Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Αλληλογραφία με τις αρχές

Αλληλογραφία με τις δημόσιες υπηρεσίες για θέματα τις ορεινής Ηλείας

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΥΠ.ΠΟ.

Προς τον αξιότιμο κ. Υπουργό Πολιτισμού

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Λαμβάνω την τιμή να θέσω υπ’ όψιν σας τα εξής:

Ονομάζομαι Κωνσταντίνος Παπαντωνόπουλος και είμαι κάτοικος Αργυρούπολης Αττικής, καταγόμενος από το χωριό Αντρώνι που βρίσκεται στο δήμο Λασιώνος του νομού Ηλείας. Η αγάπη μου για το χωριό και τον τόπο μου καθώς και το ενδιαφέρον μου για την πρόοδο αυτού, με ώθησαν να ασχοληθώ λίγο πιο ενεργά και να αναπτύξω κάποιες πρωτοβουλίες σχετικά με την προβολή του ιδιαίτερου τόπου καταγωγής μου.

Για το λόγο αυτό δημιούργησα με πολλή αγάπη, κόπο και μεράκι, διαθέτοντας μέρος από τον προσωπικό μου χρόνο, μια ιστοσελίδα, με τη διαδικτυακή διεύθυνση «www.antroni.gr». Στη σελίδα αυτή, ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για τα νέα του χωριού και της ευρύτερης περιοχής αλλά και να εκθέσει τους προβληματισμούς του και τις απόψεις του. Μέσα από το συγκεκριμένο site έχουν διατυπωθεί αξιοπρόσεκτες απόψεις ενώ σημειώνεται μια σημαντική προσπάθεια για τη διάσωση της πολιτιστικής (αρχαιολογικής και λαογραφικής) κληρονομιάς της περιοχής.

Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στην προστασία της κληρονομιάς αυτής. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω, εγώ προσωπικά, αναγγείλει στην αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων την ανεύρεση αρχαιοτήτων και τις έχω παραδώσει για να εκτιμηθούν και να αξιολογηθούν από τους επιστήμονες της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Μάλιστα, η εφορεία μου έχει απευθύνει επιστολή, στην οποία με ευχαριστεί για τις ενέργειές μου.

Πρόσφατα όμως έλαβα μια επιστολή, που επισυνάπτω, με την οποία μου ζητήθηκε να αφαιρέσω από το site την ανάρτηση φωτογραφιών αρχαιολογικού περιεχομένου. Με πληροφόρησαν τελικά ότι ο βασικός λόγος της απαγόρευσης αυτής είναι η υποχρέωση καταβολής παραβόλου προς το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το παράβολο αυτό, που ανέρχεται στο ποσό των 120€ μηνιαίως για κάθε φωτογραφία που αναρτάται, είναι οικονομικά αβάστακτο για μένα, καθώς το site δεν έχει κανένα οικονομικό πόρο. Άλλωστε εξ αρχής ο σκοπός της δημιουργίας της ιστοσελίδας αυτής δεν ήταν η αποκόμιση οποιουδήποτε άμεσου ή έμμεσου οικονομικού οφέλους. Μοναδικός της σκοπός ήταν η ενημέρωση του κόσμου και η ευαισθητοποίησή του στα θέματα της ιδιαίτερης πατρίδας μας.

Όλα τα ανωτέρω τα εξέθεσα με επιστολή μου, που επίσης επισυνάπτω, προς την αρμόδια εφορεία και με την οποία ζητούσα να μου επιτραπεί η άνευ οικονομικού ανταλλάγματος διατήρηση των φωτογραφιών αυτών. Ωστόσο, η απάντηση που έλαβα ήταν αρνητική μιας και γίνεται επίκληση στο γράμμα του νόμου.

Συμμορφούμενος στις υποδείξεις των αρχών, αφαίρεσα αμέσως σχετικές φωτογραφίες, παρόλο που δεν μου διευκρινιζόταν, όπως είχα ζητήσει, ποιες φωτογραφίες συγκεκριμένα θα πρέπει να αφαιρέσω.

Σας στέλνω αυτή την επιστολή για να σας εκφράσω το παράπονο και τη δυσαρέσκειά μου για τη συμπεριφορά της ελληνικής πολιτείας απέναντι σε μια τόσο καλοπροαίρετη προσπάθεια. Φρονώ μάλιστα ότι η ωφέλεια που θα είχε το κράτος μας, ο πολιτισμός μας και ο τουρισμός μας από την ύπαρξη τέτοιων φωτογραφιών είναι πολλαπλάσιος από τα 120€ που απαιτεί από εμένα, ωφέλεια την οποία πλέον έχει απωλέσει. Σημειώστε άλλωστε ότι η ιστοσελίδα αυτή έχει αυτή τη στιγμή ξεπεράσει τις 500.000 επισκέψεις, που ερμηνεύεται στο ότι χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο θα μπορούσαν να είχαν δει αυτά τα μνημεία και ίσως να ενδιαφέρονταν να επισκεφθούν τη χώρα μας για να τα γνωρίσουν και από κοντά.

Είμαι δε απόλυτα βέβαιος ότι αν ήμουν έλληνας ομογενής, μόνιμος κάτοικος εξωτερικού ή αν ήμουν ξένος υπήκοος, ίσως η ελληνική πολιτεία να είχε επικροτήσει την προσπάθεια αυτή. Όπως επίσης είναι απόλυτα σίγουρο ότι καμιά ξένη χώρα δε θα απαιτούσε από υπηκόους της ή από πολίτες άλλων κρατών την είσπραξη παραβόλων και δη τόσο υψηλών για μια δωρεάν διαφήμιση.

Θέλω επίσης να επιστήσω την προσοχή σας στα εξής:

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονταν αφορούσαν μεταξύ άλλων και αρχαιολογικά μνημεία τα οποία δεν φυλάσσονταν. Για αυτό μάλιστα είχε ενημερωθεί και η αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων, προκειμένου να λάβει γνώση και να επιληφθεί για την κατάλληλη προστασία και αξιοποίηση αυτών. Έχω στη διάθεσή μου νεότερες φωτογραφίες που δείχνουν ότι ορισμένα από τα μνημεία αυτά φαίνεται να έχουν μετακινηθεί. Δε θέλω, παρόλο που οι καιροί είναι πονηροί, να μπω στη σκέψη ότι η εν λόγω απαγόρευση της δημοσίευσης των φωτογραφιών σχετίζεται με μια προσπάθεια συγκάλυψης της αδιαφορίας και της απροθυμίας ορισμένων να κινητοποιηθούν, προκειμένου να προστατέψουν την αρχαία κληρονομιά μας.

Η προσπάθειά μου δεν έχει ούτε είχε ποτέ στόχο την προσωπική μου προβολή. Η επιθυμία μου δεν είναι να συνοδεύω στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και να αποκτήσω δημοσιότητα εμφανιζόμενος στα τηλεοπτικά παράθυρα. Μόνη επιθυμία είναι η πρόοδος του τόπου μας, η προστασία της αρχαίας μας κληρονομιάς και η καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας. Σε μια εποχή που ο πολιτισμός μας πλήττεται από διαφόρων λογής σκάνδαλα και που τόσα ακούγονται και γράφονται καθημερινά στα μέσα ενημέρωσης, μην επιτρέψετε με τη στάση σας τη νομιμοποίηση του φαινομένου αυτού. Για το λόγο αυτό, με την ελπίδα και την πρόσκληση να φανείτε γενικότερα αρωγός των προσπαθειών μας, σας ζητώ να γίνει δεκτό το αρχικό μου αίτημα περί της ατελούς ανάρτησης σχετικών φωτογραφιών στην ιστοσελίδα «www.antroni.gr».

Αργυρούπολη, 18.03.2008

Με τιμή,

Κωνσταντίνος Παπαντωνόπουλος

 

 

Πολύ φοβούμαστε ότι ο λόγος για τον οποίο απαγορεύθηκε η ανάρτηση φωτογραφιών αρχαιολογικού περιεχομένου στο www.antroni.gr οφείλεται στο γεγονός ότι η η αξιόλογη πόλη του αρχαίου Λασιώνα στη θέση Κουτί που βρίσκεται στο δήμο Φολόης έχει σχεδόν εξαφανιστεί και κανείς "υπεύθυνος" δε θέλει να ασχοληθεί με αυτό.

Στην πόλη πριν λίγα χρόνια υπήρχαν μεγάλα τείχη, πολυγωνικοί πύργοι, ναοί με ιωνικούς κίονες, η ονομαζόμενη τράπεζα, παράλληλα οικοδομήματα, θεμέλια πολλών τετράγωνων κτηρίων και η τοποθεσία που ονομαζόταν από τους ντόπιους Τριστύλι αφού υπήρχαν ακόμη εκεί όρθιες τρεις κολώνες.

Ας σπεύσουν λοιπόν οι «δημόσιοι υπάλληλοι» του υπουργείου πολιτισμού και οι αρχαιολόγοι μας, με τα βιβλία και τα συγγράμματα των περιηγητών και γεωγράφων στα χέρια, να μας δείξουν ή να μας ζωγραφίσουν τα χαμένα μνημεία μας.

Εμείς θα συνεχίσουμε με θλίψη να καταγράφουμε το μέγεθος της καταστροφής και με το δείκτη μας θα «σκοπεύουμε» τους υπαίτιους.

Η Ζ' ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤ. & ΚΛΑΣ. ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ που εδρεύει στην Αρχαία Ολυμπία σε έγγραφο με αριθμό πρωτ.: 5469 στις 22 Νοεμβρίου 2006 αναφέρει (ύστερα από πιέσεις μας) ότι: «…έχει ενταχθεί στις προτεραιότητές της για το έτος 2007 και προβεί στην κατά νόμο οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου με τις διάσπαρτες και γνωστές σε αυτήν αρχαιότητες…» που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια.

Λίγο πριν την λήξη της προθεσμίας (για να μην δημοσιεύσουμε φωτογραφίες μετακινημένων και κατεστραμμένων αρχαιοτήτων) στις 28.11.2007 μας έστειλε το έγγραφο με αριθμό πρωτ: 5717 να αφαιρέσουμε τις φωτογραφίες από το διαδίκτυο που σκοπό είχαν κυρίως την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών μας για την προστασία της πολιτιστική μας κληρονομιάς.

Δυστυχώς όμως τον κύριο Υπουργό Πολιτισμού δεν τον άγγιξε η καταγγελία μας.

Έχουμε στα χέρια μας φωτογραφίες μετακινημένων αρχαιοτήτων εκτός αρχαιολογικού χώρου και από παράνομες ανασκαφές που δεν μας επιτρέπουν την δημοσίευση.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

 

ΥΠΠΟ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ σελ.1.jpg yΠΠo aΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ σελ. 2.jpg

Έβαλε «το μαχαίρι στο κόκαλο»

Η εφημερίδα «Θέση» της Ηλείας με το δισέλιδο άρθρο της στις 10 Ιουλίου «αντί για επιβράβευση χαράτσι» δημοσιεύει φωτογραφίες παράνομων ανασκαφών και κατεστραμένων μνημείων βάζοντας βαθιά «το μαχαίρι στο κόκαλο»

Αναλύει όλο το ιστορικό με τους διαρκείς αγώνες μας ε­νάντια στην γραφειοκρατία και την προκλητική αδιαφορία του υπουργείου Πολιτισμού, αγώνες που ενίοτε ενοχλούν τους «δημόσιους υπάλληλους» του εν λόγω υπουργείου...! Χαρακτηριστικά, ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει: «...δηλαδή, αντί οι υπάλληλοι να σηκωθούν απ’ τις καρέκλες τους και να πάνε να μαζέψουν απ’ τις καφετέριες, τις μά­ντρες και τα ρέματα τα αρχαί­α, εξανάγκασαν τον κ. Παπα­ντωνόπουλο σε ένα υπέρογκο χαράτσι, ενδεχομένως για να τον αποτρέψουν να ξανασχο­ληθεί με το θέμα».

Και συνεχίζε λέγοντας πως « με τη διατίμηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, με πλήρη τιμοκατόλογο που θα έπρεπε να φέρει τον τίτλο “για τα λεφτά τα κάνω όλα”. Δηλαδή, αν διαθέτεις τα α­παραίτητα λεφτά, μπορείς α­κόμα και να μετακινείς τα αρ­χαία ευρήματα. Αν βάλεις κάτι παραπάνω, μπορείς να διακο­σμήσεις με φωτογραφίες αρ­χαιοτήτων ακόμα και κιλότες για εμπορικούς σκοπούς! Και τα Αρχαιολογικό Συμβούλια σε ρόλο μπακάλη να ανεβοκα­τεβάζουν την ταρίφα κατά το δοκούν! Αν έχεις λεφτά μπορείς να καταγγέλλεις παράνομες ανασκαφές, καταστρο­φές και μετακινήσεις αρχαιο­τήτων».

Κλείνοντας, η εφημεριδα Θέση αναφέρει: Αυτό ακριβώς είπε και ο κ. Λιάπης στον κ. Παπαντωνό­πουλο. Αν δεν έχεις (λεφτά), μη μας ζαλίζεις το «πολιτικό σθένος»

Ευχαριστούμε όλο σχεδόν τον τύπο της Ηλείας που ανταποκρίθηκε με καυστικά σχόλια και φωτογραφίες για τη διάσωση του αρχαίου Λασιώνα.

Απευχόμαστε να τηρήσει το ΥΠ.ΠΟ και ιδιαίτερα η Ζ’ ΕΚΠΑ Ολυμπίας το γράμμα του νόμου και με τις εφημερίδες όπως έκαναν με μας τους ανίσχυρους ή άραγε «θα βάλουν την ουρά στα σκέλια»...

Λυπούμαστε που οι βουλευτές της Ηλείας, οι πολιτευτές και η τοπική αυτοδιοίκηση «κοιμούνται με τα τσαρούχια» ή «σφυρίζουν αδιάφορα» όπως λέει και σοφός λαός μας.

 

thesi.jpg

 

eφημερίδα Θέση1 σελ. 10.jpg

Τον κ. Κωνσταντίνο Πα­παντωνόπουλο τον ξέρετε οι περισσότε­ροι από τους αγώνες του υ­πέρ της βυζαντινής αρχαιότη­τας του Αγίου Σκυλοκέφαλου στο Αντρώνι που έχει παρα­δοθεί από τους αρμόδιους στη φθορά. Η αγάπη του για τον τόπο του τον έχει οδηγή­σει σε έναν διαρκή αγώνα ε­νάντια στην γραφειοκρατία και την προκλητική αδιαφορία του υπουργείου Πολιτισμού, αγώνας που ενίοτε ενοχλεί τους «δημόσιους υπάλληλους» του εν λόγω υπουργείου. Ω­στόσο, η τελευταία «διαμάχη» του κ. Παπαντωνόπουλου με το ΥΠ.ΠΟ. ξεπερνά ακόμα και τα όρια του φανταστικού. Ας πάρουμε όμως την ιστορία απ’ την αρχή.­

Στον Δήμο Φολόης, στη θέ­ση Κουτί, βρίσκεται η αρχαία πόλη Λασίωνα που σήμερα έ­χει σχεδόν εξαφανιστεί. Στην πόλη πριν λίγα χρόνια υπήρ­χαν μεγάλα τείχη, πολυγωνι­κοί πύργοι, ναοί με ιωνικούς κίονες, η ονομαζόμενη τρά­πεζα, παράλληλα οικοδομήμα­τα, θεμέλια πολλών τετράγω­νων κτηρίων και η τοποθεσία που ονομαζόταν από τους ντόπιους Τριστύλι αφού υ­πήρχαν ακόμη εκεί όρθιες τρεις κολώνες. Οι παράνομες ανασκαφές, οι μετακινήσεις και οι καταστροφές των αρ­χαιοτήτων της αρχαίας αυτής πόλης είναι γνωστές τόσο στους ντόπιους όσο και στους υπαλλήλους του ΥΠ.ΠΟ. Η περιοχή είναι διάσπαρτη από σπασμένους κίονες στις άκρες των χωραφιών μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, από αρχαιότητες μέσα σε καλ­λιεργημένα χωράφια, από δια­λυμένα αρχιτεκτονικά μέλη ­«έργο» των μηχανημάτων που ίσιωναν τα χωράφια, μέσα στα ρέματα δεξιά και αριστε­ρά του λόφου του αρχαίου Λασιώνα. Εκτός αυτών, αρχαία ευρήματα «διακοσμούν» κατα­στήματα της περιοχής ενώ εντοπίστηκαν ακόμα σε μάντρα με οικοδομικά υλικά.

Ο κ. Παπαντωνόπουλος αρνούμενος να αποδεχτεί την ανωτέρω κατάσταση, «ενόχλησε» κατ επανάληψη την Ζ Εφορεία Αρχαιοτήτων. Η τελευταία, σε έγγραφο της με αριθμό πρωτ.: 5469 στις 22 ­Νοεμβρίου 2006 ενημέρωσε τον κ. Παπαντωνόπουλο ότι: «…έχει ενταχθεί στις προτε­ραιότητές της για το έτος ­2007 και προβεί στην κατά νόμο οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου με τις διάσπαρτες και γνωστές σε αυτήν αρχαιότητες…». Δυστυχώς μέχρι σήμερα η υπηρεσία δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια, γεγονός που ανάγκασε τον κ. Παπαντωνόπουλο να επανέλθει εκ νέου προκειμέ­νου να μπει ένα τέλος βεβήλωση της πoλιτισμικής μας κληρονομιάς, βεβήλωση που κατέγραψε με τη φωτο­γραφική του μηχανή και, δια του λόγου το αληθές, θα μπο­ρούσε να δει κανείς στην ι­στοσελίδα www.antrοnί.gr

Φαίνεται, όμως, πως η κίνη­ση αυτή του κ. Παπαντωνόπουλου ενόχλησε περισσότερο απ' ότι περίμενε κανείς τους αρμόδιους.

Η απάντηση λοιπόν, που έδωσαν σε αυτόν τον «ανήσυχο» πολίτη οι φύ­λακες της πολιτισμικής μας κληρονομιάς ήταν πως για κάθε φωτογραφία που έχει α­ναρτηθεί στην παραπάνω ι­στοσελίδα θα πρέπει να πλη­ρώσει στο ΥΠ.ΠΟ. 120 ευρώ το μήνα, διαφορετικά θα πρέπει να αποσύρει τις φωτογραφίες με τις κατεστραμμένες αρ­χαιότητες που εκθέτουν ανε­πανόρθωτα τους αρμόδιους! Δηλαδή, αντί οι υπάλληλοι να σηκωθούν απ’ τις καρέκλες τους και να πάνε να μαζέψουν απ’ τις καφετέριες, τις μά­ντρες και τα ρέματα τα αρχαί­α, εξανάγκασαν τον κ. Παπα­ντωνόπουλο σε ένα υπέρογκο χαράτσι, ενδεχομένως για να τον αποτρέψουν να ξανασχο­ληθεί με το θέμα.

Μάταια ο κ. Παπαντωνόπου­λος απευθύνθηκε ακόμα και στον υπουργό Πολιτισμού ε­ξηγώντας του πως η ιστοσε­λίδα δεν αποκομίζει κανένα άμεσο ή έμμεσο οικονομικό ό­φελος και πως μοναδικός της σκοπός είναι η ενημέρωση του κόσμου και η ευαισθητο­ποίησή του στα θέματα της ιδιαίτερης πατρίδας του, το Α­ντρώνι. Η απάντηση ήταν η ι­δια: ή πληρώνεις ή ξέχνα την ιστορία των κατεστραμμένων αρχαιοτήτων.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως η πολιτισμική μας κληρονομιά έχει βγει προ πολλού στην διατίμηση. Στην ιστοσελίδα του ΥΠ.ΠΟ. μπορεί κανείς να βρει πλήρες τιμοκατόλογο που θα έπρεπε να φέρει τον τίτλο «για τα λεφτά τα κάνω όλα». Δείτε ένα παράδειγμα: Φωτογράφηση χωρίς μετα­κίνηση αντικειμένων ή άνοιγ­μα προθηκών, χωρίς ρευματοληψία 20 ευρώ ανά αντικείμε­νο και με ρευματοληψία 25 ευρώ ανά αντικείμενο. Με με­τακίνηση αντικειμένων ή ά­νοιγμα προθηκών, χωρίς ρευ­ματοληψία 70 ευρώ ανά αντι­κείμενο και με ρευματοληψία 100 ευρώ ανά αντικείμενο.

Γενικές φωτογραφικές λή­ψεις μεμονωμένων Μνημείων σε Αρχαιολογικούς Χώρους, καθώς και στον εσωτερικό χώρο ή στον αύλειο χώρο Αρ­χαιολογικών Μουσείων και Αρχαιολογικών Συλλογών χω­ρίς εστιασμό σε μεμονωμένα αντικείμενα: 160 ευρώ ημερη­σίως. Για φωτογράφηση με ε­παγγελματική μηχανή για ε­μπορικούς, διαφημιστικούς σκοπούς με παρεμβολή προ­σώπων σε Αρχαιολογικούς Χώρους, Μνημεία και Μουσεία καταβάλλονται τέλη φωτο­γράφησης 1000 ευρώ ημερη­σίως για κάθε Αρχαιολογικό Χώρο ή Μνημείο. Τα τέλη μπο­ρεί να προσαυξάνονται κατά περίπτωση κατά την κρίση των Αρχαιολογικών Συμβουλί­ων εφόσον χορηγείται η α­παιτούμενη άδεια. Δηλαδή, αν διαθέτεις τα α­παραίτητα λεφτά, μπορείς α­κόμα και να μετακινείς τα αρ­χαία ευρήματα. Αν βάλεις κάτι παραπάνω, μπορείς να διακο­σμήσεις με φωτογραφίες αρ­χαιοτήτων ακόμα και κιλότες για εμπορικούς σκοπούς! Και τα Αρχαιολογικό Συμβούλια σε ρόλο μπακάλη να ανεβοκα­τεβάζουν την ταρίφα κατά το δοκούν!

Αυτό ακριβώς είπε και ο κ. Λιάπης στον κ. Παπαντωνό­πουλο. Αν έχεις λεφτά μπορείς να καταγγέλλεις παράνομες ανασκαφές, καταστρο­φές και μετακινήσεις αρχαιο­τήτων. Αν δεν έχεις, μη μας ζαλίζεις το «πολιτικό σθένος»…

eφημεριδα Θέση 2 σελ. 11.jpg

 

 

 

 

 

Καρδαμάς Ηλείας

Μία περίεργη "ευαισθησία" τών Υπηρεσιών τού Υπουργείου Πολιτισμού!

ΒΥΤΙΝΑΙΙΚΑ

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΦΙΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΤΡΩΝΙ

http://vytinaiika.blogspot.com

proti_logo.jpg

Συντάκτης Ελένη Παπαδοπούλου 08.07.08
 
 
 
 
 
 
patris.jpg
 
 
 
 
 
 
 

 

Διάταξη του ΥΠ.ΠΟ. χαρατσώνει τους πολίτες

ΑΙΤΗΣΗ 
 
 

Του Κωνσταντίνου Παπαντωνόπουλου,

κατοίκου Αργυρούπολης Αττικής,

οδός Μάρκου Μπότσαρη αρ. 10

 

 

Προς το Υπουργείο Πολιτισμού

 
 

Ζ΄ Εφορεία Προϊστ. & Κλασ. Αρχαιοτήτων

 

Αρχαία Ολυμπία Τ.Κ. 270 65

 

 

 

 

Κοιν.: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής κληρονομιάς

 

Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων

 

Τμήμα Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχαιογνωστικής Έρευνας.

 

 


Είμαι ιδιοκτήτης της ηλεκτρονικής διαδικτυακής σελίδας με τον διακριτικό τίτλο (domain name) «www.antroni.gr», που ως κύριο σκοπό έχει την προβολή τόσο του χωριού Αντρώνι, που βρίσκεται στο νομό Ηλείας, όσο και των υπολοίπων χωριών του δ. Λασιώνος, αλλά και της ευρύτερης περιοχής γενικότερα.

Στα πλαίσια αυτά, χωρίς να έχω ουδεμία πρόθεση οικονομικής εκμετάλλευσης ή εμπορευματοποίησης της ιστοσελίδας, δημοσιεύω κείμενα, άρθρα, αλλά και φωτογραφίες από τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή και έχουν ευρύτερο κοινωνικό ενδιαφέρον, ενημερώνοντας παράλληλα και τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες της ιστοσελίδας.

Όπως είναι λογικό, επειδή η περιοχή παρουσιάζει έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, λόγω της μεγάλης ιστορίας της, μεταξύ των περιεχομένων της ιστοσελίδας, περιλαμβάνονται και κείμενα που αναφέρονται στην ιστορία της περιοχής, αλλά και στις δραστηριότητες των κατοίκων, οι οποίοι κινούμενοι από αίσθημα ευθύνης και αγάπης προς την πατρίδα τους, έχουν παραδώσει στις αρχές και τις οικείες αρχαιολογικές υπηρεσίες διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα. Πολλά από τα ανωτέρω κείμενα διανθίζονται και από σχετικές φωτογραφίες.

Πρόσφατα κοινοποιήθηκε από την εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων ένα κείμενο με το οποίο ζητήθηκε η αφαίρεση όλων των φωτογραφιών από την ιστοσελίδα, οι οποίες έχουν αρχαιολογικό περιεχόμενο, για τις οποίες δεν έχει καταβληθεί το σχετικό τέλος, όπως αυτό προβλέπεται από τη με αριθ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΔΜΕΕΠ/Γ2/Φ51-52-54/81397/2199 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β1491/27.10.2005).

Επειδή η χρήση των φωτογραφιών, που περιλαμβάνει αρχαιολογικά στοιχεία, στη διαδικτυακή ιστοσελίδα «www.antroni.gr», γίνονται χωρίς να υπάρχει σκοπός οιουδήποτε κέρδους, αλλά και χωρίς να υφίσταται οιαδήποτε προσπάθεια εμπορικής ή γενικότερα οικονομικής εκμετάλλευσης.

Επειδή η ανάρτηση των φωτογραφιών ουσιαστικά συμβάλλει στην πολιτιστική ανάπτυξη και καλλιέργεια, στην κατοχύρωση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και γενικότερα στη διαφήμιση της περιοχής αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, δεδομένου ότι πολλοί από τους επισκέπτες της ιστοσελίδας είναι Έλληνες, μετανάστες στο εξωτερικό.

Επειδή το κόστος των τελών χρήσης είναι δυσβάσταχτο οικονομικά, δεδομένου ότι η ιστοσελίδα δεν έχει καμία πηγή εσόδων, για να τα καλύψει.

 

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

ΖΗΤΩ

Να επιτραπεί με απόφασή σας η ελεύθερη, χωρίς καταβολή τελών, χρήση φωτογραφιών με αρχαιολογικό περιεχόμενο από την διαδικτυακή ιστοσελίδα «www.antroni.gr»

 

Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, παρακαλώ, όπως διευκρινίσετε με νέο έγγραφό σας τις φωτογραφίες που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα και τις οποίες κρίνετε ότι πρέπει να αποσυρθούν, ως έχουσες αρχαιολογικό περιεχόμενο.


Ο αιτών
Κωνσταντίνος Παπαντωνόπουλος
 
28. 11. 2007  5717  z  epka gia foto koyti .jpg
 

apant. 18.01.08 z epka gia tis foto.jpg
kakotarovouni-engrafo apantisi z ef. arxaiotitwn  kakotarovouni.jpg
 

 

Δευτέρα 5-11-2007

Προς Υπουργείο Πολιτισμού

Ζ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Σας ενημερώνω ότι στο Δήμο Λασιώνος του Νομού Ηλείας, στο Δημοτικό διαμέρισμα Κακοταρίου (συγκεκριμένα στο Κακοταροβούνι που είναι η άκρη της δυτικής προέκτασης του Ερυμάνθου) βρίσκονται ερείπια αρχαίου ναού.

Παρατηρούμε τετραγωνισμένους και διακοσμημένους λίθους μεγέθους δύο μέτρων, κίονες και κιονόκρανα. Πάνω στα θεμέλια του αρχαίου ναού δημιουργήθηκε παλαιοχριστιανικός ναός αφιερωμένος στην Παναγία τη Νοτενότισα.

Σήμερα σώζονται τα ερείπια του δωρικού ναού από ασβεστόλιθο του Ερύμανθου (κάποια χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση των ερειπωμένων κελιών). Οι γύρω πλαγιές του βουνού είναι διάσπαρτες με αρχιτεκτονικά μέλη του ναού.

Πριν λίγες μέρες τελείωσε η κατασκευή αγροτικού δρόμου που οδηγεί από το χωριό Κακοτάρι στο ναό και υπάρχει ο κίνδυνος σύλησης.

Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες θα βρείτε αν επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.antroni.gr/

Παρακαλώ ενημερώστε μας για τις ενέργειές σας.


Mετά τιμής

Παπαντωνόπουλος Κωνσταντίνος

Μ. Μπότσαρη 10 –Τ.Κ. 16452

Αργυρούπολη Αθήνα

Τηλ: 210-9949879 Fax:210-9949874

↔♣↔
 
Αντίγραφο από geniki d. arxaiotiton.jpg
geniki d. vizantinon arxaiotitwn.jpg
 

Απάντηση του Υπουργείο πολιτισμού στα έγγραφα που στείλαμε στις 5. 11. 2007, σχετικά με τις αρχαιότητες στο Κακοταροβούνι, του δημοτικού διαμερίσματος Κακοταρίου του δήμου Λασιώνος Ηλείας.

 

Ημερομηνία Δημιουργίας  2008-05-18 19:12:47 


Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates