Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Λαμπεία Δίβρη

Lampeia, Divri

Σελίδα του Γυμνασίου Λαμπείας

 

ΕΝΑ ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΒΡΗΣ

ΛΑΜΠΕΙΑ - ΗΛΕΙΑΣ- ΔΙΒΡΗ /ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ VIDEOS

ΓΑΒΡΟΒΙΚΟΣ

 

Η Δίβρη βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μέτρων,στις πλαγιές των Λάμπειων Ορέων (1797μ) ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση και άφθονα νερά, είναι δε χαρακτηριστική η περιγραφή του Παυσανία "Εν Λαμπεία είχε τας πηγάς ο ποταμός Ερύμανθος, ήν δε το όρος τούτο ιερόν του Πανός και μοίρα του όρους Ερυμάνθου".

labia_kentro.jpg

Χτισμένη αμφιθεατρικά αποτελείται απο επτά συνοικισμούς και τον κεντρικό οικισμό την Αγορά όπου υπάρχουν οι υπηρεσίες, τα εμπορικά, ο Ξενώνας, οι ταβέρνες και τα καφενεία. Παρά τον όποιο εκσυγχρονισμό, ξεχωρίζει το τοπικό χρώμα, με τα λιθόκτιστα σπίτια, τις αυλές με τις πέτρινες εξώπορτες,τα ξύλινα μπαλκόνια με τα λουλούδια και τα χαγιάτια και τις κεραμοσκεπές.

Ξεχωριστά στολίδια για το χωριό είναι το Σύγγρειο Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο (πρώην παρθεναγωγείο,δωρεα Συγγρού-Γκάβα), το βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Τριαδος (12 αιώνας) κα.

Χαρακτηριστική είναι η παρουσία πολλών Ναών που μαζί με τα εξωκκλήσια ξεπερνούν τα 50 (μοναδική ίσως περίπτωση τόσα πολλά σε ένα μικρό χώρο) ενω ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής (Μονή Δίβρης) με το κρυφό σχολειό και την πλούσια ιστορία του, που βρίσκεται μέσα στο ελατόδασος της περιοχής.

Εκτός απο τα κρυστάλλινα νερά και το θαυμάσιο τοπίο, η Δίβρη είναι γνωστή για τα τοπικά προιόντα της όπως τα τυροκομικά, τα ντόπια κρέατα, το μέλι, τα καρύδια κ.α

Με λίγα λόγια ένας όμορφος τόπος που κεντρίζει τις αισθήσεις του επισκέπτη.

divri arxontiko 23 augoustou 2007 002.jpg

Λαμπεία, Δίβρη: Παλιό αρχοντικό που χρειάζεται βοήθεια.

 

 

divri kai patsis argiris  23 augoustou 2007 003.jpg

divri kai patsis argiris  23 augoustou 2007 004.jpg

Λαμπεία, Δίβρη: Nέα αρχοντικά, ξενώνες του Αργύρη Παναγούλη.

Για την ιστορία της Δίβρης διαβάστε:

Η ΔΙΒΡΗ ΗΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ του

Ν.Αναστόπουλου, που αναφέρεται στην ιστορία της Δίβρης και της ευρύτερης περιοχής.

Εντός της Δίβρης μιά τριμηνιαία έκδοση του τοπικού εξωραιστικού συλλόγου που ασχολείται με θέματα και προβληματισμούς σχετικά με το παρόν και το μέλλον του χωριού.

Σελίδα του Γυμνασίου Λαμπείας

 

 


Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates