Στον Αϊ Γιώργη της Κάπελης (Αϊ Γιωργάκη) προστάτη των ποιμένων και του δάσους της Φολόης, που βρίσκεται πάνω στο σταυροδρόμι(1) σε 3 χιλιόμετρα από το ιστορικό Πούσι, αριστερά στο δρόμο που οδηγεί στην Νέα Πέρσαινα, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου Δούκα (όπου και ανήκει από της κτίσεως του Δούκα), πραγματοποίησε την πρώτη θεία λειτουργία την Δευτέρα της Λαμπρής (ένα παλιό αίτημα του συνδέσμου των απανταχού Δουκιωτών).
Το πρώτο αυτό αντάμωμα έγινε στη μνήμη των πεσόντων εκεί, κατά την δευτέρα μάχη εναντίον των φοβερών Τουρκαλβανών του Λάλα αλλά και όλων εκείνων που αγωνίσθηκαν για την ελευθερία, ως προπύργιο του 1821 και ως μπαρουταποθήκη κατά την γιγαντομαχία στο Πούσι υπέστη σοβαρές ζημιές.
Γι αυτό και ο Δουκαίος Αγωνιστής, κάτοχος μπαρουτόμυλου στην Αύρα, Ιωάννης Ευθυμίου Καπογιάννης (κάπος- Aρχηγός, εξ ου και το Καπογιάννης, η γνωστή δημοσιογραφική οικογένεια του Πύργου) που τραυματίσθηκε θανάσιμα κατά την εκεί μάχη, το 1853 ξαναχτίζει το Ναό όπως μαρτυρεί σχετική επιγραφή (λίθος οικ. κειμήλιο) που εντοιχίστηκε στην είσοδο του Ναού από τον ίδιο.
“Τη συνδρομή των ορθοδόξων χριστιανών ηγέρθη ο Ναός ούτος εις μνήμην Αγίου Γεωργίου επιτροπεύοντος Ιωάννου Ευθυμίου. 1853”
Το ιστορικό εξωκλήσι εορτάζει στις 23 Απριλίου και τη Δευτέρα της Λαμπρής με τη συμμετοχή πλήθους πιστών από κάθε γωνιά της Ηλείας. Αποτελεί δε ιερό προσκύνημα καθ’ ότι ο ιερέας του Δούκα κάθε χρόνο στη μνήμη του Αγίου μεταφέρει τα Άγια Λείψανα, που έφερε ο Παπαντώνης (ο Ιερέας του Αγίου Νικολάου Δούκα) από την Κωνσταντινούπολη, για να τονώσει το φρόνημα των Ελλήνων κατά τους δύσκολους χρόνους της Τουρκοκρατίας.
(1) Ο Άγιος Γιώργιος βρίσκεται στο δρόμο προς τη Νέα Πέρσαινα, 3 km από το ιστορικό Πούσι και στο μονοπάτι του μπαρουτιού που συνδέει το “κεφαλοχώρι” Δούκα με τη Δίβρη.
Για το φίλο μου Κώστα Παπαντωνόπουλο εραστή της όμορφης πατρίδας μας
με εκτίμηση
Σπύρος Ι. Παπαγεωργίου
Πύργος 7. 4. 2010
Συνδέσεις γιά τον Αγιο Γεώργιο της Κάπελης: