Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Κατάσχεση 30 τόνων καυσόξυλων απ' το δάσος της Φολόης

 

ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ (23/07/2014 12:36)

Τριάντα τόνους παράνομα καυσόξυλα δρυός καθώς και το φορτηγό που ήταν αποθηκευμένα, κατέσχεσαν χθες νωρίς το πρωί, στην περιοχή της Φολόης, οι αρχές του Δασαρχείου Πύργου, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση που στήθηκε, με σκοπό την πάταξη της παράνομης υλοτομίας.
Τα ξύλα, όπως αποκάλυψε σε δηλώσεις του ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, φαίρεται να είχαν υλοτομηθεί, από το δρυοδάσος της Φολόης, μια περιοχή που είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA, από συγκεκριμένο γνωστό ξυλέμπορα της περιοχής της Φολόης, τις τελευταίες τρεις ημέρες και τα οποία ο φερόμενος ως δράστης είχε αποθηκεύσει σε φορτηγό ιδιοκτησίας του, που είχε σταθμεύσει σε αποθήκη που διατηρούσε στην περιοχή.
Από την συντονισμένη επιχείρηση των υπαλλήλων του δασαρχείου Πύργου, με επικεφαλής τον κ. Λάττα, χθες τα ξημερώματα εντοπίσθηκε το φορτηγό που περιείχε στην καρότσα του τριάντα τόνους καυσόξυλα δρυός, τα οποία αποδείχθηκε, σύμφωνα με το δασαρχείο, πως είχαν υλοτομηθεί παράνομα από το πανέμορφο δρυοδάσος της Φολόης.
«Είχαμε πληροφορίες πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που ασχολούνται με την παράνομη υλοτομία. Βέβαια πιστεύουμε πως ο κόσμος έχει συνετισθεί και έχει σταματήσει αυτό το παράνομο άθλημα γιατί το δάσος της Φολόης αποτελεί ένα στολίδι όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά για ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο. Παρ’ όλα αυτά μετά από συντονισμένες ενέργειες διαπιστώσαμε πως κάποιος γνωστός ξυλέμπορας του δρυοδάσους είχε προβεί σε παράνομη υλοτομία τις νυκτερινές ώρες. Από μια επιχείριση που οργανώσαμε από τη νύκτα κατασχέσαμε τριάντα τόνους καυσόξυλα δρυός από το δρυοδάσος της Φολόης, το αυτοκίνητο το οποίο μετέφερε τα ξύλα και θα σχηματισθεί δικογραφία προκειμένου να την υποβάλουμε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας», ανέφερε ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας.

Κατέστρεψε είκοσι δέντρα

Όπως ανέφερε ο κ. Λάττας, ο φερόμενος ως δράστης, δεν συνελήφθη στο πλαίσιο του Αυτοφώρου, ωστόσο θα αντιμετωπίσει τις κατηγορίες, της παράνομης υλοτομίας και της παράνομης μεταφοράς δασικών προϊόντων και η δικογραφία θα υποβληθεί τις επόμενες ημέρες στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας. Εκείνο, που σημείωσε ο δασάρχης, εξάλλου, είναι η καταστροφή που υπέστη για ακόμα μια φορά το δρυοδάσος της Φολόης, καθώς από την παράνομη δραστηριότητα του εν λόγω ατόμου, φαίνεται να έχουν υλοτομηθεί, με παράνομο τρόπο, τουλάχιστο είκοσι δέντρα μέσα από το δάσος της Φολόης.


«Ο δράστης δεν συνελήφθη επιτόπου, εμείς βρήκαμε τα ξύλα και το αυτοκίνητο φορτωμένο, γνωρίζουμε ποιος είναι και όλα θα καταγραφούν στην δικογραφία που ετοιμάζουμε η οποία θα είναι πλήρης με φωτογραφίες και με υλικό που θα δείχνει το μέγεθος της καταστροφής που έχει υποστεί το δάσος από αυτή την συγκεκριμένη παράνομη ενέργεια. Είναι τριάντα τόνοι ξύλα, άρα μιλάμε για τουλάχιστο είκοσι δέντρα. Το φορτηγό εντοπίσθηκε στο χώρο αποθήκης που φύλαγε τα ξύλα ο συγκεκριμένος ξυλέμπορας, εκεί ήταν φορτωμένο και σκεπασμένο», τόνισε ο κ. Λάττας.


Συγκροτημένες προσπάθειες γιατην προστασία του δρυοδάσους

Το τελευταίο διάστημα, αρκετές περιπτώσεις παράνομης υλοτόμησης στο δρυοδάσος της Φολόης, έχουν ανακοπεί αποτελεσματικά από το δασαρχείο του Πύργου, που με καθημερινές περιπολίες, προσπαθεί να προστατεύσει τον τελευταίο ίσως πλούτο της Ηλείας. Ο κ. Λάττας, με σκοπό την πάταξη της λαθροϋλοτόμησης τόνισε πως το δάσος της Φολόης αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα του δασαρχείου.
«Η αλήθεια είναι πως όλοι οι υπάλληλοι του δασαρχείου κάνουν μια συγκροτημένη προσπάθεια γιατί το δάσος της Φολόης για εμάς αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν παίζουμε, είμαστε πολύ αυστηροί και θα συνεχίσουμε να είμαστε πολύ αυστηροί. Δεν μπορεί το δάσος της Φολόης να γίνει κτήμα κανενός», σχολίασε ο δασάρχης Πύργου.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα ξύλα που κατασχέθηκαν χθες, όπως και το φορτηγό του φερόμενου ως δράστη, φυλάσσονται στο χώρο του δασαρχείου, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει και η δημοπράττηση των καυσόξυλων από την υπηρεσία του δασαρχείου.

ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

Πηγή


Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates