ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ 2012
Με έκθεση εορταστικών παραδοσιακών ψωμιών, ειδών λαϊκής τέχνης, φωτογραφικού υλικού του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αλλά και αγροτικών προϊόντων από την ευρύτερη περιοχή, άνοιξε, την Παρασκευή το βράδυ, τις εκδηλώσεις του το διήμερο φεστιβάλ, που για δεύτερη συνεχή χρονιά διοργανώνει ο Σύλλογος προστασίας της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς Ερυμάνθου – Φολόης «Ωλονός».
Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν κυρίως στον αύλειο χώρο του παλιού δημαρχείου της Αρχαίας Ολυμπίας με την συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων, τοπικών κοινοτήτων και χορευτικών ομίλων .
Ξεχωριστό ενδιαφέρον για το κοινό αποτέλεσε η πολυμελής αντιπροσωπία ομιλητών- εισηγητών αλλά και μουσικών από τις ελληνόφωνες περιοχές της κάτω Ιταλίας που τόσο με τις παρεμβάσεις τους όσο και με τις μουσικές τους απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα.
Τα θερμά τους συγχαρητήρια προς τους διοργανωτές απεύθυναν κατά τον σύντομο χαιρετισμός τους ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γεωργακόπουλος και ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς . Και οι δύο αναφέρθηκαν στον ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει η παράδοση του κάθε τόπου στις νέες γενιές αφού η κληρονομιά αυτή διαμορφώνει την ταυτότητα του λαού.
Ο κύκλος των εισηγήσεων άνοιξε με την ομιλία του Salvatore Cosentino, εισαγγελέας στο Λόκρι της Καλαβρίας της Ιταλίας με θέμα ¨παράδοση και πολιτισμός». Στην συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Buongiorno Rierangelo, επίκουρος καθηγητής του Ρωμαϊκού Δικαίου και ανέπτυξε το θέμα «Πολιτιστικά και ιδεολογικά πρότυπα μεταξύ αρχαίας και σύγχρονης Ολυμπιακής Εκεχειρίας».
Στο μεσοδιάστημα των εναλλαγών στο βήμα από τους ιταλούς επιστήμονες το κοινό είχε την ξεχωριστή ευκαιρία να απολαύσει τραγούδια και χορό από το Γραικάνικο Συγκρότημα «MADRETERRA» των ελληνόφωνων χωριών της γείτονος χώρας .
Η προσέγγιση σε μια άλλη εποχή της ελληνικής κοινωνικής ζωής της υπαίθρου πραγματοποιήθηκε μέσα από την γλαφυρή ομιλία του λαογράφου Ηλιά Τουτούνη. Ο ομιλητής υπενθύμισε, στους περισσοτέρους, με την λεπτομερή αφήγηση εργαλείων της παραδοσιακής υφαντουργίας αλλά και το πλήθος των ειδών ύφανσης, την όλη διαδικασία παραγωγής, από τις γυναίκες των προηγούμενων γενεών και χρήση των προϊόντων στο ντύσιμο του σπιτιού και της οικογένειας.
Μετά το πέρας των ομιλιών χόρεψαν τα χορευτικά τμήματα των γυναικών Πύργου, Κουμανίου, Νεμούτας, Λάλα και του Συλλόγου Μοραΐτες. Καθ' όλη την διάρκεια των εκδηλώσεων λειτουργούσε στον χώρο η έκθεση με τα αγροτικά προϊόντα, τα παραδοσιακά εδέσματα και φυσικά τα είδη λαϊκής τέχνης.
Το συντονισμό του προγράμματος αλλά και την μετάφραση από τα Ιταλικά στα Ελληνικά έκανε η Ρόη Αντωνοπούλου μέλος του Δ.Σ του Ωλονού.
Γιώργος Μαρκόπουλος (Υπ. τύπου συλλόγου 'ΩΛΟΝΟΣ')