ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΤΟ ΙΠΠΟΦΑΕΣ
Την Παρασκευή 6 Απριλίου στις 9:30 το βράδυ στο Πανόπουλο πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση, Νέων Αγροτών της Ηλείας με κατοίκους του πρώην δήμου Λασιώνος με αντικείμενο την καλλιέργεια του φυτού Ιπποφαές.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Αγροτών Ηλείας κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος ανέπτυξε τις νέες βιοκαλλιέργειες βοτάνων και αρωματικών φυτών, τις προοπτικές και τα νέα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο επιχειρηματίας κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος, ανέλυσε πως γίνεται η καλλιέργεια του Ιπποφαές. Στους παρευρισκόμενους μοιράσθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια και δωρεάν φυτά ιπποφαές.
Στην συνάντηση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο βουλευτής Ηλείας κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Ολυμπίας κ. Γιάννης Πανούτσος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Μαρκόπουλος, η κ. Γεωργία Παπαναγιώτου, πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων, ο κ. Ηλίας Τουτούνης εκ μέρους του συλλόγου Ωλονός, κ.ά.
ΙΠΠΟΦΑΕΣ
Το Ιπποφαές, είναι το μόνο φυτό στον πλανήτη και περιέχει 190 πολύτιμες ουσίες. Η καλλιέργεια του, σήμερα δείχνει ότι έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στην χώρα μας. Από το φυτό αυτό μπορούν να αξιοποιηθούν όλα τα μέρη του όπως το ξύλο, ο φλοιός, τα φύλλα, οι καρποί, οι σπόροι και να παραχθεί μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων που εκτείνεται στους χυμούς, τα γλυκά, τις μαρμελάδες, τα ποτά, τα έλαια, τις φαρμακευτικές ουσίες, τα καλλυντικά κ.λπ.. Οι Κινέζοι σήμερα παράγουν πάνω από 200 διαφορετικά είδη προϊόντων από αυτό το φυτό.
Με την καλλιέργειά του, προστατεύει κυρίως τα επικλινή εδάφη από τη διάβρωση, ενώ εμπλουτίζει το έδαφος με άζωτο. Επίσης είναι ένα αξιόλογο φυτικό είδος που προέρχεται κυρίως από την Ασία και την Ευρώπη, όπου το χρησιμοποιούσαν από την αρχαιότητα. Στην Αρχαία Ελλάδα το χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο, σε ανθρώπους και ζώα και κυρίως σε άλογα. Καθώς αναφέρει η παράδοση, οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έπαιρναν τα φύλλα και τους νεαρούς βλαστούς του και τάγιζαν τ' άλογα για ν' αποκτήσουν ευρωστία και αντοχή. Ενώ οι ίδιοι έτρωγαν τους καρπούς του και αποκτούσαν μεγάλη αντοχή στις κακουχίες. Η πρώτη βιομηχανία μεταποίησης των προϊόντων του Ιπποφαούς, ιδρύθηκε το 1940, στην Ρωσική πόλη Βisk. Οι Κινέζοι, από αυτό το φυτό, σήμερα παράγουν 200 διαφορετικά είδη προϊόντων. Οι φυτικοί χυμοί με βάση το Ιπποφαές επιλέχθηκαν για πρώτη φορά σαν οι αποκλειστικοί χυμοί κατά τη διατροφή των Κινέζων αθλητών που έλαβαν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες της Σεούλ το 1992.
Είναι το φυτό το οποίο μπορεί να καλλιεργηθεί και να παράγει καρπούς από το υψόμετρο του επιπέδου της θάλασσας μέχρι το υψόμετρο των 2.000 μέτρων. Το εύρος των θερμοκρασιών μέσα στο οποίο μπορεί να καλλιεργηθεί είναι πολύ μεγάλο και ευρίσκεται μεταξύ -43ο C και 40ο C.
Το ιπποφαές επίσης μπορεί να καλλιεργηθεί σε μία ποικιλία εδαφών τα οποία μπορεί να είναι γόνιμα ή λιγότερο γόνιμα ή ακόμη και σε άγονα εδάφη. Το ρΗ του εδάφους μπορεί να κυμαίνεται από 5,5 μέχρι 8,0. Έχει αποδειχθεί ότι οι ρίζες του αναπτύσσονται καλά σε ελαφρά αεριζόμενα εδάφη, αμμώδη ή χαλικώδη και μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη και σε εδάφη με υψηλές συγκεντρώσεις χλωριούχου νατρίου. Επίσης μπορεί να καλλιεργηθεί μ' επιτυχία και σε αργιλώδη εδάφη αφού βέβαια ενσωματωθεί μία ιδανική ποσότητα, καλά χωνευμένης κοπριάς ή άλλης οργανικής ουσίας. Είναι το μοναδικό φυτό που μπορεί να καλλιεργηθεί και να αξιοποιήσει σημαντικά ακόμη και εγκαταλελειμμένα χωράφια, όπως ακαλλιέργητες εκτάσεις, αμμώδεις παραθαλάσσιες εκτάσεις και πυρόπληκτα εδάφη. από την ατμόσφαιρα, λαμβάνει το άζωτο που το έχει ανάγκη για την ανάπτυξη του, εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα το έδαφος με άζωτο, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη γονιμότητα του εδάφους.
Το φυτό αυτό θεωρείται πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία αλλά τα καλύτερα αποτελέσματα σαν αυτοφυές τα δίνει σε περιοχές που δέχονται τουλάχιστον πάνω 650mm βροχής ετησίως. Το ιπποφαές εφόσον αποβλέπουμε στην μεγάλη παραγωγή πρέπει το καλοκαίρι να αρδεύεται έστω και με μικρές ποσότητες νερού. Η κατάλληλη άρδευση μπορεί να γίνεται με μικροεκτοξευτές. Επίσης το χωράφι που θα εγκατασταθεί η καλλιέργεια του ιπποφαούς πρέπει να στραγγίζει καλά.
Το γεγονός επίσης ότι το ριζικό του σύστημα απλώνεται ταχέως σε μεγάλο εύρος επιφανειακά, του δίνει τη δυνατότητα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να καλύπτει μεγάλες επιφάνειες ενισχύοντας ταυτόχρονα τη συνοχή του εδάφους.
Το ύψος του φθάνει 2-4m. Είναι αγκαθωτό και φυλλοβόλο. Μπορεί να καρποφορεί περισσότερα από 80 χρόνια. Τα φύλλα του μοιάζουν με εκείνα της Ιτιάς και εμφανίζονται 7-10 ημέρες μετά την εμφάνιση των ανθέων.
Λόγω του ότι είναι ανθεκτικό στην επίδραση των ισχυρών ανέμων, το ιπποφαές χρησιμοποιείται επίσης και σε φυτοφράκτες με πολύ καλά αποτελέσματα στην προστασία των καλλιεργειών, αλλά και σαν πολύ καλό καταφύγιο της τοπικής πανίδας.
Η καλή ηλιοφάνεια είναι επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη μεγάλης παραγωγής καρπών. Για τον λόγο αυτό επιδιώκεται η διεύθυνση των γραμμών φυτεύσεως να είναι στον άξονα βορρά- νότου ώστε να υπάρχει η μικρότερη σκίαση των φυτών.