Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Απρόσμενη αναδρομή στον αείμνηστο Διονύση Αβράμη από την Μπαρμπότα

του Κώστα Παπαντωνόπουλου

Λέγανε οι παλαιοί ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν όταν τους ξεχνούν για αυτό και οι ευχές ανέκαθεν ήταν, «να ζήσεις να τον θυμάσαι» και όχι αυτό το ανούσιο, «καλό παράδεισο» που ακούγεται τελευταία και εμείς δεν λησμονάμε τον αείμνηστο συμμαθητή μας Διονύση, εξάλλου μας τον θυμίζουν τόσα πολλά που ζήσαμε και η προχθεσινή γιορτή του που εκείνη την ημέρα μας ήταν αδύνατο να γράψουμε, είχαμε και ‘μεις τους λόγους μας.

Το περσινό καλοκαιράκι του 2019 που είμασταν στο χωριό μας περίμενε μια έκπληξη σχετικά με τον Διονύση. 

Μας κάλεσε ο Τίτος από το Καλλιμάνι, που μόλις έμαθε ότι πετάχτηκε το υλικό συναδέλφου του καθηγητή και δη συγχωριανού, ζήτησε να περισυλλεχθεί από το ρέμα, για να το δώσει στην αφεντιά μας γνωρίζοντας ότι πάει σε καλά χέρια.

Διαλέξαμε να σας δείξουμε εδώ δύο από τις εκθέσεις του Διονύση από την Στ’ τάξη του σχολικού έτους 1971-72 του γυμνασίου Αρρένων Πύργου που φοιτούσε. Στην μια έκθεση για να είναι ευανάγνωστο το χειρόγραφο φροντίσαμε να το έχετε δακτυλογραφημένο. Ακόμη σας δείχνουμε μία σελίδα από το πρόχειρό του που εδώ φαίνεται η ιδιαίτερη κλίση που είχε  στα μαθηματικά και την φυσική όπου και διέπρεψε στο πανεπιστήμιο.

Ο Διονύσης έφυγε από την ζωή στις 27 Φλεβάρη του 1985 από ατύχημα στην ηλικία των 31 του χρόνων: Εδώ

 Έκθεσις 3η

Εν Πύργω τη 24η /11/1971

Αβράμης Διονύσης

«Η δύναμις του παραδείγματος»

«Κάθε πράξις μας είναι αναμφισβήτως ή απομιμήσεις πράξεων αλλού τινός η απορρέει από άλλες πράξεις. Ομοίως και κάθε γνώσις μας δημιουργείται από ότι ακούμε βλέπουμε ή από τας πνευματικάς μας προσπαθείας και ενεργείας.

Εις στο περιβάλλον μας λαμβάνουν χώρο ποικίλα φαινόμενα, εκτελούνται πράξεις, εκδηλώσεις κλπ.

Έκαστος εξ’ αυτών ο άνθρωπος το βλέπει υπό τινά μοργήν. Άλλοτε προκαλείται εις αυτόν το αντίστοιχον αίσθημα χωρίς ουδεμίαν άλλην επίδρασιν, ενώ σε άλλας περιπτώσεις δημιουργείται είς αυτόν κάποια ενασχόλησις πνευματική ή μή.

Πρέπει δε να αναφέρομεν ότι αι επιδράσεις εκ των ανωτέρω ποικίλουν εις τα άτομα της αυτής ηλικίας, ακόμη δε περισσότερων εις διαφορετικής ηλικίας άτομα.

Κάθε πράξεις του συνανθρώπου μας ή κάθε σκέψις αυτού λεγόμενη ή οιαδήποτε άλλη ενέργεια ή φαινομένον ακολουθούμενα υπό τινός αποτελέσματος, ως επί το πλείστον σπουδαίον αποτελεί και είναι δι’ ημάς εν παράδειγμα.

Αναλόγως της ποιότητος καθενός εκ των ανώτερω, επιδιώκομεν ή αποφεύγουμεν τας ομοίας πράξεις ή ενεργείας. Επίσης, αναλόγως των τάσεων και της ποιότητος του εσωτερικού μας κόσμου καθώς και τις ικανότητος προς κριτικήν και αξιολόγησιν των πραγμάτων, δημιουργείται παράδειγμα, το οποίον μας οφελεί θετικως ή αρνητικώς.

Ας φερόμεν εις τον νού μας έναν διδάσκοντα, ο οποίος κάμνει μίαν διδασκαλίαν περί τίνος θέματος.

Εφόσον το θέμα του είναι άγνωστον εις ημάς, για να σχηματίσωμεν σαφή αντίληψιν αυτού δεν αρκεί μόνο η ανάπτυξις θεωριών σχετιζόμενων με το προκείμενον θέμα αλλά απαιτείται η αναφορά παραδειγμάτων, διά τον οποίων θα βεβαιωθώμεν περί της αξίας ή απαξίας του θέματος.

Ένα πάθημα η μία αποτυχία οι ιδική μας ή άλλου είναι αρκετά προς σωφρονισμόν μας, δια να μη επαναλάβωμεν ή πράξωμεν το ίδιον και υπό υποστώμεν τα κακά των αποτελεσμάτων αυτών.

Ομοίως, αν μας συγκινεί τον καλόν ή το ωραίον, βλέποντες μία καλήν πράξιν ή έργον κάποιου άλλου βοηθούμεθα και ωφελούμεθα θετικώς και πράττομεν ομοίως η δημιουργούμεν ευγενή άμιλλον.

Αντιθέτως, αν δεν κριτικάρωμεν  καλώς  μίαν πράξιν, παρεξηγήσωμεν δηλαδή αυτήν, ή διαπνεώμεθα από κακάς διαθέσεις, τάσεις ή αισθήματα, τότε η ωφέλεια είναι δι’ ημάς αρνητική, οδηγούγούμεθα εις την κακότητα, την εγκληματικότητα με την ευρυτέρων σημασίαν.

Πολλάκις με το παράδειγμά μας ενθαρρύνομε τους συνανθρώπους μας εις μίαν δύσκολον στιγμήν πολέμου η άλλης κρισιμότητας. Ο αρχηγός ενός στρατεύματος ή κάποιος γενναίος στρατιώτης κατά την μάχην με το παράδειγμα των της γενναιότητας ή της φοβίας θα επηρεάσουν και το υπόλοιπον στράτευμα. Επίσης τούτο γίνεται καταφανές εις την Χριστιανικήν ζωήν. Οι μάρτυρες με το παράδειγμα του μαρτυρίου των εδραιώνουν την χριστιανικήν πίστιν εις τον λαόν.

Δεδομένου λοιπόν ότι η δύναμις του παραδείγματος είναι μεγάλη και αποτελεσματική, πρέπει να προσέχωμεν εις την διαπαιδαγώγησιν των παιδίων και των νέων, κάμνοντες το καλόν παράδειγμα, επειδή η ψυχική διάπλαση αυτών είναι εύκολος και υπάρχει κίνδυνος διαστρεβλώσεως.

Υπογράφει εδώ ο καθηγητής του: «Επιτυχώς»

Fotis Anastopoulos

Κωστα χρονια πολλα ευχομαι καλη χρονια και να συναντηθουμε γρηγορα αυτα που βρηκαν ειναι για εμας αναμνησεις και οπως λες σωστα οι ανθρωποι πεθαινουν οταν τους ξεχνουν

Kostas Papantonopoulos

 καλή χρόνια επίσης Φώτη και όταν περάσει το κακό να ξανανταμωθούμε.

Kostas Angelopoulos

Κώστα χρόνια πολλά και καλή χρονιά! Το κεράκι που άναψες σήμερα στον αείμνηστο φίλο μας ξαναφεραν μπροστά μου τόσο την πανέξυπνη μορφή του, όσο και τη πληθωρική παρουσία του στις παρέες μας. Όταν στους μαθητές μου θέλω να μιλήσω για θέληση και επιμονή, το Διονύση φέρνω για παράδειγμα. Χαραγμένη στο μυαλό μου η εικόνα με τα βρεγμένα ρούχα του από τη βροχή στη διαδρομή με τα πόδια από το βουνό για να έρθει σχολείο και οι αχνοι με το στέγνωμα στη σόμπα. Στα αυτιά μου έχει μείνει το ανησυχητικό χτύπημα του τηλεφώνου εκείνο το πρωί του Φλεβάρη του 85!Ο Νίκος ο Παπαχρονοπουλο μου ανήγγειλε το θλιβερό γεγονός και μου κόπηκαν τα πόδια. Την προηγουμενη είχαμε μιλήσει και σχεδιαζαμε διάφορα πράγματα. Η ζωή όμως τα φέρνει αλλιώς. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Kostas Papantonopoulos

 καλή χρονιά επίσης Κωστή με υγεία και ευτυχία!

Panagiotis Adamopoulos

Πέρασαν τόσα χρόνια απο τον πρόωρο χαμό τού Σάκης Ακόμα θυμάμαι την ψιλόλιγνη φυγούρα του.Τι χρόνια κι αυτά. Πόσες φορές φεύγαμε από τα χωριά μας με βροχή και χιόνι για να μάθουμε πέντε

γράμματα. Τον Σάκη πολλές φορές τον συναντούσαμε στον δρόμο για την Δίβρη τα άγρια χαράματα βρεγμένο και αυτόν. Πολλές Δευτέρες κάναμε μάθημα μούσκεμα γιατί δεν είχαμε άλλα ρούχα να φορέσουμε. Τα λέμε αυτά στους νέους και μένουν με ανοιχτό το στόμα.

Ο χρήστης Kostas Papantonopoulos απάντησε

 καλή χρονιά Παναγιώτη! Αναπολούμε όμως τώρα αυτά τα δύσκολα χρόνια!

Λεμονιά Στεργιοπούλου

Καλησπέρα Κώστα !Χρόνια πολλά!!!Διάβασα προσεχτικά την έκθεση του αείμνηστου Διονύση !!Είναι ολοφάνερο οτι πρόκειται για ενα εφυή άνθρωπο υψηλού πνευματικού και ηθικού θα ελεγα επιπέδου!!Αιώνια η μνήμη του!!

Kostas Papantonopoulos

 χρόνια πολλά επίσης Λεμόνια και καλή χρονιά!

Panagiotis Tsinganos

Δυστυχώς έφυγε πολύ νωρίς και δεν μπόρεσε να προσφέρει στην κοινωνία και στο χωριό μας τις πολύτιμες υπηρεσίες του ανάλογες με τις απεριόριστες δυνατότητες που είχε και πρίν χαρεί την ζωή....

Κ. Χ.    Κώστα με συγκίνησες με την έκθεση του συμμαθητή μου του Διονύση...με γύρισες πολλά χρόνια πίσω...
Ωραίο θα ήταν να την αναρτήσομε με την ορθογραφία εκείνης της εποχής… που μιλούσαμε την δημοτική γλώσσα κ γράφαμε καθαρεύουσα...
Αιωνία του η μνήμη!!
Μπράβο σου που έφερες στην επικαιρότητα έναν άξιο επιστήμονα ο οποίος δεν πρόλαβε να αρχίσει το επιστημονικό του έργο...
Οι προδιαγραφές του κ το εκτόπισμά του ήταν πολύ μεγάλο...



Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates