Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Frontpage

Σωτηρία Γ. Αβράμη (1970-2024) Σιμόπουλο

Έφυγε από κοντά μας, σήμερα Τετάρτη 10.04.2024, η Σωτηρία Αβράμη του Γεωργίου που γεννήθηκε πριν 54 χρόνια στην Αθήνα.

Η κηδεία της θα γίνει την Παρασκευή 12.04.2024 στις 16:00, στο Σιμόπουλο Ηλείας.

Στον πατέρα της Γιώργο, στον αδελφότης Στάθη και σε όλους τους συγγενείς της, εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια!

Την Σωτηρία την γνωρίσαμε μέσα από τις επισκέψεις μας στην Αθήνα στο σπίτι της αλλά και στο Σιμόπουλο. Ήταν μια ευχάριστη και έξυπνη γυναίκα που με προθυμία και χαμόγελο μας φιλοξένησε.

Καλό σου ταξίδι Σωτηρία!

Ο πατέρας της Σωτηρίας, είναι ο κυρ Γιώργης Αβράμης που μετοίκησε (με τον πατέρα του Στάθη) από το Αντρώνι στο Σιμόπουλο όταν ήταν ακόμη δεκατεσσάρων ετών αλλά δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του, αντίθετα διατήρησε φιλικούς και κοινωνικούς δεσμούς με το χωριό μας. Γνωρίζει άριστα την ιστορία του Αντρωνίου και έχει συμβάλλει ουσιαστικά για την καταγραφή της που θα σας παρουσιάσουμε προσεχώς. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του «Συλλόγου των εν Αθήναις Αντρωναίων» με σπουδαίο έργο, μαζί με τον Δημήτρη Χρυσανθόπουλο (Πρίμη), τον Νίκο Λαμπαδά, τον Θεοδωράκη Ζαχαρόπουλο, τον Θανάση Αβραμόπουλο του Αργύρη και άλλους…!

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΙΜΙΩΔΕΙΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ…!

Συλλογή καταγραφή Ηλίας Τουτούνης

-Αγάλι- αγάλι τούμπανα, τι είναι φτωχός ο γάμος.
-Αγκυλώθηκε η νύφη στο ζυμάρι.
-Αγκυλώθηκε η νύφη στου αλευριού την θήκη.
-Ακριβό κουστούμι, φτωχός ο γαμπρός.
-Αλλού βαράνε τα βιολιά κι αλλού κοιτάει η νύφη.
-Αλλού της νύφης τα πιπέρια κι αλλού της πεθεράς.
-Αν δεν βαρέσουν τα όργανα και δεν σφαγεί ο τράγος, δεν το πιστεύει η ορφανή πως είναι δικός της ο γάμος.
-Αν δεν ματώσει το μουνί της νύφης ντουφεκιά δεν πέφτει!
-Αν δεν πλαγιάσει η νύφη ο γάμος δεν δένει.
-Αν έχει η νύφη βήχα; ρωτάτε τους γειτόνους.
-Από γενιά να ’ναι ο γαμπρός, να ’ναι φημισμένος.
-Από την χαρά της η κουνιάδα, είπε την νύφη αγελάδα.
-Ας ξαναγίνω νύφη μωρ’ πεθερά, να ιδείς πως προσκυνάνε.
-Βάσανο της πεθεράς το στόλισμα της νύφης.

ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ…!

ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ….!

Καταγραφή έρευνα Ηλίας Τουτούνης

Μία από τις μεγαλύτερες συλλογικές εργασίες - γιορτές του τσοπάνη είναι και η κούρα (κούρεμα) των αιγο(γιδό)προβάτων που είναι άρρηκτα δεμένη με την τσοπάνικη ζωή. Αυτή η διαδικασία λέγεται «Γιορτή του τσοπάνη» ή «τσοπανοπανήγυρο», χωρίς θρησκευτικό χαραχτήρα. Είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές γιορτές, που λαβαίνει χώρα κάθε χρόνο, στα πλαίσια της οποίας κάθε κτηνοτρόφος προσκαλεί φίλους και συγγενείς και συναδέλφους, να τον βοηθήσουν στο κοπιαστικό αλλά ωραίο έργο του κουρέματος μετά φαγητού και γλεντιού.

Κωλόκουρος

Το κούρεμα γίνεται σε δύο στάδια, το πρώτο λέγεται το κωλοκούρισμα ή κωλόκουρος ή και ξεβράκωμα, κατά τόπους και ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες αρχίζει από τα μέσα του Απρίλη, ενώ στις αρχές του καλοκαιριού ήτοι τον Ιούνιο, γίνεται η γενική κουρά.

Πωλείται οικία στο Αντρώνι

«Πωλείται οικία 52 τ.μ, με 2υ/δ , μπάνιο , ενιαίο χώρο σαλόνι - κουζίνα και αποθήκη 8 τ.μ σε ξεχωριστό κτίσμα.

Πλήρως επιπλωμένη και με οικοσκευές.
Πληροφορίες στο τηλ.6974207094».

1987 ΓΑΜΟΣ ΣΤΟ ΑΝΤΡΩΝΙ

Ο γάμος της Παναγιώτας (Τούλας) Ανάστου και του Βασίλη Παπαντώνη στο Αντρώνι στις 3.10.1987. Το τραπέζι έγινε στο κέντρο «Ροτόντα» στον Πύργο. Κουμπάρος ήταν ο Γιώργος Παπαδόπουλος 1946-2016 (του Λαήνη). Είχαμε δείξει κάποια στιγμιότυπα πριν 15 χρόνια αλλά θεωρούμε απαραίτητο να δείξουμε όλο το βίντεο λόγω της μεγάλης συμμετοχής συμπατριωτών που κατά την εκτίμησή μας ξεπερνά το 50% των ανθρώπων του χωριού μας. Τότε ο Βασίλης διένυε την δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος του χωριού και η δημοφιλία του ήταν στο ζενίθ. Το βίντεο λόγω της μεγάλης διάρκειας ήταν χωρισμένο σε τρεις κασέτες VHS και έτσι το αφήσαμε ύστερα και από την μετατροπή του σε ψηφιακή μορφή. Στο πρώτο μέρος φαίνεται η προσέλευση του γαμπρού και των συμπεθέρων στο προαύλιο της εκκλησίας,, ακολουθεί η προσέλευση της νύφης με την συνοδεία πατινάδας από την ορχήστρα, το θρυλικό δίδυμο Λύσανδρος και Βασιλάκης Σίνος που εδώ ήταν η τελευταία τους δημόσια εμφάνιση εφόσον ύστερα από λίγο καιρό έφυγε ο Λύσανδρος. Ακόμη στο πρώτο μέρος είναι η τελετή του γάμου με τον παπά Κοσμά να πρωτοστατεί στο μυστήριο και ο χαιρετισμός που δείχνει σχεδόν όλα τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην τελετή. Στην δεύτερη ενότητα δείχνει το τραπέζι με τους ανθρώπους που παρευρίσκονταν. Στο τρίτο μέρος δείχνει αποκλειστικά όλο το γλέντι. Το βίντεο για την εποχή του είναι άριστο και προέρχεται από επαγγελματία εικονολήπτη που δυστυχώς δεν έχουμε ακόμη το όνομά του.

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates