Στην Ορεινή (Μοστενίτσα) του Δήμου Λαμπείας
Καταγράφονται παλιά και ξεχασμένα παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και η 4η συνάντηση διάσωσης, διάδοσης και καταγραφής των παραδοσιακών δημοτικών μας τραγουδιών, την Παρασκευή 29/01/2010, στην Ορεινή (Μοστενίτσα) δ.δ. του δήμου Λαμπείας και στο κατάστημα του κ. Διονύση Μιχαλόπουλου.
Μετά από τις τρεις προηγούμενες εκδηλώσεις που προηγήθηκαν στις 15/2/09 στο Χάβαρι του δήμου Αμαλιάδας στην θέση Χαβαρόβρυση και στο κέντρο «Αγράμπελη», του κ. Πέτρου Χαραλαμπόπουλου και στις 19/3/09, στο χωριό Σκλήβα του δήμου Πηνείας στο κατάστημα του κ. Παναγιώτη Νικολόπουλου και στις 3/7/09, στο χωριό Τσίπιανα του δήμου Λασιώνος, στο κατάστημα του κ. Δημητρίου Παπαναγιώτου. Οι φίλοι του δημοτικού τραγουδιού έδωσαν δυναμικά το παρόν και στο χωριό Ορεινή.
Μετά από πρωτοβουλία και συντονισμένες προσπάθειες του ερευνητή λαογράφου κ. Ηλία Τουτούνη, του κ. Κωσταντίνου Παπαντωνόπουλου δημιουργού της ιστοσελίδας, (http://www.antroni.gr) και υπό την αιγίδα του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας των Αθηνών, και με προσωπική βοήθεια του δημάρχου Λασιώνος κ. Βασίλη Παπαντώνη, το δημοτικό μας τραγούδι αντιλάλησε και πάλι θυμίζοντας τους παλιούς καλούς καιρούς και στη Ορεινή της Ηλείας
Ακούστηκαν και καταγράφηκαν πολλά παλιά δημοτικά μας και ιδίως ξεχασμένα Ηλειακά τραγούδια, σχεδόν άγνωστα στο ευρύ κοινό. Οι κάτοικοι της περιοχής με ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά αποδέχθηκαν την πρόσκληση και έδωσαν το παρών τους σ’ αυτή την αξιέπαινη προσπάθεια.
Συμμετείχαν κάτοικοι από τα χωριά, Τριπόταμα, Πάος (Σκούπι), Σειρρές (Βερσίτσι), Μυρώνεια (Μπάρτζελη), Κράνα, Τσίπιανα, Αγία Κυριακή (Κερτίζα), Δροσιά (Μπροστοβίτσα Τριταίας), Ανδρώνι, Φολόη (Γιάρμαινα), Πέρσαινα, Αμαλιάδα, Δίβρη και Σπαρτουλιά. Μεταξύ των παρευρέθηκαν ο Βασίλης Παπαντώνης δήμαρχος Λασιώνος, ο Κλεάνθης Παπαδόπουλος πρώην δήμαρχος Λασιώνος, ο Σπύρος Ανδριόπουλος αντιδήμαρχος Λαμπείας, ο Τζίμης Ανδριόπουλος πρώην κοινοτάρχης της Ορεινής και ο Κώστας Λαβαζός δημοτικός σύμβουλος του δήμου Λασιώνος. Ακόμη συμμετείχαν, πολλοί νέοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής κάτω των τριάντα ετών, οι οποίοι με την παρουσία αλλά και με τα ωραία παραδοσιακά τραγούδια τους, έδωσαν θετικά μηνύματα, ότι το δημοτικό τραγούδι στην ύπαιθρο είναι ακόμη ζωντανό και θα εξακολουθεί ν’ ακούγεται. Επίσης συμμετείχαν και πολλοί γέροντες κάτοικοι, γυναίκες ακόμη και αρκετοί ιερείς, λάτρεις του παραδοσιακού δημοτικού τραγουδιού.
Τα τραγούδια ήσαν επιτραπέζια (της τάβλας) και της παρέας, χωρίς την συνοδεία μουσικών οργάνων και ηλεκτρονικής υποστήριξης.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της κ. Πολυμέρου – Καμηλάκη Αικατερίνης , Διευθύντριας του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας και της κ. Χρυσανθοπούλου Βασιλικής, Ερευνήτριας στο Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας, καταγράφηκαν, ταξινομήθηκαν και αποστάλθηκαν στο Κέντρο Ερεύνης Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Οπωσδήποτε πρόκειται για μια πολύ όμορφη και αξιέπαινη προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να διασωθούν σε πρώτη φάση και στη συνέχεια να μεταδοθούν στις νεότερες γενιές, τα τραγούδια- κομμάτια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στους οργανωτές και σ’ όσους συνέβαλαν και συμμετείχαν τους ευχόμαστε καλή συνέχεια σ’ αυτή την όμορφη προσπάθεια.
Η επομένη συγκέντρωση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί σε δ.δ. του δήμου Αλιφείρας. Όσοι φίλοι του δημοτικού τραγουδιού επιθυμούν να συμμετάσχουν, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: Ηλίας Τουτούνης Αμαλιάδα κιν. 6973887955 και Κώστας Παπαντωνόπουλος Αντρώνι 6977223610.
Πηγή: Πατρίς, Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010