Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Προσφορά βιβλίων από το Νικολό Συλάιδο (Πιέρο).

Την περασμένη Κυριακή είπαμε να κάνουμε μια επίσκεψη στα Ιλίσια, στη δεύτερη συνοικία της Αθήνας, μετά τα Λιόσια (Ίλιον σήμερα), που υποδέχονταν συγχωριανούς μας. Σχεδόν όλοι οι Αντρωναίοι που μετοίκησαν στην Αθήνα πέρασαν από αυτές τις δύο συνοικίες. Στα Λιόσια το κέντρο διερχομένων ήταν το σπίτι της Μαργαρίτας και του Λάμπη του Ζαμπούνα και στα Ιλίσια οι Λαμπαδαίοι (Τσαμπαλαίοι), οι Σιναίοι και ο Νικολός Συλάιδος (Πιέρος).

Προορισμός της απρόοπτης επίσκεψής μας αυτό το πρωινό, ήταν το καφενείο πριν την μεγάλη στροφή στα Ιλίσια, που συχνάζουν οι συγχωριανοί μας. Εκεί τους βρήκαμε, σχεδόν όλους και πολύ χαρήκαμε αμφότεροι. Ο Χρήστος, ο αδελφός του ο κ. Νίκος Λαμπαδάς και ο Πιέρος. Ο μπάρμπα Νικάκης δυστυχώς δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Η συζήτηση, όπως καταλαβαίνετε κύλησε γύρω από το χωριό μας. Εξάλλου οι δύο αδελφοί Τσαμπαλαίοι, διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο στη σύγχρονη ιστορία του χωριού, κυρίως μέσα από το σύλλογο της Αθήνας και συνεπώς γνωρίζουν πάρα πολλά θέματα γύρω από το Αντρώνι.

Εμείς όπως πάντα, δε χάσαμε την ευκαιρία και καταγράψαμε τις ανέκδοτες λαϊκές ιστορίες, που αφορούσαν διάφορα κατορθώματα ανθρώπων που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο, καθώς και αυτών που έβαλαν τη σφραγίδα τους στην ιστορία του χωριού μας.

Προς το τέλος και ενώ θυμηθήκαμε τόσα από το παρελθόν του τόπου μας (πρόσωπα, φάρσες κλπ), φέραμε την κουβέντα στις δραστηριότητές που μας απασχολούν σήμερα και κυρίως στη συλλογή βιβλίων, για την επικείμενη βιβλιοθήκη που ευελπιστούμε, σε λίγο καιρό να είναι πραγματικό γεγονός.

Η συζήτηση τότε στράφηκε στα κλεμμένα βιβλία από την προηγούμενη βιβλιοθήκη που είχε δημιουργηθεί τη δεκαετία του 1980. Τους καθησυχάσαμε, ότι γνωρίζουμε ποιοί τα έχουν πάρει και ευελπιστούμε, όταν ετοιμαστεί η καινούρια, να τα επιστρέψουν στον χώρο στον οποίο ανήκουν.

Τότε έγινε κάτι απρόσμενο και η χειρονομία αυτή μας συγκίνησε αφάνταστα!

Σηκώθηκε ο Νικολός Συλάιδος και μας είπε: «πάω να ετοιμάσω κάποια βιβλία να σου δώσω και δεν με ενδιαφέρει που θα τα διοχετεύσεις, εγώ σε εσένα τα δίνω».

Ο Νικολός είναι γνώστης του βιβλίου, καθότι η δουλειά του εδώ στην Αθήνα ήταν πάντα μέσα στα βιβλία και στους εκδοτικούς οίκους.

Τον ευχαριστήσαμε μέσα από την καρδιά μας για αυτή την ευγενική προσφορά του και του εξηγήσαμε ότι τα βιβλία που μας εμπιστεύθηκε θα έχουν μια ξεχωριστή θέση όπως τους αξίζει, στη βιβλιοθήκη του Αντρωνίου!

Όλοι οι τίτλοι είναι καινούριοι. Από αυτούς περίπου πενήντα (50) κομμάτια, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες, είναι κυρίως βιβλία λογοτεχνικά και είκοσι (20) τόμοι είναι η οικολογική εγκυκλοπαίδεια.

Όλα τα παραπάνω, έχουν ως σκοπό να ευχαριστήσουμε δημόσια και εκ μέρους όλων των συγχωριανών μας τον Νικολό (Πιέρο), αλλά και να σας ενημερώσουν για την προσφορά του, που παρόλες τις συμφορές που τον βρήκαν, μεταδίδει ένα αισιόδοξο παράδειγμα προς μίμηση σε όλους μας.  

Κώστας Παπαντωνόπουλος Δεκέμβρης 2018


Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates