Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Πρωτομαγιά στην Κάπελη 2010

 Όπως κάθε χρόνο η φετινή  Πρωτομαγιά στην Κάπελη ξεπέρασε κάθε άλλη φορά. Έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις της Πελοποννήσου. Συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου από τα γειτονικά χωριά της  Ηλείας και της Αρκαδίας, αλλά ο κυριότερος όγκος των επισκεπτών ήλθε από την πρωτεύουσα της Αχαΐας την Πάτρα, για να χορέψει, να απολαύσει τα εκπληκτικά εδέσματα και να πιεί το κοκκινέλι των Κενταύρων που προσέφερε δωρεάν ο δήμος μας.

Ο  δήμος Λασιώνος παρουσίασε πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων με τις δύο ορχήστρες, ποιοτικής λαϊκής και γνήσιας δημοτικής μουσικής. Χόρεψε το εκπληκτικό  Χορευτικό του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας, χορούς από όλη την Ελλάδα.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο δήμαρχος Λασιώνος Βασίλης Παπαντώνης, αφού μας καλωσόρισε στη μεγάλη γιορτή της άνοιξης αναφέρθηκε στη συνέχιση του θεσμού που καθιέρωσε ο δήμο μας. Πιστεύουμε  είπε,  ότι οι θεσμοί παίρνουν δύναμη  από  τους ανθρώπους και τις παραδόσεις και ο δήμος μας είναι πλούσιος και σε ανθρώπους και σε παραδόσεις.  Γι’ αυτό επενδύσαμε στο  δήμο μας που είναι τόπος μοναδικός και ιδανικός από φυσική ομορφιά.  Με φαράγγια, σπήλαια, υπέροχα δάση, συναρπαστικά μονοπάτια, γάργαρα νερά, φυσικά τοπία με πολύχρωμες εικόνες, που ερέθισε τη φαντασία των αρχαίων Ελλήνων, συνδέοντας την περιοχή μας με έναν από τους άθλους του Ηρακλή, καθώς και με τους μυθικούς Κενταύρους. Σας υποδεχόμαστε να γιορτάσουμε την εργατική πρωτομαγιά που αποτελεί σταθμό για την εργατική τάξη, στο τοπικό διαμέρισμα της Αγίας Τριάδας που ήλθε στο φως, η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Ηλείας,  δίπλα μας, εδώ στις όχθες του Πηνειού, που αποτελείται από 50 θαλαμωτούς τάφους.

Σας φιλοξενούμαι είπε στην καρδιά του μοναδικού  δρυοδάσους, σπάνιας και εκπληκτικής ομορφιάς που αποτελεί σημείο αναφοράς για τούτο τον υπέροχο τόπο της ελληνικής επικράτειας. Ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν για την μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης και ιδιαίτερα τον πρόεδρο του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας κύριο Αθανάσιο Φραντζή και το χωρευτικό του συλλόγου που λάμπρυνε με την παρουσία του τη γιορτή.

Η φετινή πρωτομαγιά τόνισε ο δήμαρχος Λασιώνος, συμπίπτει με την ανακοίνωση του νέου χωροταξικού σχεδιασμού για την τοπική αυτοδιοίκηση που δεν προβλέπει  την ίδρυση δημιουργίας ορεινού δήμου στην Ηλεία. Το δημοτικό μας συμβούλιο και το 2008 και 2010 με ομόφωνες αποφάσεις πρότεινε τη δημιουργία Ορεινού δήμου. Θα συνεχίσουμε είπε την προσπάθεια για τη δημιουργία ενός ισχυρού ορεινού δήμου, ο οποίος θα περιλαμβάνει τους δήμους και τους οικισμούς που βρίσκονται στο οροπέδιο Φολόης και στις παρυφές του όρους Ερύμανθος με την οποία αποτελούμε ενιαία ενότητα από άποψη γεωγραφικών, αναπτυξιακών, οικονομικών, πολιτιστικών και ιστορικών χαρακτηριστικών.

Καλούμε, είπε, όλους τους βουλευτές, όλους τους δημάρχους της περιοχής και όλους τους κατοίκους της ορεινής Ηλείας να στηρίξουν την προσπάθειά μας για την δημιουργία ορεινού δήμου. Η Ορεινή Ηλεία πρέπει να μείνει ενωμένη για να μπορεί να σχεδιάζει το μέλλον της.

Προσκάλεσε όλους μας εκ μέρους όλων των πολιτών του δήμου στην Πρωτομαγιά του 2011. Σήμερα, είπε, δεν γνωρίζουμε σε ποιο δήμο θα βρισκόμαστε, εμείς όμως θα επιμείνουμε ότι η ορεινή Ηλεία πρέπει να μείνει ενωμένη  για να μπορεί να βλέπει το μέλλον της με αισιοδοξία.

Τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, ο υφυπουργός δικαιοσύνης Απόστολος Κατσιφάρας, ο Νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, οι βουλευτές του νομού, ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας καθώς και πρώην βουλευτές, πολιτευτές, αντινομάρχες και οι αντιδήμαρχοι  του δήμου Λασιώνος.

Συγχαρητήρια στην απερχόμενη δημοτική αρχή και σε όλους τους συντελεστές που δούλεψαν και ελπίζουμε ότι νέος δήμος που θα προκύψει, θα φροντίσει  για τη διατήρηση της πολύ μεγάλης και καθιερωμένης πλέον γιορτής του τόπου μας.

Κώστας Παπαντωνόπουλος  Μάης του 2010

Σας παρουσιάζω όλη την εκδήλωση από το πρωί έως το απόγευμα, μέσα από ερασιτεχνικά βίντεο και φωτογραφίες.

 
 
 

Α/Α Άρθρου: 417
Κατάσταση Δημοσιευμένο/α
Εμφανίσεις 11346
Αναθεωρημένο 10 Φορές
Δημιουργήθηκε Κυριακή, 16 Μάιος 2010 20:30
Τροποποιήθηκε Σάββατο, 29 Μάιος 2010 09:05

Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates