Στη ΒΑ Ηλεία, κοντά στα σύνορα των νομών Ηλείας και Αχαϊας και σε μικρή απόσταση από τα σύνορα Αντρωνίου και Αγίας Τριάδας στην Παλιομποκοβίνα, έχει ερευνηθεί εκτεταμένο μυκηναϊκό νεκροταφείο θαλαμοειδών τάφων. Είναι λαξευμένοι στην κλιτύ του λοφίσκου, και διατεταγμένοι σε σειρές, με προσανατολισμό Β-Ν και Α-Δ.
Στη ΒΑ Ηλεία, κοντά στα σύνορα των νομών Ηλείας και Αχαϊας και σε μικρή απόσταση ανατολικά του χωριού της Αγίας Τριάδας, έχει ερευνηθεί εκτεταμένο μυκηναϊκό νεκροταφείο θαλαμοειδών τάφων. Είναι λαξευμένοι στην κλιτύ του λοφίσκου, και διατεταγμένοι σε σειρές, με προσανατολισμό Β-Ν και Α-Δ.
Ερευνήθηκαν συνολικά πενήντα (50) τάφοι, οι οποίοι απέδοσαν σημαντικότατα ευρήματα. Βρέθηκαν περίπου πεντακόσια (500) αγγεία: ψευδόστομοι αμφορείς -που είναι και το πιο κοινό σχήμα- μεγάλοι δίωτοι και τετράωτοι αμφορείς, πιθαμφορίσκοι, αλάβαστρα, κύαθοι, πρόχοι, λήκυθοι, άωτα σφαιρικά αγγεία, πτηνόσχημα κ.ά., ενώ βρέθηκαν και δύο νέοι τύποι αγγείων.
Στη διακόσμηση των αγγείων κυριαρχούν τα ημικύκλια, τα τρίγωνα, τα άνθη, οι κυματοειδείς γραμμές, οι ταινίες κ.ά. Τα εικονιστικά θέματα είναι λίγα. Το σημαντικότερο είναι η παράσταση πρόθεσης νεκρού, που διατηρήθηκε σε όστρακα κρατήρα και χρονολογείται στη μέση ΥΕ ΙΙΙ Γ περίοδο.
Στα 1500 περίπου ανέρχονται και τα μικροευρήματα, που προέρχονται από το νεκροταφείο. Τα σημαντικότερα είναι: δύο χάλκινες πόρπες, χάλκινες και οστέινες περόνες, ξυράφια, ένα χρυσό περίαπτο και ένα από ορεία κρύσταλλο, ένα χρυσό περιδέραιο, οκτακόσιες (800) περίπου χάντρες διαφόρων τύπων (από σάρδιο, φαγεντιανή και υαλόμαζα), δύο γραφίδες, δεκατρεις σφραγιδόλιθοι, οκτώ χάλκινα μαχαίρια, πέντε λόγχες δοράτων, αρκετοί οδόντες κάπρου από οδοντόφρακτα κράνη, ένα ξίφος, δύο χάλκινα αγγεία, λίθινη μήτρα κ.ά.
Το νεκροταφείο της Αγίας Τριάδας χρονολογείται από την αρχή της ΥΕ ΙΙΙ Α έως και το τέλος της ΥΕ ΙΙΙ Γ περιόδου και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες θέσεις στην Ηλεία.
Τα στοιχεία τα βρήκαμε στο Υπουργείο Πολιτισμού
Ζ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
↔
Μετά από αίτηση του Δημάρχου Λασιώνος Β. Παπαντώνη για την διάσωση και ανάδειξη των Μυκηναϊκών τάφων της Αγίας Τριάδας. Επισκέφθηκαν σήμερα Δευτέρα 2-04-07 τον αρχαιολογικό χώρο ο Δήμαρχος με στελέχη της Ζ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ηλείας.
Ο χώρος δυστυχώς δεν είναι ανοικτός και η επίσκεψη είναι αδύνατη. Ο ιδιοκτήτης του χώρου απαγορεύει τις επισκέψεις αφού δεν έχει αποζημιωθεί.
Τηλέφωνο 27230 - 22448
Εμφανίσεις | 2638 |
Αναθεωρημένο | 22 Φορές |
Δημιουργήθηκε | Σάββατο, 18 Μάρτιος 2006 09:24 |
Τροποποιήθηκε | Δευτέρα, 14 Ιούλιος 2008 20:41 |