Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Σιμόπουλο

 

ΣΙΜΟΠΟΥΛΟ

Το Σιμόπουλο, σημερινή πρωτεύουσα του Καποδιστριακού Δήμου Πηνείας, είναι κτισμένο στη περιοχή της Άνω Πηνείας σε υψόμετρο περίπου 190μ. ανάμεσα σε αμπελώνες, ελαιώνες, καρποφόρα δέντρα και λιβάδια.

Βρίσκεται Β.Α της πόλης της Αμαλιάδας σε απόσταση 25 περίπου χλμ. και προς τα βόρεια της πρωτεύουσας του Ν.Ηλείας, Πύργου. Επίσης απέχει 10 χλμ. νότια του περίφημου δρυόδασους της Κάπελης και συνδέεται οδικώς με τη Πάτρα με το δρόμο 111.

 

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

 

Η παράδοση αποδίδει το όνομα του σημερινού δημοτικού διαμερίσματος στην αρχαία Σιμούπολη, η οποία εκτεινόταν από τον Πηνειακό Λάδωνα (νότια) μέχρι το δημοτικό διαμέρισμα Σκλίβα (βόρεια). Σύμφωνα λοιπόν με τη παράδοση στη περιοχή κατοικούσε κάποιος με το όνομα Σίμωνας από τον οποίο πήρε το όνομα της η περιοχή. Κατά καιρούς έχουν βρεθεί πλήθος αγγεία, κεραμικά, κίονες που δηλώνουν την ύπαρξη αρχαίου πολιτισμού στη
περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι γειτονιάζει με την Ομηρική Εφύρα, την Αρμάτοβα, την Ηλειακή Πύλο και λίγο πιό πέρα την Αρχαία Ήλιδα. Εξάλλου στις όχθες του Πηνειακού Λάδωνα, που διασχίζει νότια το σημερινό Σιμόπουλο, όπως μας πληροφορεί ο Όμηρος φύτρωναν αναρίθμητα μαγικά βότανα και εξασκούσαν τη μαντική τους τέχνη οι μάντεις της περιοχής, οι οποίοι ήταν ακουστοί σε όλη την Αρχαία Ελλάδα.

Κατά την εποχή της τουρκοκρατίας, στο Σιμόπουλο παρέμειναν ελάχιστες οικογένειες. Μετά την επανάσταση του 1821 άρχισαν να εγκαθίστανται κάτοικοι ορεισίβιοι Καλαβρυτινοί και Γορτύνιοι.

Το Σιμόπουλο σήμερα είναι το οικονομικό και διοκητικό κέντρο του Δήμου Πηνείας, επανδρωμένο με πολλές υπηρεσίες. Είναι έδρα του Αστυνομικού Σταθμού,του Κέντρου Υγείας, του Γυμνασίου καιΛυκείου και των Υπηρεσιών του Δήμου.

Ο πληθυσμός ανέρχεται σε 500 περίπου κατοίκους- απογραφή του 2001 - με φθίνουσα πορεία. Αποτελεί την πρωτεύουσα του νεοσύστατου Καποδιστριακού Δήμου Πηνείας - ΦΕΚ Α224.4-12-97 και στη δικαιοδοσία του υπάγονται 16 πρώην κοινότητες. Το πανηγύρι του Αγίου Νικολάου στις 10 Μαίου, τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής, οι καρναβαλίστικες εκδηλώσεις σε συνδυασμό με τους πευκόφυτους λόφους, τον πανέμορφο και γραφικό Πηνειακό Λάδωνα, τους δυο νερόμυλους και το θρυλικό φράγκικο
φράγκικο κάστρο Στάμερο,
αποτελούν σημεία αναφοράς, έλξης, παρατήρησης, ψυχαγωγίας για τον επισκέπτη της περιοχής.

 

 Φ

↔ 

katergareika.jpg katergaeika 1.jpg

katergareika 2.jpg katergareika 3.jpg

Τα Κατεργαρέικα είναι συνοικισμός του Δ.Δ Σιμοπούλου του Δ. Πηνείας  με 6 κατοίκους (κάποτε είχε 30 νοματέους). Χτίστηκε το 1890 περίπου και βρίσκεται μεταξύ Σιμόπουλου και Εφύρας στις όχθες του Πηνειακού Λάδωνα.

Ilida 

Σας στέλνω Foto από το σπίτι μου στα Κατεργαρέικα(λίγα χιλιόμετρα από το Σιμόπουλο)

όπως έγινε μετά το σεισμό.

ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!!!!!!!!!!!

Φιλικά

Ilida

{google}-2751183505365641419&hl{/google}


Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates