Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Δημοτικό σχολείο Αντρωνίου

Γιορτή της 28ης Oκτωμβρίου 1940

Γνώριζα ότι χρόνο με το χρόνο ο αριθμός των μαθητών σε όλα τα σχολεία της Ορεινής Ηλείας μειώνεται δραματικά, αλλά μόλις αντίκρισα τούτες τις εικόνες με έπιασε θλίψη.

Την τελευταία δεκαετία έχουν κλείσει πάνω από 20 δημοτικά σχολεία. Σε αυτά πού απομείναν όμως, ένας δάσκαλος για όλες τις τάξεις και σε μία αίθουσα, καθιστά την διδασκαλία των παιδιών προβληματική.

Επιβάλλεται για το συμφέρον των μαθητών να λειτουργήσουν άμεσα,  δυναμικά σχολεία στα κέντρα των δήμων, με όλες τις ειδικότητες δασκάλων. Οι μαθητές σήμερα υστερούν σε εκπαίδευση έναντι των παιδιών των πόλεων που στο τέλος θα υποχρεωθούν ισότιμα να ανταγωνιστούν.

1927 father & uncle in schools.jpg

Ευχαριστούμαι τον πατριώτη μας Δημήτρη Κότσαλη γιό του Γιάννη (Ζαΐμη) για την πολύ σημαντική φωτογραφία που μας έστειλε από τις Η.Π.Α.- Οmaxa, Nebraska. Η φωτογραφία είναι γύρω στα 1927 στο δημοτικό σχολείο Αντρωνίου με τον δάσκαλο Καριανό. Στην επάνω σειρά, ο πρώτος από δεξιά είναι ο Νίκος Κότσαλης (Ζαΐμης), στην ίδια σειρά ο δεύτερος προς τα αριστερά από τον ποιο ψηλό είναι ο αδελφός του Γιάννης γεννηθέντες στο Αντρώνι το 1917 και διαμένουν στην Θεσσαλονίκη από το 1949. Την φωτογραφία στείλαμε στους γνωστούς επιζώντες μαθητές, Αργύρη Αβραμόπουλο(Καφύρα) και Διονύση Παπαντώνη (Μπούκη).

Από τα πιο ψηλά επάνω αριστερά ο τρίτος είναι ο Αργύρης Παπαντώνης(θείος μου) και ο τέταρτος είναι ο Γιάννης Κότσαλης απ’τη Θεσσαλονίκη που μου έκανε την περιγραφή.

Πάνω δεξιά είναι ο Νίκος Κότσαλης και δίπλα του είναι ο Τάκης του Φακιώλη.

Αριστερά από το δάσκαλο Καριανό είναι ο Βασίλης ο Σίνος, και κάτω είναι ο αδελφός του Μπουλουγούρη που πέθανε στην Αμερική.(Πιθανόν ο Σάκης)

Η φωτογραφία  του 1927 με το σχολείο είναι η Τετάρτη δημοτικού. Στο σχολείο τότε ήταν 150 παιδιά περίπου.

Ο Καριανός στο Αντρώνι ήλθε το 1922.

Τσώνος Δημήτριος Δάσκαλος στο Αντρώνι 1959-1973

daskalos tsonos 003.jpg

To 1959 εγκαταστάθηκε στο χωριό μας ο δάσκαλος Τσώνος Δημήτριος. Αρχικά, έμεινε για τρεις μήνες στο σπίτι της Μαγδαληνής Ν. Παναγοπούλου (Κάνταλου) και εν συνεχεία στο σπίτι του παππού μου Κώστα (Πλιέγκα) μέχρι το 1973 όπου και έφυγε από το Αντρώνι.

Ο δάσκαλος επί δεκατέσσερα συναπτά έτη εργάστηκε στο σχολείο, που με ενέργειες της διευθύντριας Ελένης Παπαδοπούλου - Νικολετοπούλου και του ιδίου, προήχθη από 2θέσιο σε 4θέσιο λόγω της καλής συνεργασίας τους και της αγάπης των κατοίκων. Ο ίδιος αναφέρει ότι «εφλέγετο να το ανυψώσει στο ανώτερο δυνατό σημείο».

Συνεργάστηκε άριστα με τον απελθόντα εξαίρετο πρόεδρο Λύσανδρο Παναγόπουλο. Την εποχή εκείνη μάλιστα απέκτησε το χωριό μας λεωφορείο δις της εβδομάδος και πολύ σύντομα καθημερινά.

