Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Γεωργία Κότσαλη (Βαρβάταινα) 1929-2017

Έφυγε την Κυριακή 31.12.2017 (παραμονή της πρωτοχρονιάς) η Γεωργία Κότσαλη, χήρα Λεωνίδα (1924-2005 Βαρβάτου) – Παπαντώνη (κόρη του Μούλου), που γεννήθηκε πριν 88 χρόνια στο Αντρώνι.
Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη 2.01.2018 στις 11.00 στο Αντρώνι.
Στα παιδιά της Δημήτρη, Γιάννη, Κώστα, Διαμάντω, Τασία, στα αδέλφια της Αλέξανδρο Παπαντώνη, Γιαννούλα Δημητρακοπούλου (Κερτίζα), Τασία Τσιφρίκα (Κακοτάρι) και σε όλους τους συγγενείς εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας.
Ευχαριστούμε τον φίλο Γιώργο Μαρκόπουλο για την ενημέρωση

Η θειά Γιωργία ήταν μια καλοσυνάτη γυναίκα, ένας ήρεμος άνθρωπος που τακτοποίησε τα παιδιά της. «Την έφαγε η λαγομάντρα, ούλα τα χρόνια με τα πρόβατα» μονολογούσε μια συνομήλικη όταν πληροφορήθηκε τον θάνατό της.

Είναι γνωστό ότι καταγράφουμε όλα τα σχετικά με το χωριό μας. Γνωρίζεται επίσης ότι συλλέγουμε λαογραφικό υλικό και διάφορες ιστορίες που έχουν σχέση με τους ανθρώπους του τόπου μας. 

Με απόλυτο σεβασμό στην μνήμη της θειάς Γεωργίας, σας μεταφέρουμε ακριβώς όπως λάβαμε την παρακάτω σύντομη ιστορία που μας έστειλαν.
Ως γνωστόν το παρατσούκλι του μπάρμπα Λεωνίδη του Κότσαλη ήταν Βαρβάτος (η έννοια της λέξης, κόντρα στο παρουσιαστικό του).
«Πριν πολλά χρόνια (ζούσε ακόμη ο μπάρμπα - Λεωνίδης). Παιδιά ήσαντε ακόμα και ενώ καθόντουσαν όπως συνήθιζαν στο παραθύρι της Λίντας και παίζανε, η Ουρανία του Παπά σκαρφίστηκε το εξής. Με αφορμή τη γιορτή της ημέρας, ήταν της Αγιά Βαρβάρας, είπε στην Πούλια, (μικρότερη λίγο από τις άλλες), δεν πας δίπλα στη Γιωργίτσα για χρόνια πολλά; Γιορτάζει ο Βαρβάτος σήμερα, έχει φτιάξει γλυκό!
Η Πούλια χωρίς να το σκεφτεί και πολύ συνδύασε το Βαρβάτος με την Αγ. Βαρβάρα και φράπ έκανε μια και πήγε προς στο σπίτι του βαρβάτου!
Η θειά η Γιωργίτσα σκούπιζε την αυλή, με μια κλάρα.
-Τι κάνεις θειά; Χρόνια πολλά του θείου, της είπε η Πούλια!
-Γιατί τσουπούλα μου τι είναι; λέει η Βαρβάταινα.
-Της Αγιά Βαρβάρας απαντάει αμέσως η Πούλια!
Για πότε της ήρθε η κλάρα στα κοντά, ούτε που το κατάλαβε!
-Γι’ άκου το τσουπί; Μονολογούσε η Γιωργίτσα! Μου θέλει και χρόνια πολλά!»

Rania del NtoniRania del Ntoni η θεια μου η Γεωργία..μικρο κοριτσάκι με έπαιρνε με τα πουλάρια της μαζί της έως την Κοπίτσα.. Καλή μου Θεια.. ευτυχώς το καλοκαίρι την είδα κ την αγκάλιασα!! Καλό Ταξίδι..

 ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ


Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates