ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ (ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ) ΗΛΕΙΑΣ
«ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»
27063 Λαμπεία-Τηλ.6972295293 Δίβρη 3-3-2010
ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΟΡΕΙΝΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Η ΠΛΕΟΝ ΟΡΕΙΝΗ ΗΛΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΟΣ
Με την συγχώνευση των 3 Δήμων Λαμπείας, Λασιώνος και Φολόης
Δηλαδή τα χωριά του Ερύμανθου και των οροπεδίων Φολόης και Λάλα
Με το νέο Σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» τα χωριά που βρίσκονται στην απομονωμένη περισσότερο ορεινή και προβληματική περιοχή της Ηλείας, πρέπει να αποτελέσουν ιδιαίτερο ορεινό Δήμο γιατί έχουν ιδιαιτερότητες και προϋποθέσεις παρόμοιες ή πλησίστιες με απομονωμένα νησιά (γεωφυσικές, κοινωνικές, οικονομικές, δημογραφικές, αποστάσεις από μεγάλα αστικά κέντρα κλπ) και κοινές ιστορικές, πολιτισμικές και ανθρωπογεωγραφικές αναφορές. Επίσης οι αποστάσεις (ανθρωποχιλιόμετρα) μεταξύ των Δημοτικών Διαμερισμάτων των 3 ορεινών Δήμων είναι λογικές και η πρόσβαση-επικοινωνία εύκολη.
Λέγοντας πλέον ορεινή Ηλεία, εννοούμε την γεωγραφική περιφέρεια που περιλαμβάνει τα χωριά που είναι στα Λάμπεια όρη και τα οροπέδια Λάλα και Φολόης με υπερθαλάσσιο υψόμετρο άνω των 500-600μ. και περιλαμβάνει τους σημερινούς Δήμους: α) ΛΑΜΠΕΙΑΣ (με τα Δ.Δ. Λαμπείας (Δίβρης), Ορεινής, Αστρά), β) ΛΑΣΙΩΝΟΣ (με τα Δ.Δ. Κρυόβρυση, Τσίπιανα, Αγ. Κυριακή, Κακοτάρι, Αντρώνι, Αγ. Τριάδας), γ) ΦΟΛΟΗΣ (με τα Δ.Δ. Κούμανι, Φολόη, Λάλα, Νεμούτα, Δούκα, Μιλιές, Νεράϊδα, Πέρσαινα, Αχλαδινή) και ενδεχομένως (εφόσον ο Νόμος το επιτρέπει και το επιθυμούν τα ίδια τα χωριά) εκ του Δήμου Ωλένης τα Δ.Δ. π.χ. Κλινδιά, Πεύκη, Αγ. Άννα ή εκ του Δήμου Πηνείας π.χ. Πρόδρομος, δηλ. ορεινά χωριά που βρίσκονται στις παρυφές του δρυοδάσους της Φολόης. Να σημειωθεί ότι τα 13 από τα άνω 21 χωριά περιλαμβάνονταν στον ιστορικό «πρώην» Δήμο Λαμπείας, δηλ. έχουν κοινά χαρακτηριστικά και βιωματικές, ιστορικές κλπ αναφορές στο διάβα των αιώνων.
Κάτω από αυτή την πλέον ορεινή ζώνη, εκτείνεται η ημιορεινή-πεδινή περιοχή της Ηλείας όπου βρίσκονται οι σημερινοί Δήμοι Ωλένης και Πηνείας σε υψόμετρο με μέσο όρο υψομέτρου 250μ. και τις έδρες τους Καράτουλα και Σιμόπουλο σε απόσταση αναπνοής 15χλμ από Πύργο και 25χλμ από Αμαλιάδα αντιστοίχως. Και βεβαίως τα χωριά των ημιορεινών-πεδινών αυτών Δήμων δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση και συνάφεια (ιστορική, γεωφυσική, οικονομική, κοινωνική, συγκοινωνιακή κλπ) με τα χωριά των 3 πλέον ορεινών Δήμων.
Βεβαίως με την προϋπόθεση ότι ο Δήμος Αρχ. Ολυμπίας θα μείνει, όπως είναι σήμερα. Γιατί αν διευρυνθεί το λογικό θα είναι -εφόσον δεν προκριθεί από την Πολιτεία ο προτεινόμενος ορεινός Δήμος- οι Δήμοι Φολόης και Λαμπείας θα πρέπει να ενταχτούν στην Αρχ. Ολυμπία όπως είχε προτείνει ο αείμνηστος Δήμαρχος Γιάννης Σκουλαρίκης καθόσον βρίσκονται στην ίδια χωροθετική γραμμή και στον ιστορικό-τουριστικό άξονα Αρχ. Ολυμπίας - Καλαβρύτων,
Η πρόταση της δημιουργίας ενός πραγματικά ορεινού Δήμου, βιώσιμου και δημιουργικού πρέπει να γίνει δεκτή, για τους εξής λόγους:
1.Γιατί τόσο η Ε.Ε. όσο και η εθνική πολιτική προβλέπουν ιδιαίτερη μεταχείριση (από πλευράς προγραμμάτων, κινήτρων, αντιμετώπισης κλπ) για τις ορεινές προβληματικές περιοχές (όπως είναι η προτεινόμενη) από 500μ. υψόμετρο και άνω.
2.Γιατί ο προτεινόμενος ορεινός Δήμος έχει ιστορικές – πολιτισμικές αναφορές (κορμός, ο ιστορικός «πρώην Δήμος Λαμπείας», ένας από τους σημαντικότερους Δήμους της Ηλείας από συστάσεως Ελληνικού Κράτους). Και η Πολιτεία στο πέρασμα των αιώνων έχει σεβαστεί αυτές τις ιστορικές, ανθρωπογεωγραφικές αναφορές(Ναύπλιο αντί Άργους, Μεσολόγγι αντί Αγρίνιο, όπως άλλωστε γίνεται και στην Ευρώπη). Αλλά και σήμερα, οι πλέον επίσημοι και αρμόδιοι Κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαχρονικά (Υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ-Εσωτερικών ΠΑΣΟΚ: Τρίτσης, Λαλιώτης, Σκανδαλίδης, Γ.Γρ. ΥΠΕΧΩΔΕ της ΝΔ) έχουν παραδεχτεί διαχρονικά την οικονομικοκοινωνική προοπτική ανάπτυξης και διοικητική ταυτότητα του προτεινόμενου ορεινού Δήμου.
3.Γιατί η οικιστική ενότητα της πλέον ορεινής Ηλείας -από αιώνων διοικητικό, μορφωτικό, οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής- έχει και σήμερα τα κριτήρια (ανθρωπογεωγραφικά κλπ) και όλες τις Υπηρεσίες στήριξης και εξυπηρέτησης του πολίτη, τα ιστορικά βυζαντινά αρχιτεκτονικά και άλλα Μνημεία της Φύσης, αναπτυσσόμενη Πολιτιστική και Τουριστική υποδομή και Οικονομία και μπορεί να σηκώσει το βάρος ενός τέτοιου διοικητικού-πολιτιστικού-αναπτυξιακού κέντρου για ένα δυναμικό (ας είναι και ολιγοπληθής), εύρωστο, δημιουργικό και βιώσιμο Δήμο.
4.Και τέλος, φρονούμε ότι το θέμα της έδρας αυτή τη στιγμή δεν είναι το πρωτεύον. Όταν –όπως ελπίζουμε- δημιουργηθεί ο προτεινόμενος Ορεινός Δήμος της Ηλείας, ας αφήσουμε να χωροθετηθεί από την Πολιτεία σε όποια σημερινή έδρα έχει τα πλέον ισχυρά κριτήρια και τις προϋποθέσεις.
Κάνουμε έκκληση και καλούμε, τα Δημοτικά συμβούλια των γειτονικών Δήμων Λαμπείας, Φολόης και Λασιώνος, καθώς και τους φορείς των τοπικών κοινωνιών μακριά από τοπικισμούς, συναισθηματικές παρορμήσεις και τις -από άγνοια ή σκοπιμότητα - επεκτάσεις στα «χωράφια» των δύο άλλων Δήμων Ωλένης και Πηνείας, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων για την κοινή πορεία, τη συμβίωση και την ανάπτυξή μας που αφορά το μέλλον των χωριών μας. Γιατί αν δεν συμφωνήσουμε, αύριο θα είναι αργά.
Με τιμή
Ο πρόεδρος
Σωτήρης Σωτηρόπουλος
γραμμένο απο ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΜΕΡΟ , Μάρτιος 03, 2010
γραμμένο απο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΖΑΡΑΚΗΣ , Μάρτιος 04, 2010
γραμμένο απο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΖΑΡΑΚΗΣ , Μάρτιος 04, 2010
Α/Α Άρθρου: | 382 |
Κατάσταση | Δημοσιευμένο/α |
Εμφανίσεις | 1223 |
Αναθεωρημένο | 12 Φορές |
Δημιουργήθηκε | Τρίτη, 02 Μάρτιος 2010 22:48 |
Τροποποιήθηκε | Τετάρτη, 03 Μάρτιος 2010 09:14 |