Βιβλιογραφία,έντυπα
  • Εγγραφή

Βιβλία τoυ τόπου μας

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Όπως κάθε Δεκέμβριο, τα τελευταία 16 χρόνια, έτσι και φέτος είμαστε συνεπείς στο ραντεβού μας με την έκδοση του νέου τόμου της «ΗΛΕΙΑΚΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ – ΗΛΕΙΑΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ 18», που καλύπτει ολόκληρο τον γεωγραφικό χώρο της Ηλείας. Ογκώδης και ο φετινός τόμος, με 496 σελίδες, περιέχει θέματα που ποικίλουν σε τρόπο ώστε να ενδιαφέρουν κάθε Ηλείο και όχι μόνο. Ο αναγνώστης μπορεί να βρει κείμενα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αλλά και ιστορικά, εκκλησιαστικά, λαογραφικά, λογοτεχνικά και μας ενημερώνει για την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή των Ηλείων συγγραφέων, που θα του κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον. Τα κείμενα αποπνέουν άρωμα Ηλείας και είναι γραμμένα από 68 εκλεκτούς εκπροσώπους της Ηλειακής διανόησης.
Ξεκινώντας από το εξώφυλλο που το κοσμεί η θεά Αθηνά, από μετόπη του ναού του Δία και το οπισθόφυλλο ένα χάλκινο χυτό αγαλμάτιο Σφίγγας, έργο του 6ου π.Χ. αιώνα (και τα δύο από το αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας), όπως κάθε χρόνο την έκδοσή μας τιμούν με κείμενά τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ. Γερμανός και οι Διευθύντριες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κα Ερωφίλη Κόλια και Αχαΐας κα Αναστασία Κουμούση καθώς και καταξιωμένοι αρχαιολόγοι των ανωτέρω Εφορειών.
Ακολουθούν 24 κείμενα διαφόρων περιόδων της Ηλειακής ιστορίας, 5 εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος, 4 λαογραφικού, 11 ποιήματα, 15 διηγήματα, θεατρικά κ.ά. με την έκδοση να κλείνει η βιβλιογραφική παραγωγή του 2017 και η μνημόνευση των αείμνηστων λογοτεχνών που με τη γραφίδα τους συνέβαλαν στην πρόοδο των γραμμάτων.
Αναλυτικά τα περιεχόμενα του τόμου αυτού, αλλά και ΟΛΩΝ των τόμων της «ΗΛΕΙΑΚΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ – ΗΛΕΙΑΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ» (2003-2018)

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά

  Από τις εκδόσεις “ΚΟΚΛΑΚΙ” κυκλοφόρησε ένα ακόμη ιστορικό βιβλίο των συγγραφέων και ερευνητών Ηλία Τουτούνη & Κώστα Παπαντωνόπουλου, με τίτλο “ΓΙΑΝΝΗΣ και ΓΙΩΡΓΗΣ ΓΙΑΝΝΙΑΣ, Οι Σταυραετοί του Ωλενού.”

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

 Την προσεχή Δευτέρα   25η Ιανουαρίου  και ώρα  7,30  μ .μ. στην αίθουσα του Αναγνωστηρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών,  η Εταιρεία Λογοτεχνών  και ο Τομέας Παιδείας και Πολιτισμού της  Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας   θα παρουσιάσουν   την ετήσια ιστορική, λαογραφική και λογοτεχνική έκδοση   με τίτλο: «ΗΛΕΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ» τόμος 2010,  που επιμελήθηκε ο γνωστός συγγραφέας - ιστορικός ερευνητής και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεωνίδας Καρνάρος.

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Συν Θεώ και με την πολύτιμη συμπαράσταση δεκάδων εκλεκτών συγγραφέων, Ηλείων και μη, καταφέραμε και φέτος να πραγματοποιήσουμε τον εκδοτικό άθλο του νέου πολυσέλιδου τόμου της «ΗΛΕΙΑΚΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ – ΗΛΕΙΑΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ 16». Μιας έκδοσης που τιμά τον Ηλειακό πολιτισμό αφού μέσα στις 600 σελίδες της ξετυλίγονται θέματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αλλά και ιστορικά, εκκλησιαστικά, λαογραφικά και λογοτεχνικά και μας ενημερώνει για την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή των Ηλείων συγγραφέων.
Το εξώφυλλο κοσμεί η εξαιρετικού κάλλους κεφαλή του Απόλλωνα που εκτείθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Όπως κάθε χρόνο, την έκδοσή μας τιμά με κείμενό του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ. Γερμανός και η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείων κα Ερωφίλη Κόλια. Ακολουθούν 10 κείμενα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, 34 διαφόρων φάσεων της Ηλειακής ιστορίας, 9 εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος, 4 λαογραφικού, 13 ποιήματα και 13 διηγήματα. Την έκδοση κλείνει η βιβλιογραφική παραγωγή του 2015 και η παρουσίαση βιογραφικών στοιχείων αείμνηστων λογοτεχνών που με τη γραφίδα τους συνέβαλαν στην πρόοδο των γραμμάτων και την ανύψωση του Ηλειακού πολιτισμού. Ποιο αναλυτικά, τα περιεχόμενα του τόμου είναι:
«Περί του δυνατού, νομικώς και κανονικώς, εκλογής Τιτουλαρίων Επισκόπων εις την Εκκλησίαν της Ελλάδος», του Μητροπολίτου Ηλείας Γερμανού. Η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κα Ερωφίλη Κόλια παρουσιάζει «Το Έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κατά το 2015», στο οποίο γίνεται γνωστό όλο το έργο που επιτελεί η αρχαιολογική υπηρεσία του νομού μας (ανασκαφικό, συντηρητικό, εποπτικό, εκπαιδευτικό, επιστημονικό, εκθεσιακό, συγγραφικό κ.λπ.). Άλλα αρχαιολογικά θέματα είναι: «Η Αρχαία Ολυμπία και οι Έλληνες της Μεγάλης Ελλάδας», «Αλφειός και Αρεθούσα: Το ταξίδι ενός Ηλειακού μύθου στο χώρο και το χρόνο μέσα από τις εικαστικές τέχνες», «Ελληνιστική κεραμική από το νοτιοδυτικό τμήμα της αγοράς της Ήλιδας», «Η χλωρίδα της προϊστορικής Ηλείας», «Η αρχαία Κυλλήνη και η Μεσαιωνική Γλαρέντζα μέσα από τα κείμενα των περιηγητών», «Νομίσματα της αρχαίας Φιγαλείας 208 π.Χ.–211 μ.Χ.», «...την άγετ' εξ Εφύρης ποταμού άπο Σελλήεντος», «Το Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας στην αρχαία Ολυμπία 1886-2004», «1896: Οι Ολυμπιακοί αγώνες αναβιώνουν στη γενέτειρά τους», «Το θέατρο της αρχαίας Ήλιδας», «Ένας άτυχος έρωτας κοντά στο Λάρισο», «Λαπίθας, το "μυθικό" βουνό της Ηλείας».

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Πρωτογνώρισα τον Ηλία Π. Τουτούνη ερχόμενος σε επαφή με τα λαογραφικά κείμενά του για την ορεινή Ηλεία στα τοπικά περιοδικά, «Δίβρη», «Φολόη» και «Ηλειακή Επιθεώρηση», καθώς και στην ετήσια «Ηλειακή πρωτοχρονιά - Ηλειακό Πανόραμα», και αργότερα στην ιστοσελίδα www.sinouzi.gr

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Στατιστικά Μετρητές

Χρήστες
247
Άρθρα
1102
Εμφανίσεις Άρθρων
19315066

Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 406 επισκέπτες και κανένα μέλος

S5 Box

Login

Register

Δημοφιλή άρθρα