίπος) και της +Μαρίας που γεννήθηκε πριν 74 χρόνια στο Αντρώνι.

Η κηδεία του θα γίνει την Δευτέρα στις 18.00 στο Βραχάτι Κορινθίας.

Στην σύζυγό του Μαρία στα παιδιά του Χαράλαμπο, Αναστασία και σε όλους τους συγγενείς του τα πιο βαθιά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

Έφυγε και το τελευταίο «ανάχωμα» του Χαρλράμη, ο Ντινάκης. Πρώτα ο Σπήλιος με την Βάσω το 1990 με διαφορά έναν μήνα και το 2017 ο Παναγιώτης

Ο Ντινάκης ήταν ένας χαρισματικός και εγκάρδιος τύπος που όταν σε συναντούσε σε αγκάλιαζε σαν αδελφός και σου εξέφραζε θερμά συναισθήματα αγάπης και φιλίας.

Τι να πρώτο θυμηθούμε για τον Ντινάκη, το χιούμορ και τα αστεία του που παρόλη την διαφορά ηλικίας κατέβαινε ο ίδιος τόσο χαμηλά ώσπου γινόταν συνομήλικός σου.


Ο πατέρας του ήταν γυρολόγος έμπορος και το 1965 έπαθε διάτρηση στομάχου, τον πήρε ελικόπτερο από την Αγία Παρασκευή στο Αντρώνι αλλά δεν άντεξε και ύστερα από λίγες μέρες κατέληξε σε ηλικία 55 χρόνων. Ο Ντινάκης ήταν τότε φοιτητής 20-22 χρονώνε. Δεν δίστασε όμως να συνεχίσει την δουλειά του πατέρα του και όταν φόρτωσε την βαντάκα στο τσίλικο άλογο και ανηφόρησε από το Λαζουπάλι για την πλατεία, έκανε όλο το χωριό να δακρύσει. Δούλεψε ένα διάστημα περιπλανώμενος στα χωριά με το εμπόριο υφασμάτων και άλλα προϊόντα ένδυσης.

Ήταν άριστος αφηγητής γι’ αυτό και έγινε δικηγόρος. Όταν μιλούσε τον άκουγαν όλοι με προσοχή ακόμη και ως νεαρό φοιτητή στο καφενείο του Λαΐνη να περιγράφει με στόμφο την ιστορική συνάντηση Κένεντι – Χρουστσόφ στη Βιέννη.

Το 1972 άνοιξε το γραφείο στο τρία (3) της Ζωοδόχου πηγής όπου εκεί ήταν και η έδρα του «Συλλόγου των εν Αθήναις Αντρωναίων». Ιδρυτικό μέλος μαζί με τον Δημήτρη Χρυσανθόπουλο (Πρίμη), τον Νίκο Λαμπαδά, τον Θεοδωράκη Ζαχαρόπουλο, τον Γιώργη Αβράμη του Στάθη, τον Θανάση Αβραμόπουλο του Αργύρη και άλλους. Εκεί στο γραφείο του έγιναν και οι πρώτες συνελεύσεις του επισήμως πλέον συλλόγου (καθόσον είχε δημιουργηθεί το 1966), κάποιες εκ των οποίων παρακολουθήσαμε.

Σαν δικηγόρο τον ακούσαμε μία φορά μόνον να αγορεύει στην δίκη του συγχωριανού μας Κ.Σ και όσο και αν φαίνεται περίεργο θυμόμαστε όλο το σκεπτικό και ακόμη περισσότερο τι είπε για τον νεαρό τότε δικηγόρο, ο έτερος μεγαλοδικηγόρος της Αθήνας Γαβριηλίδης.

Τέλος, για καλή μας τύχη τον συναντήσαμε πέρσι τον Αύγουστο του 2019 στο Αντρώνι όπου και τον φωτογραφήσαμε και μας μίλησε για όλα τα ενδιαφέροντα του χωριού εκ των οποίων κρατήσαμε αρκετά ηχητικά και ένα μικρό μέρος θα δείξουμε για να τον θυμόμαστε.

Κώστας Παπαντωνόπουλος

Η Χριστίνα Σίνου είναι δικό μας παιδί, κόρη του Διονύση Σίνου από το Αντρώνι (Λαζουπάλι). Ο πατέρας της είναι καλός συμπατριώτης και στις ταχτικές συναντήσεις που είχαμε μας ενημέρωνε για την πρόοδο της κόρης του.

Έκτοτε, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τα σπουδαία άλματα της Χριστίνας και πιστεύουμε ότι θα φθάσει σε υψηλά επιστημονικά επίπεδα αλλά και σε συγγραφικές κατακτήσεις, κάνοντας υπερήφανους τους γονείς της, τους συγγενείς της αλλά και εμάς τους συμπατριώτες της.

Σπούδασε Φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Γλασκώβης στη Σκοτία, και εκπόνησε το διδακτορικό της στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας, με θέμα τη φιλοσοφία του Αριστοτέλη (με πλήρη υποτροφία από το ΙΚΥ, την ΕΕ και το Sylff Foundation).

Δίδαξε Φιλοσοφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο-Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης (εντεταλμένη διδασκαλίας) στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νομικός Πολιτισμός" (2009-2011), στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου-Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτιστικών αγαθών (Π.Δ. 407/80) (2006-07), στην Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ (Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) (επιστημονική συνεργάτης) (2002-2013) καθώς και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) (2006-).

Διετέλεσε ερευνήτρια Φιλοσοφίας στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στο έργο "Ακαδημία Πλάτωνος - Οι δρόμοι της γνώσης" (2013-2015) στο οποίο υλοποίησε τις εξής ψηφιακές δράσεις (ελεύθερα προσβάσιμες στο κοινό):

Ατλαντίδα (ψηφιακό αποθετήριο): www.plato-academy.gr/atlantida

Εγκυκλοπαίδεια του Πλάτωνα: http://plato.ehw.gr

Ψηφιακό Μουσείο του Πλάτωνα, Kρέοντος 1, Ακαδημία Πλάτωνος, Αθήνα Πλοηγός Φιλοσοφίας (εφαρμογή σε κινητά/ταμπλέτες): www.plato-academy.gr/philosophy-explorer καθώς και τις εκπαιδευτικές δράσεις:

Διεθνές θερινό σχολείο φιλοσοφίας: www.plato-academy.gr/web/guest/research-summer-schools

Διάλογοι-Εκπαιδευτικά προγράμματα για την Α΄-Β΄θμια εκπαίδευση: http://dialogoi.plato-academy.gr

Διετέλεσε επιστημονική συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών στο έργο Ανάπτυξη της Ελληνικής Ερευνητικής Υποδομής για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (Digital Humanities) DARIAH.

Έχει διδάξει σε εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κολέγιο Αθηνών-Ψυχικού, το Ίδρυμα Β.- Μ. Θεοχαράκη και το Ίδρυμα Τσιχριτζή.

Έχει λάβει το βραβείο «Γ. Φωτεινού» από την Ακαδημία Αθηνών και έπαινο από τον Σύλλογο Ελληνίδων Επιστημόνων.

Γνωρίζει Αγγλικά (Proficiency Cambridge, επάρκεια και άδεια διδασκαλίας), Γαλλικά (Superieur III, επάρκεια και άδεια διδασκαλίας), Γερμανία (Mittelstufe), Ιταλικά (Celi 2). Συμμετέχει ενεργά σε συνέδρια και σεμινάρια, ενώ μελέτες της περιλαμβάνονται σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Κώστας Παπαντωνόπουλος, Αλωνάρης 2020

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Στατιστικά Μετρητές

Χρήστες
247
Άρθρα
1109
Εμφανίσεις Άρθρων
19854642

Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 512 επισκέπτες και κανένα μέλος

S5 Box

Login

Register

Δημοφιλή άρθρα