Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Απονομή διακρίσεων για την προβολή του Φαραγγιού στο Αντρώνι

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το Σάββατο στις 13 Αυγούστου 2011, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αντρωνίου, πραγματοποιήθηκε το πανελλήνιο πέρασμα στο φαράγγι του Αντρωνίου. Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή με κόσμο όλων των ηλικιών. Μαζί στην πεζοπορία ήταν και οι Φολοήτες συμπατριώτες, Γιώργος Μαρκόπουλος και Νικόλαος Σκέντζης.

Οι περσινές καταστροφικές πλημύρες έγιναν η αιτία να αλλάξει η εικόνα του φαραγγιού σε πολλά σημεία. Η μεγάλη διαφορά φάνηκε στο Αντρωναίικο ποτάμι, όπου οι πλημύρες κατάργησαν τους παλιούς καταρράκτες και δημιούργησαν άλλους, μεγαλύτερους. Ξήλωσαν, επίσης, το παλιό σιδερένιο γεφύρι στο μύλο του Γκάτση που οδηγούσε στη Γιάρμενα και μετακίνησαν το τσιμεντένιο γιοφύρι που οδηγούσε από το Αντρώνι στις Χαραγές.

 

Κατεβαίνοντας τον Σελλήεντα, οι περιπατητές βρέθηκαν μπροστά σε ένα τραυματισμένο αγριογούρουνο. Φαίνεται ότι είχε γλιστρήσει από το γκρεμό που βρίσκεται κοντά στο Μισοβούνι. Το περιμάζεψαν οι πεζοπόροι από το Αντρώνι, προκειμένου να του δώσουν τις πρώτες βοήθειες. Το ζώο όμως είχε σοβαρά τραύματα στα σπλάχνα και ύστερα από τρεις μέρες κατέληξε.

 

Προσκεκλημένοι στην πεζοπορία, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αντρωνίου, ήταν και οι αδελφοί Βασίλης και Βαγγέλης Ζήρος, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο Αντρώνι. Στα "δύσκολα χρόνια" τα δύο αδέλφια με την οικογένειά τους, είχαν μεταναστεύσει στην Αμαλιάδα, όπως άλλωστε ο μεγάλος όγκος των συμπατριωτών μας, για μια καλύτερη ζωή. Η νοσταλγία για τον τόπο που έζησαν και ανδρώθηκαν, τους έφερνε πολλές φορές πίσω, στα παλιά τους λημέρια. Επισκέπτονταν ταχτικά το χωριό, συντροφιά πάντα με φίλους που αγαπούσαν τη φύση και περπατούσαν στο φαράγγι γύρω από το Αντρώνι. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιήθηκαν στον Πεζοπορικό Σύλλογο Αμαλιάδος. Εκεί έπεισαν τους πεζοπόρους να επισκεφτούν το φαράγγι του χωριού και να θαυμάσουν το δημιούργημα της φύσης. Έκτοτε, το εκπληκτικής ομορφιάς φαράγγι διαφημίστηκε και σήμερα έφτασε να το επισκέπτονται ετησίως, δύο με τρεις χιλιάδες άτομα.

Για την Πολυτίμη προσφορά τους στον τόπο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου του χωριού, αποφάσισε να τιμήσει τους κυρίους Βασίλη και Βαγγέλη Ζήρο και να τους απονείμει τιμητικές πλακέτες.

Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου κ. Λύσανδρος Παναγόπουλος, αφού ευχαρίστησε τους συμπατριώτες Ζηραίους για την πολύτιμη προσφορά τους στη ανάδειξη του φαραγγιού, τους απένειμε τιμητικές διακρίσεις. Για τον ίδιο λόγο ο κ. Παναγόπουλος απένειμε και διάκριση στον κ. Κώστα Παπαντωνόπουλο, όπου τόνισε: «Πριν από 6 περίπου χρόνια γεννήθηκε η ιδέα στο χωριό μας να αποκτήσει ιστοσελίδα, μέσω της οποίας θα ήταν δυνατόν να προβληθεί το χωριό μας και ο τόπος μας γενικότερα αλλά και να διασωθεί η λαογραφία και ιστορία του Αντρωνίου. Αυτή η ιδέα βρήκε εκφραστή στο πρόσωπο του κ. Παπαντωνόπουλου, ο οποίος δημιούργησε την σελίδα με διεύθυνση www.antroni.gr Παράλληλα και μέσω τις ιστοσελίδας του, προέβαλε τον τόπο μας και το φαράγγι γενικότερα».

Η απονομές έγινα στην πλατεία του χωριού, σε μια λιτή εκδήλωση ύστερα από το πέρασμα στο φαράγγι.

Πολιτιστικός Σύλλογος Αντρωνίου

 

Τα βίντεο από το πανελλήνιο πέρασμα στο φαράγγι,  μας τα παραχώρησε ευγενικά ο κ. Νικόλαος Ζήρος. 

Απολαύστε τα σε σε full High Definition

 

 

Σχόλια (2)Add Comment
106
...
γραμμένο απο Polita , Οκτώβριος 13, 2011 
polu omorfa kai nostalgika meroi, me kanene na dakriso pou ta vlepo apo toso makria mesa apo tin istoselida,sinxero olous esas stin prospathia sas na anadixete tin omorfia tou topou mas.
 
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
0
...
γραμμένο απο Nikos P , Οκτώβριος 13, 2011 
Φίλοι και πατριώτες βλέποντας τις εικόνες από την ταινία αλλά και φωτογραφίες με κάνατε για πολλοστή φορά να νοσταλγήσω την περιοχή μας, και πιστεύω ότι η περιοχή μας και το ανάγλυφο της έχει πολλούς τύπους οικοτόπων ώστε προς τέρψιν οφθαλμών να ικανοποίηση και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Το φαράγγι που αναρτήσατε δυστυχώς προσωπικά δεν το έχω περπατήσει αλλά παρατήρησα ότι είναι ένα ποτάμιο οικοσύστημα με μωσαϊκό από βλάστηση και ενδιαιτήματα ζώων , αυτό λοιπόν το παραποτάμιο σύμπλεγμα κατά την άποψη μου (όσο είναι καιρός ) πρέπει να καταγραφεί είτε για επιστημονικούς σκοπούς ( που έχει ενδιαφέρον ) η για τουριστικούς . Εγώ προσωπικά και αν υπάρχουν παιδιά με σχετική ειδικότητα στο περιβάλλον από την περιοχή μας και όχι μόνο , προσφέρομαι να βοηθήσω εθελοντικά στην καταγραφή , κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που επισκέπτομαι τα χωρία μας . 
Όμως έχω και μια επισήμανση καλοπροαίρετη για την οργάνωση του περιπάτου – πεζοπορίας που πραγματοποιήσατε και αυτό μέσα από όμορφες εικόνες που αναρτήσατε, ίσως από άγνοια να έγιναν κάποια πράγματα. Και αυτό γιατί η φύση έχει κάποιους κανόνες και αν δεν τους λάβεις υπόψη μπορεί ένας μικρός περίπατος να εξελίχθη σε μοιραία βόλτα … 
1)Έχουμε την κατάλληλη ένδυση ( μπλουζάκια , μποτάκια , καπελά ) 
2)Τα κατάλληλα φάρμακα ( αντιαλλεργικά , παυσίπονα ,επιδέσμους ,νάρθηκες , κ.α ) 
3)Χωριζόμαστε σε ομάδες η γινόμαστε μια ομάδα με έμπειρους μπροστά και πίσω με τα παιδιά στη μέση και όχι ορδές ατάκτων … 
4)Δεν αλαλάζουμε Μήτσοοοοο!!!! Διώχνουμε τα πάντα από δίπλα μας εκτός το Μήτσο που δεν μας ακούει γιατί φωνάζει τον Γιώργο. Όλα γύρο μας λένε σσσσστττττττ….. 
5)Δεν αγγίζουμε τίποτα γιατί από κάτω μπορεί κάτι να κρύβεται και δεν θα ήθελε να ενοχληθεί από εμάς, - γιατί στο σπίτι μας δεν σηκώνουμε κουβέντα … 
6)Δεν κόβουμε τίποτα που μας εντυπωσιάζει – ααααα!!! Τι είναι αυτό το΄χεις ξαναδεί….. ίσως στα χέρια μας να έχουμε κάτι σπάνιο και μπορεί να μην το ξαναδούμε όλοι μας . 
7)Και τέλος να μη σας κουράζω αλλά σημαντικό….. Τα άγρια ζώα είναι επικίνδυνα και ειδικά όταν είναι τραυματισμένα δέκα φορές περισσότερο ( δουλεύω με άγρια ζώα ) δεν τα πλησιάζουμε ( εκτός αν είμαστε ειδικοί )γιατί τα στρεσάρουμε και αυτοτραυματίζονται χωρίς όφελος του ζώου. Αλλά εξίσου δεν τα μεταφέρουμε με μεθόδους των Μάο- Μάο …. Υπάρχουν πιο ανώδυνες , κοιτάξτε τα μάτια από το γουρούνι είναι το μόνο που δεν το διασκεδάζει …. Και εσένα με το πράσινο παντελονάκι Αχ!!!Αχ!!! αν σε βρω θα σου τσακώσω το αυτί… 
Με συγχωρείτε αλλά όλα τα λέω πραγματικά καλοπροαίρετα και ελπίζω του χρόνου ( πρώτα ο Θεός ) να περπατήσουμε μαζί το φαράγγι. 
Νίκος .. 
 
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0

 


Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates