Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Kροϊφίκου-Κούτι(του Γ. Παναγόπουλου)


Στο χάρτη που δίνω έχουμε μια εικόνα της περιοχής. Πλαισιώνω με πράσινο στυλό την τοποθεσία της αρχαίας πόλης Λασιών. Το Κούτι, όπου και ήταν το κάστρο της πόλης μοιάζει με μια μικρή χερσόνησο που τα πλευρά της είναι απότομες χαράδρες και βρέχονται από τους παραποτάμους του Πηνειού.

 

 

  Γιώργος Παναγόπουλος

 

 

Επισκέφτηκα αυτοπροσώπως την περιοχή και πράγματι μπόρεσα να παρατηρήσω πληθώρα στοιχείων που μαρτυρούν φανερά ακόμα και σήμερα την ύπαρξη της αρχαίας πόλης Λασιών. Βαδίζοντας από τη βρύση του Κορφίκου προς το Κούτι βρίσκουμε συνεχώς συντρίμμια πλίνθων, κεραμιδιών, κομμάτια αγγείων και ερείπια κτισμάτων. Η βρύση του Κορφίκου ίσως να ήταν και τόπος λατρείας γιατί οι χωρικοί κατά καιρούς είχαν βρει πολλά νεκρά αγγεία και αναθήματα. Στις θέσεις που σημειώνω 1 και 2, υπάρχουν δύο τάφοι, τύμβοι για τους οποίους η λαϊκή παράδοση λέει ότι ο ένας ήταν του βασιλιά των Κενταύρων, του Φόλου. Δυτικότερα στη θέση που βρίσκεται το καλύβι του Σούφη που το μέρος στενεύει πολύ, συναντάμε μεγάλες λαξεμένες πέτρες, όπου ίσως να ήταν η ανατολική πύλη του κάστρου. Πιο δυτικά και στα σημεία που δείχνω με κόκκινα τετράγωνα παρατηρούμε απομεινάρια παλαιών τειχών και οικημάτων. Συγχωριανοί μου πριν από χρόνια βρήκαν διάφορα νομίσματα της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πολλά πήλινα αγγεία και κομμάτια αγαλμάτων και κιόνων. Είναι βέβαιο ότι στο μέρος αυτό ήκμασε μια σημαντική πόλη και έζησε μια ιστορία που δυστυχώς δε γράφτηκε για να μπορούμε σήμερα να έχουμε αρκετές πληροφορίες για αυτήν. Μένει όμως δυνατός ο μύθος του βασιλέα Φόλου που έχει κρύψει σε βαθύ σπήλαιο το κρασί που ήπιε ο Ηρακλής και μας μεθά η σκέψη ότι εμείς ίσως να είμαστε οι απόγονοι εκείνων.

 

 

(μαθητική εργασία 1995)

 

Εμφανίσεις 2729
Αναθεωρημένο 8 Φορές
Δημιουργήθηκε Παρασκευή, 14 Απρίλιος 2006 20:50
Τροποποιήθηκε Δευτέρα, 14 Ιούλιος 2008 20:53

Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates