Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Υπ. Πολιτισμού για Κακοταροβούνι

naos_aug kai kapeli06 098.jpg
 

 

 
 
 
Απάντηση του Υπουργείο πολιτισμού στα έγγραφα που στείλαμε στις 5. 11. 2007, σχετικά με τις αρχαιότητες στο Κακοταροβούνι, του δημοτικού διαμερίσματος Κακοταρίου του δήμου Λασιώνος Ηλείας.

 

kakotarovouni-engrafo apantisi z ef. arxaiotitwn  kakotarovouni.jpg

 

 

 

kakotarovouni-sintetagmenes  sto nao .jpg

 

 

 
 

 

 

Η μονή Νοτενών και ο Αρχαίος Ναός διοικητικά ανήκουν στο νομό Ηλείaς και εκλησιαστικά στο νομό Αχαΐας.
 
 
 
 
1
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ 1827-2000
 
 

 

Το 1821 η Ηλεία είχε 9.367 χριστιανικές οικογένειες με 38.532 κατοίκους και 2.119 τουρκικές με 10.467.

Το 1822 η προσωρινή διοίκηση διαίρεσε την χώρα σε επαρχίες και κοινότητες. Η κάθε κοινότητα διοικείται από τρεις δημογέροντες που εκλέγονται από τους κατοίκους . Το 1932 η Ηλεία έχει 5.143 οικογένειες με 21.443 άτομα, δεν υπάρχουν Τούρκοι.

Το 1833 με Β.Δ. ιδρύθηκε ο νόμος Αχαιοήλιδος που περιλάμβανε και την «επαρχία Διποταμίας» που είχε έδρα την Δίβρη και στην οποία ανήκουν οι τέσσερις δήμοι : Λαμπείας, Φολόης, Πίσσης και Κλαδέας όπου περιλάμβανε και ένα μεγάλο τμήμα της Γορτυνίας και των Καλαβρύτων μέχρι τα Λυκούρια. Η επαρχία αυτή διατηρήθηκε μέχρι την 20-10-1836 όπου οι τέσσερις δήμοι προσαρτήθηκαν στην επαρχία Ηλείας. Στο ΦΕΚ της 10ης -1-1834 με αριθμό 3 φύλλο δημοσιεύτηκε ο νόμος περί σχηματισμού και διαίρεσης των Δήμων.

Στην επαρχία Ηλείας σχηματίστηκε ο Δήμος Φολόης με πρωτεύουσα το Κούμανι που περιλάμβανε τα χωριά Αντρώνι, Γιάρμενα, Αγία Άννα, Μπεντένη , Κακοτάρι, Μονή Νοτενάς.

Ο δήμος αυτός διατηρήθηκε για έξι χρόνια και οι διατελέσαντες Δήμαρχοι ήταν ο Δημοσθένης Γιαννόπουλος και ο Παναγιώτης Ραδόπουλος. Σε έγγραφο του δήμου Φολόης 26-Αυγούστου 1838 γνωρίζουμε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που είναι: Δήμαρχος Π. Ροδόπουλος πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου Ν. Κλαπανάρης μέλη : Ζώρας Κώστας ( από Κούμανι) Σίνος Γεώργιος ( από Αντρώνι), Μπαλάσκας Ανδρίκος (από Κλεινδιά) και Γεωργακόπουλος Κωνσταντής.

 

 

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΔΗΜΩΝ

 

 

Στο ΦΕΚ 5/8-3-1841του Β.Δ. 22/1/1841 οι Δήμοι της επαρχίας Ηλείας συγχωνεύτηκαν σε 8. Σχηματίστηκε ο Δήμος Λαμπείας που συμπεριελάμβανε και τον Δήμο Φολόης.

 

 

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΗΜΩΝ

 

 

Στις 28-1-1912 καταργήθηκαν οι μικροί δήμοι και τα χωριά που είχαν πάνω από 300 κατοίκους έγιναν κοινότητες. Έτσι το 1914 έγινε το νέο Δημοτολόγιο όπου μεσολάβησαν οι πόλεμοι μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή...

 

2

Μονή Νοτενάς

«Το μονίδριο αναφέρεται ως ευρισκόμενον εις την επαρχεία Ηλείας.»

Στέφανου Ν. Θωμόπουλου ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΠΑΤΡΩΝ

1888, Β΄ έκδοση με επιμέλεια Κώστα Ν. Τριανταφύλου 1950, σελίδα 600

3

BAΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ- ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 13ος -18ος ΑΙΩΝΑΣ

Bενετία : Archivio Grimani

Απογραφή Grimani(1700)

RISTRETO DEL TERRIT[ORI]O DI GASTUGNI

Xivugni- Ξυβούνι

Με 7 οικογένειες και 32 κατοίκους σελίδα 272, 304 με αύξ. αριθμό 27

 

4

Ιστοσελίδα: Μητρόπολης Πατρών

ΑΝΔΡΩΑ ΚΟΙΝΟΒΙΑΚΗ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΝΟΤΕΝΩΝ

Η Ιερά Μονή Νοτενών είναι κτισμένη σε μία από τις παραφυάδες του Ερύμανθου (Ωλενού) που κατευθύνεται προς Νότο και καταλήγει στον ποταμό Πηνειό της Ηλείας, υπάγεται όμως στην Μητρόπολη Πατρών .

 

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, αρμοδιότητα για τις αρχαιότητες έχει η Ζ΄ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΗΛΕΙΑΣ και όχι η ΣΤ΄ ΑΧΑΪΑΣ. Εσφαλμένα η ΣΤ΄ ΕΦΟΡΕΙΑ ακολούθησε φαίνεται την εκκλησία και όχι την διοικητική διαίρεση των νομών. Η Νομαρχεία Ηλείας οφείλει να διευθετήσει άμεσα την κατάσταση για να γνωρίζουμε σε ποιους θα απευθυνόμεθα.

Δευτέρα 5-11-2007 

Προς Υπουργείο Πολιτισμού  

Ζ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Σας ενημερώνω ότι στο Δήμο Λασιώνος του Νομού Ηλείας, στο Δημοτικό διαμέρισμα Κακοταρίου (συγκεκριμένα στο Κακοταροβούνι που είναι η άκρη της δυτικής προέκτασης του Ερυμάνθου) βρίσκονται ερείπια αρχαίου ναού.  

Παρατηρούμε τετραγωνισμένους και διακοσμημένους λίθους μεγέθους δύο μέτρων, κίονες και κιονόκρανα. Πάνω στα θεμέλια του αρχαίου ναού δημιουργήθηκε παλαιοχριστιανικός ναός αφιερωμένος στην Παναγία τη Νοτενότισα.  

Σήμερα σώζονται τα ερείπια του δωρικού ναού από ασβεστόλιθο του Ερύμανθου (κάποια χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση των ερειπωμένων κελιών). Οι γύρω πλαγιές του βουνού είναι διάσπαρτες με αρχιτεκτονικά μέλη του ναού.  

Πριν λίγες μέρες τελείωσε η κατασκευή αγροτικού δρόμου που οδηγεί από το χωριό Κακοτάρι στο ναό και υπάρχει ο κίνδυνος σύλησης.  

Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες θα βρείτε αν επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.antroni.gr/

Παρακαλώ ενημερώστε μας για τις ενέργειές σας.  


Mετά τιμής
 

Παπαντωνόπουλος Κωνσταντίνος  

Μ. Μπότσαρη 10 –Τ.Κ. 16452  

Αργυρούπολη Αθήνα  

Τηλ: 210-9949879 Fax:210-9949874 

Άμεση αντίδραση  

Ευχαριστούμαι την Ζ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και τον αρχαιολόγο Κώστα Αντωνόπουλο που αμέσως επικοινώνησε μαζί μας και σήμερα Πέμπτη 8-11-2007 επισκέφθηκε μαζί με το δήμαρχο το ναό και τις αρχαιότητες στο Κακοταροβούνι.  

Αναμένουμε αποτελέσματα και ελπίζουμε να πράξει το ίδιο και η διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων.

↔♣↔  

 
Αντίγραφο από geniki d. arxaiotiton.jpg
geniki d. vizantinon arxaiotitwn.jpg
 
Απάντηση του Υπουργείο πολιτισμού στα έγγραφα που στείλαμε στις 5. 11. 2007, σχετικά με τις αρχαιότητες στο Κακοταροβούνι, του δημοτικού διαμερίσματος Κακοταρίου του δήμου Λασιώνος Ηλείας.
 

↔♣↔

Α/Α Άρθρου: 162
Κατάσταση Δημοσιευμένο/α
Εμφανίσεις 44329
Αναθεωρημένο 40 Φορές
Δημιουργήθηκε Παρασκευή, 09 Νοέμβριος 2007 19:48
Τροποποιήθηκε Κυριακή, 18 Μάιος 2008 19:36

Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates