Δήμος Αρχ. Ολυμπίας
  • Εγγραφή

Frontpage

Έφυγε σήμερα Πέμπτη 11.10.2018 ο Βασίλειος Μπακάλης (Καψής) του Διονυσίου και της Λάμπρως που γεννήθηκε πριν 69 χρόνια στο Αντρώνι.
Η κηδεία του θα γίνει αύριο Παρασκευή στις 12.00 στη γενέτειρά του.
Στην σύζυγό του Βασιλική, στα παιδιά του Λαμπρινή, Παναγιώτα, Διονύσιο και σε όλους τους συγγενείς του, εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας.
Η ενημέρωση ήλθε αμέσως, (όταν χτύπησε η καμπάνα) από καινούριο φίλο της σελίδας και στη συνέχεια από τον γνωστό σας, Γιώργο Μαρκόπουλο.

 

Κυριακή, ‎12 ‎Αυγούστου ‎2018
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αντρωνίου τόλμησε και όλοι εμείς περάσαμε μια αξέχαστη βραδιά με την Γλυκερία και τη συνοδεία της.
Η οργάνωση ήταν άριστη από όλες τις πλευρές. Ο χώρος της συναυλίας ήταν πανέτοιμος μια μέρα πριν.
Οι καρέκλες και τα τραπέζια αρκετά και άνετα να μην κολλάει ό ένας στον άλλο.
Οι χώροι που είχαν οριστεί σαν πάρκινγκ ήταν φωτισμένοι με ανθρώπους να επιβλέπουν ώστε να μην δημιουργηθεί το παραμικρό.
Τα παιδιά που βοηθούσαν στα εισιτήρια, στην είσοδο, στη διανομή του φαγητού, στα μπαρ, ήταν όλοι στη θέση τους και με ευχάριστη διάθεση.
Η μεγάλη υπερυψωμένη εξέδρα, βρισκόταν στο βάθος και αριστερά η οθόνη που διαφήμιζε τους χορηγούς.
Η πίστα είχε αρκετό χώρο, μετρήσαμε μέχρι 5-6 μεγάλες χορευτικές ομάδες.
Ήταν μια ειδυλλιακή βραδιά σε ένα ημιάγριο περιβάλλον. Ισχυρές δέσμες με πανάκριβα laser και πολύχρωμα led φώτιζαν τα δένδρα γύρω μας και ύστερα ανέβαιναν εκεί ψηλά στον ουρανό και χόρευαν. Χόρευαν..., στους ρυθμούς της Γλυκερίας.
Εμείς όπως πάντα εκεί, παραδίπλα, 50-60 μέτρα από την ορχήστρα, σταθεροί στη θέση μας να προκάνουμε να αποθανατίσουμε όμορφες εικόνες.

Σ' ένα μοναδικό φυσικό  περιβάλλον στον   Αστρά Ηλείας (περιοχή Τριπόταμα Καλαβρύτων) Αρχαία Ψωφίδα,  στις όχθες του ποταμού Ερυμάνθου, μπορείτε να δείτε την παραγωγή και καλλιέργεια πέστροφας και οξυρρύγχου στις εγκαταστάσεις του ιχθυοτροφείου "Ο ΜΥΛΟΣ", ενώ έχετε τη δυνατότητα να γευτείτε τις υπέροχες γεύσεις τους στο φυσικό περιβάλλον κάτω απ’ τα πλατάνια και τον ήχο του νερού.
Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε τον παλιό νερόμυλο και να έρθετε σε επαφή με την λαογραφική παράδοση μέσα από μία συλλογή αντικειμένων παλαιότερης εποχής.
 
Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο ιδιοκτήτης ενός ερειπωμένου νερόμυλου αποφάσισε να εκμεταλλευθεί την αφθονία του νερού και να πραγματοποιήσει το όραμά του με την κατασκευή μονάδας αναπαραγωγής και καλλιέργειας πέστροφας

Εξωκκλήσι νοτιοανατολικά και σε απόσταση 1,5 χλμ. σε ευθεία γραμμή από το χωριό Πρόδρομος της Πηνείας και σε μικρή απόσταση από τον οικισμό Δουλαίϊκα. Επιχωριάζουσα στην περιοχή η παράδοση αναφέρεται περί παλαιού εκεί μοναστηριού για κάποιο Ιωάννη που ήταν ασκητής στην εν λόγω περιοχή, σε απροσδιόριστο χρόνο καθαγίασε στον χώρο με την παρουσία του: τον βρήκαν μετά τον θάνατό του μέσα στα νερά της εκεί πηγής και στο σημείο εκείνο έκτισαν μικρό ναΐσκο στην μνήμη του.

Το νερό, το οποίο και σήμερα πηγάζει κάτω από το ιερό του ναού, διοχετεύεται στην παρακείμενη βρύση «Φλεβιά». Εξ αυτών όλων και η σύνθετη προσωνυμία του ναού «Άγιος Ιωάννης ο Ασκητής στη Φλεβιά» (ή της Φλεβιάς), άλλη παράδοση φέρει ως ιδρυτή του ναού παραχειμάζοντα κτηνοτρόφο στην περιοχή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, και έκτισαν εκεί το μικρό εκκλησάκι. Επίσης έχω ακουστά ότι έχτισαν το μοναστήρι της Ιεράς Μονής Νοτενών χτίστηκε εκεί που Νότιζε το νερό. Διότι πιο παλιά δεν έτρεχε η πηγή, αλλά εκεί που νότιζε (είχε υγρασία στο έδαφος) έσκαψαν και βρήκαν την φλέβα του νερού και μάλιστα λέγεται ότι η φλέβα αυτή επικοινωνεί με το απέναντι στην Κάπελη ναΐδριο του Αγιάννη της Κάπελης που παλιά τον έλεγαν Αγιάννης ο Φλεβιάς και ανέφεραν ότι αδελφοποιτά μοναστήρια[1].

Έφυγε σήμερα Κυριακή 30.09.2018 ο Δημοσθένης Στεφανόπουλος του Γεωργίου και της Όλγας που γεννήθηκε πριν 85 χρόνια στο Αντρώνι.
Η κηδεία του θα γίνει αύριο Δευτέρα στις 15.00 στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Πράτσικα στην Πάτρα.
Στην θειά Αικατερίνη, στα παιδιά του και σε όλους τους συγγενείς του εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια.
Ο Δημοσθένης ήταν μπάρμπας μου, ετεροθαλής αδελφός του πατέρα μου δηλαδή είχαν ίδια μητέρα, την Όλγα Λαζαράκη.
Πατέρας του ήταν ο Γεώργιος Στεφανόπουλος αδελφός του Ζαμπούνα.
Ο μπάρμα Δημοσθένης γεννήθηκε στο Αντρώνι αλλά τα περισσότερα χρόνια τα έζησε στη Μποκοβίνα, σημερινή Αγία Τριάδα της περιφέρεις Λασιώνος.
Δούλεψε στην Πατραϊκή Χαρτοποιία και έμενε στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Πράτσικα στην Πάτρα.
Παντρεύτηκε την θειά Αικατερίνη, μια πολύ δραστήρια γυναίκα που στάθηκε κοντά του βράχος και τον πρόσεξε ως το τέλος. Ήταν πολύ αγαπημένο και αχώριστο ζευγάρι και από αυτήν τη δυνατή σχέση ζωής, βγήκαν πέντε σπουδαία παιδιά, τρία κορίτσια, δύο αγόρια και πολύ καλή προκοπή.
Η μοίρα όμως δεν αφήνει ήσυχους τους καλούς ανθρώπους να συνεχίσουν αρμονικά τη ζωή τους. Τους δίνει ισχυρά ταρακουνήματα. Έτσι και εδώ τους έπαιξε ένα πολύ άσχημο παιχνίδι. Έχασαν το καμάρι τους, τον γιό τους τον Βασίλη στο άνθος της ηλικίας του από αυτήν την κατάρα (τον καρκίνο) που ταλανίζει πολύ κόσμο.
Ο Βασίλης μας, ήταν ένας λεβέντης μέχρι εκεί πάνου…, καλλιεργημένος, έξυπνος, κοινωνικός, ένα εξαιρετικό πλάσμα, ένα παλληκαράκι που έφυγε για το μακρινό ταξίδι, «ντυμένος γαμπρός».
Καλό σου ταξίδι μπάρμπα μου. Να 'ναι ελαφρύ το χώμα που θα σε αγκαλιάσει.
Θα σε θυμάμαι πάντα έτσι…, όπως στην ταινία εδώ, που σε συνοδεύω να χορεύεις με τα τραγούδια και τους χορούς που μεγάλωσες.

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Στατιστικά Μετρητές

Χρήστες
246
Άρθρα
960
Εμφανίσεις Άρθρων
14400709

Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 146 επισκέπτες και κανένα μέλος

S5 Box

Login

Register

Δημοφιλή άρθρα