Με εράνους και άλλες ενέργειες κατόρθωσε να αγοραστεί οικόπεδο δύο περίπου στρεμμάτων(σημερινό γήπεδο) προκειμένου να χτιστεί καινούργιο σχολείο. Σκοπός ήταν η καλύτερη επιμόρφωση των παιδιών του ορεινού χωριού μας, που επί δεκαετίες είχαν στερηθεί λόγω της έλλειψης συγκοινωνίας, και μακροπρόθεσμα η ανύψωση του μορφωτικού επιπέδου των καθυστερημένων παιδιών.

Εργάστηκε αφιλοκερδώς για δέκα περίπου έτη στο νυκτερινό σχολείο ώστε να αποκτήσουν στοιχειώδη μόρφωση πολλοί νέοι και νέες που μέχρι τότε στερούνταν της δυνατότητας ακόμη και να υπογράψουν. Μεταξύ αυτών τελείωσε το δημοτικό και ένας φιλοπρόοδος μαθητής που με την βοήθεια του δασκάλου κατόρθωσε και χειροτονήθηκε ιερέας του χωριού.

Ο δάσκαλός μας ήταν δραστήριος και πολλά οφείλονται στην δραστηριότητά του καθώς και στα καλά αισθήματα που έτρεφε για όλους τους κατοίκους ανεξαιρέτως. Με την αναχώρησή του οι κάτοικοι στερήθηκαν ένα δάσκαλο δραστήριο και αποδοτικό με αισθήματα αγάπης προς τους συνανθρώπους του.

Η απόδειξη των παραπάνω φαίνεται από τη συνεχή επικοινωνία που έχουν μαθητές και μαθήτριες που πέρασαν από τις τάξεις του, μιας και η επαγγελματική τους αποκατάσταση οφείλεται κατά πολύ στις ενέργειές του.

Αν και βρίσκεται σε ηλικία 79 ετών συνεχίζει την κοινωνική δραστηριότητά του.

Όσοι εκ των μαθητών του επιθυμούν να επικοινωνήσουν μαζί του δύνανται να το πράξουν, διότι κάτι τέτοιο θα τον ευχαριστούσε ιδιαίτερα.

κω/πα 3-03-2007

Τσώνος Δημήτριος Δάσκαλος στο Αντρώνι 1959-1973

(Κυπαρισσία Μεσσηνίας) τηλ.: 2761025531

( Σιτοχώρι Μεσσηνίας) τηλ: 2765022521

Kιν: 6970404248

Δημοτικό σχολείο Αντρωνίου το 1956

1956 dimotiko antroniou.jpg

 Ευχαριστούμε την Ελίνα Θεοτοκάτου για αυτή την σημαντική φωτογραφία που μας έστειλε.
Η Ελίνα είναι κόρη της Παπαδοπούλου Άννας του Κοσμά(Παπαδόγιαννη).

sxolio aneta vaso.jpg

Σχολική εκδρομή στο Αντρώνι. Διακρίνεται η μαμή του χωριού Ανέτα και η δασκάλα Βάσω Κατσιάρα.

taxis 60-66 d. sx.antroni.jpg

Αντίγραφο από taxis 1964-1970.jpg

Εκδρομή δημοτικού σχολείου Αντρωνίου 1964-1970 στην Αγία Παρασκευή.

apofiti dimotikou sxoliou.jpg

Τάξη αποφοιτησάντων δημοτικού σχολείου Αντρωνίου το 1971 που έβγαλε δήμαρχο.
dimotiko ekdromi.jpg
↔ 
25 martiou   23.jpg
↔ 
25martiou  08.jpg
↔ 
sxolio antroni.gr-bns.jpg
Eυχαριστούμε την Βάσω Β. Σίνου για την φωτογραφία που μας έστειλε.
Τάξη δημοτικού σχολείου Αντρωνίου
σάρωση0005.jpg
↔  
25martiou  08.jpg
25 martiou   23.jpg

{google}6863752223647547816&hl{/google} 

{google}6453913087290019022&hl{/google} 
Εμφανίσεις 3647
Αναθεωρημένο 33 Φορές
Δημιουργήθηκε Πέμπτη, 01 Μάρτιος 2007 18:34
Τροποποιήθηκε Πέμπτη, 30 Απρίλιος 2009 09:55

Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates