Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΑΡΟΑΝΕΙΑΣ

Καλωσορίζουμε τον κ. Ηλία Τουτούνη που επέστρεψε στην σελίδα μας, ύστερα από ολιγοήμερη απουσία, λόγω μικρού προβλήματος υγείας. Του ευχόμαστε από καρδιάς, καλή και γρήγορη ανάρρωση.

Σχετικό με την περιουσία στην Ρετεντού της Ιεράς Μονής είναι το επόμενο έγγραφο (το έτος 1819) αγορά εκ των Λαλαίων Τούρκων.

Έχει την επίσημη μετάφραση του υπουργείου Εξωτερικών ως έπεται:

Αιτία συντάξεως του παρόντος εγγράφου είναι η εξής:

 

Κατά το έτος [1] 235 (1819) οι Χουσεΐν, Μουσταφά Οσμάν, υιοί του Μεχμέτ Αλεμδάρ, κάτοικοι του χωρίου Λάλα, κάτοχοι και ιδιοκτήτες μιας εκτάσεως απαρτιζόμενη εκ τμημάτων καταλλήλων προς σπορά, ακαταλλήλων προς σπορά δάσους, εκτάσεως περίπου πέντε τσιφτέδων; Γνωστών ορίων, κειμένων στην έπαυλη Ρετίνης (Ρετεντούς), παρά την κωμόπολη της Γαστούνης, της περιφερείας Κορώνης, επώλησαν αυτόν αντί τμήματος ένδεκα χιλιάδων γροσίων εις τους, ηγούμενον Ιάκωβον, Παπά Ειρηναίον, και Παπά Χρύσανθον της εις την επαρχία Καλαβρύτων υπαγομένης Μονής των Αγίων Θεοδώρων. Και επειδή οι αγοραστές την εν λόγω γης κατέθεσαν τα κατά νόμο τέλη εδόθη εις αυτούς η άδεια όπως λάβουν τας εν λόγω εκτάσεις υπό την κυριότητα και κατοχή των και εις την πίστωση απεδόθη εις αυτούς το παρόν πωλητήριο έγγραφο με την διαβεβαίωση ότι ουδεμία θέλει γίνει επέμβασης εις την κυριότητά των επί τον όρο όπως καταθέσουν τακτικά στους αρμόδιους τον ετήσιο αγροτικό φόρο της δεκάτης.

Τη 15) [1] 235 (1819) (υπογραφή δυσανάγνωστη)

Μουσταφά εφένδης Μαχμούτ εφένδης             Ιερωμένος του χωρίου Λάλα ιεροκύρηξ του χωρίου Λάλα

Φεναγέλη Αλής Χαφήζ Αλή Μουσταφά Φέϊζ    Ο Δημογέρων του χωρίου Λάλα Ιμπραχίμ

Ο Κώδικας (κτηματολόγιο) της Μονής γράφει, κατά τον Νοέμβριο 1819 τα επόμενα ίσως συμπληρωματικά:

«...το Άνω Μετόχιον το επήρε το Μοναστήρι από τους μπαϊρακταραίους, από Λάλα Ρέπαγαν και από τα ανεψίδια του Χουσεΐνη Μουσταφά και Σουλεϊμάνη».

Και αλλαχού του κτηματολογίου σημειώνεται, εις την υπ' αριθμόν 108 ομολογία τα εξής:

Πωληταί: Ρέπαγας μπαϊρακτάρης από Λάλα Χουσεΐναγας μουσταφάς, και Σουλεϊμάνης του Μέτου παιδιά.

Συμπλησιασταί: Ανατολικώς Ντερβίπαγας Ρέλος, Αυτουραμάναγας Αρβανιτόπουλος, Μεχμέταλης του Γιακούπαγα, και οι πουλητάδες.

Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates