Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Διοικητική οργάνωσηΙ 1827-2000

Διοικητική οργάνωσηΙ 1827-2000

Το 1821 η Ηλεία είχε 9.367 χριστιανικές οικογένειες με 38.532 κατοίκους και 2.119 τουρκικές με 10.467.

 

Το 1822 η προσωρινή διοίκηση, διαίρεσε την χώρα σε επαρχίες και κοινότητες. Η κάθε κοινότητα διοικείται από τρεις δημογέροντες που εκλέγονται από τους κατοίκους . Το 1932 η Ηλεία έχει 5.143 οικογένειες με 21.443 άτομα, δεν υπάρχουν Τούρκοι.

 

Το 1833 με Β.Δ. ιδρύθηκε ο νομός Αχαιοήλιδος που περιλάμβανε και την «επαρχία Διποταμίας» που είχε έδρα την Δίβρη και στην οποία ανήκουν οι τέσσερις δήμοι : Λαμπείας, Φολόης, Πίσσης και Κλαδέας όπου περιλάμβανε και ένα μεγάλο τμήμα της Γορτυνίας και των Καλαβρύτων μέχρι τα Λυκούρια. Η επαρχία αυτή διατηρήθηκε γιά 14 μήνες μέχρι την 20-10-1836 όπου οι τέσσερις δήμοι προσαρτήθηκαν στην επαρχία Ηλείας.

 

Στο ΦΕΚ της 10ης -1-1834 με αριθμό 3 φύλλο, δημοσιεύτηκε ο νόμος «περί σχηματισμού και διαίρεσης των Δήμων».
 

Στην επαρχία Ηλείας σχηματίστηκε ο Δήμος Φολόης με πρωτεύουσα το Κούμανι που περιλάμβανε τα χωριά Αντρώνι, Γιάρμενα, Αγία Άννα, Μπεντένη , Κακοτάρι και Μονή Νοτενάς.
Ο δήμος αυτός διατηρήθηκε για έξι χρόνια και οι διατελέσαντες Δήμαρχοι ήταν ο Δημοσθένης Γιαννόπουλος και ο Παναγιώτης Ρoδόπουλος. Σε έγγραφο του δήμου Φολόης «26-Αυγούστου 1838» γνωρίζουμε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που είναι: Δήμαρχος Π. Ροντόπουλος ( ή Ροδόπουλος) πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου Ν. Κλαπανάκης ( ή Κλαπανάρης) μέλη : Ζώρας Κώστας ( από Κούμανι) Σίνος Γεώργιος ( από Αντρώνι), Μπαλάσκας Ανδρίκος (από Κλεινδιά) και Γεωργακόπουλος Κωνσταντής.

 

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΔΗΜΩΝ
Στο ΦΕΚ 5/8-3-1841 του Β.Δ. 22/1/1841 οι Δήμοι της επαρχίας Ηλείας συγχωνεύτηκαν σε 8. Σχηματίστηκε ο Δήμος Λαμπείας που συμπεριελάμβανε και τον Δήμο Φολόης.

 

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΗΜΩΝ

Στις 28-1-1912 καταργήθηκαν οι μικροί δήμοι και τα χωριά που είχαν πάνω από 300 κατοίκους έγιναν κοινότητες. Έτσι το 1914 μετά τους βαλκανικούς πολέμους έγινε το νέο Δημοτολόγιο όπου μεσολάβησαν οι πόλεμοι μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή.

 

Η πολυδιάσπαση της πρωτοβάθμιας Τ.Α σε περίπου 5320 κοινότητες και 200 μικρούς δήμους διήρκησε μέχρι τον Οκτώβριο του 1998 (Ν. 2539/97) με αποτέλεσμα να μην ανταπεξέλθουν στην αποστολή τους διότι:

 

α) η πολιτική εκπροσώπηση των μικρών χωριών ήταν αναποτελεσματική

 

β) αδυναμία παροχής υπηρεσιών στους πολίτες και

 

γ) περιορισμένη συμμετοχή στις διαδικασίες της περιφέρειας και της τοπικής ανάπτυξης.

 

ΕΡΧΕΤΑΙ… «Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΙΙ»

 

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το μεταρρυθμιστικό εγχείρημα εφαρμογής του Καποδίστρια ΙΙ για τη νέα διοικητική δομή της χώρας, που προβλέπει ριζική μείωση του αριθμού των περιφερειών, νομαρχιών και δήμων.

 

Αν όλα αυτά γίνουν με προσεκτικά βήματα και με την συναίνεση των πολιτών, των φορέων και φυσικά της Τ.Α. τότε μπορούμε να πάμε στον νέο θεσμό που θα είναι πιο αναπτυξιακός, πιο ευέλικτος αλλά και πιο αποτελεσματικός.

 

Για την εφαρμογή του Καποδίστρια 2 έχουν κληθεί όλοι οι αιρετοί του νομού μας, και αναμένονται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις τους.

 

Έτσι σήμερα Σάββατο 24.05.2008 συνεδριάζει το δημοτικό μας συμβούλιο όπου θα γίνει και η πρώτη συζήτηση.


Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates