Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΙ Ή ΒΑΝΔΑΛΟΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΚΙΟΝΕΣ ΣΕ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

Ωλονός (Ερύμανθος)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ - ΦΟΛΟΗΣ  O «ΩΛΟΝΟΣ»

Θέμα: ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΙ  Ή ΒΑΝΔΑΛΟΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΚΙΟΝΕΣ ΣΕ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

Πριν δέκα περίπου χρόνια και συγκεκριμένα στις 6 Αυγούστου 2005, επισκεφθήκαμε το «Μετόχιον Μεταμορφώσεως  του Σωτήρος»  (Σωτηρούλας ή Επαναχωρίτισσας) στον Άγιο Ηλία Πηνείας του Νομού Ηλείας όπου φωτογραφήσαμε τις κτιριακές εγκαταστάσεις της μονής.

Στον προαύλιο χώρο της μονής, υπήρχαν τότε δύο μαρμάρινοι κίονες. Μας προξένησε εντύπωση, πως αρχιτεκτονικά μέλη βρίσκονται εκτεθειμένα στην ύπαιθρο χωρίς καμία ασφάλεια, καθόσον το μοναστήρι εκείνη την περίοδο έδειχνε εικόνες πλήρους εγκατάλειψης. Οι δυο κίονες ήταν κτισμένοι ως ορθοστάτες, σε υπαίθριο προσκυνητάρι, απέναντι από την βορινή πύλη του ναού. Έδειχναν όμως λειψοί  διότι οι άκρες τους ήταν σπασμένες. Εκτιμούμε ότι  είχαν μεταφερθεί  στη μονή από τον πλησιέστερο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ήλιδας.  Οι κίονες ήταν οκτάπλευροι (οκτάεδροι) μήκους 1,08 μ. και με πλάτος κάθε πλευράς 0,08 μ. Οι τρεις πλευρές τους είναι σκαλιστές με πλεξίδες μάκρους 0,84 μ. όπου στην επάνω άκρη τους (μετά την πλεξίδα) είναι επίσης σκαλισμένος ένας κλαδίσκος ύψους 0,24 μ. με τα φύλλα του σε σχήμα ψαροκόκαλου Οι οκτώ πλευρές των κιόνων ενώνονταν κάτω σε τέσσερις πλευρές, όπου και είχαν σκάλισμα κλαδιού ομοίου με της κορυφής. Στο πάνω σημείο κατέληγαν σε λαιμό, μόλις χαραγμένο που φαίνεται ως  να παρίσταναν ανθρώπινες κεφαλές.

 Πρόσφατα, μέλη του συλλόγου μας, επισκέφθηκαν πάλι το μοναστήρι και διαπίστωσαν ότι οι δύο κίονες που είχαν τοποθετηθεί στο προσκυνητάρι, έχουν δεχθεί την ανελέητη και καταστροφική μανία ανθρώπων, όπου με οικοδομικό εργαλείο  (βαριοπούλα)  έχουν χτυπήσει τους δύο κίονες στην μέση με σκοπό να τους καταστρέψουν. Ο ένας εκ των δύο κιόνων άντεξε στα κτυπήματα ενώ ο δεύτερος έσπασε και έλλειπε το επάνω μέρος αυτού, χωρίς βέβαια να γνωρίζουμε την τύχη του.

Ο Σύλλογος Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου – Φολόης ο «Ωλονός», δια μέσου των μέσων ενημέρωσης εκφράζει τον αποτροπιασμό του για αυτό το πολιτιστικό έγκλημα που διαπράχθηκε στην εν λόγω μονή.

Επισυνάπτουμε φωτογραφίες  που αποτυπώνουν την πολιτιστική καταστροφή  που μας θυμίζει σκηνές από την δράση πρόσφατων φανατικών θρησκευτικών οργανώσεων.


Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates