Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Παρόν ο "Ωλονός" στην ανεξέλεγκτη υλοτομία της Φολόης

 
Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011

Συλλόγοs Προστασίας Της Φύσης

και της Πολιτιστικής Κληρονομίας

Ερυμάνθου – Φολόης ΄΄ΩΛΟΝΟΣ΄΄

Θέμα: Η παράνομη και ανεξέλεγκτη υλοτομία στο δρυοδάσος της Φολόης.

Μέλη του Συλλόγου Ωλονός ύστερα από ανώνυμη καταγγελία, επισκέφθηκαν το δρυοδάσος της Φολόης, πλησίον του οικισμού Αμπελάκια της τέως κοινότητας Αγνάντων και στην τοποθεσία «Δασύ Ρουπάκι» εντόπισαν περίπου δεκαπέντε δένδρα (δρυς) διαφόρων ηλικιών κομμένα και τεμαχισμένα πρόσφατα. Εντοπίσθηκαν ίχνη γεωργικών μηχανημάτων (τρακτέρ) που χρησιμοποιήθηκαν για την μεταφορά τους, όπου τα αποτυπώματα των τροχών δείχνουν να πέρασαν μετά τις τελευταίες βροχές.

 

Βρήκαμε αρκετά υπεραιωνόβια δένδρα κομμένα, τα οποία είχαν καεί στο εσωτερικό του κορμού τους και κατά συνέπεια είχαν ξεραθεί. Οι παράνομοι υλοτόμοι χρησιμοποιούν μια νέα μέθοδο για να είναι νόμιμοι. Εντοπίζουν ποια δένδρα (ιδίως υπεραιωνόβιες δρυς) έχουν κουφώσει στο εσωτερικό και στην συνέχεια, κατά τις νυκτερινές ώρες ανάβουν φωτιά με την βοήθεια διαφόρων εύφλεκτων υλικών και αφήνουν να καίγεται το εσωτερικό του κορμού. Όταν ξεραίνεται το δένδρο, το κόβουν καλυπτόμενοι πάντοτε κάτω υπό την ξερή μορφή του εκάστοτε δένδρου.

Τα μέλη του συλλόγου κατά την αυτοψία εντόπισαν και φωτογράφησαν αρκετά καμένα δένδρα, με εύφλεκτα υλικά στην εν λόγω περιοχή, όπως πριονίδι, νάιλον σακούλες και λάστιχο αυτοκινήτων. Επίσης εντόπισαν ακόμη και δένδρα στα οποία είχε γίνει απόπειρα να τα κάψουν, αλλά για διάφορους λόγους απότυχαν. Το φωτογραφικό υλικό είναι στην διάθεση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών. Επειδή σε προηγούμενη καταγγελία, ο σύλλογος δεν είχε την ανάλογη εμπειρία ώστε να γνωρίζει αν τα δένδρα ήταν χλωρά ή ξερά, τα μέλη του συλλόγου φρόντισαν να συλλέξουν και τα ανάλογα πειστήρια δείγματα.

Κατά την έξοδο των ανθρώπων του συλλόγου από το δάσος, εντόπισαν, μικρό φορτηγό (αγροτικό) αυτοκίνητο να κινείται μέσα σε χωματόδρομο εντός του δάσους φορτωμένο με ξύλα από τεμαχισμένη δρυ. Δεν στάθηκε δυνατόν να το πλησιάσουν τα διότι το φορτηγάκι κινείτο με μεγάλη ταχύτητα και ο δρόμος ήταν ακατάλληλος για το Ι.Χ. επιβατηγό αυτοκίνητο που επέβαιναν.

Ειδοποιήθηκε ο Πρόεδρος του Συλλόγου όπου επικοινώνησε αμέσως με το Δασαρχείο Αμαλιάδος και συγκεκριμένα με την τεχνολόγο δασοπόνο κ. Μάρθα Τζουανοπούλου και τον δασοφύλακα κ. Σταύρο Δούλο. Διεμήνυσαν στον Πρόεδρο ότι γνωρίζουν για την παράνομη υλοτομία και έγιναν οι ανάλογες κατασχέσεις και μηνύσεις στους παράνομους υλοτόμους. Δεν γνωρίζουν μόνο ποιοι αποπειράθηκαν να κάψουν ή έκαψαν τα αιωνόβια δένδρα με σκοπό να τα υλοτομήσουν.

Ο Σύλλογος συγχαίρει τους υπαλλήλους του Δασαρχείου Αμαλιάδας για την ταχύτατη επέμβαση και την εξιχνίαση της παράνομης υλοτομίας. Επίσης τους ευχαριστεί για την αμέριστη συμπαράσταση και άψογη συνεργασία με τον Σύλλογο «Ωλονός».

Ο Σύλλογός μας, σύμφωνα με το καταστατικό του, έχει δεσμευτεί ότι, κατά χρονικά διαστήματα θα περιπολεί στο δρυοδάσος της Φολόης και όταν εντοπίζει τυχόν ανθρώπινες παραβάσεις ή παρεμβάσεις στο προστατευόμενο φυσικό μας περιβάλλον, θα καταγράφει, θα φωτογραφίζει και στην συνέχεια θα καταγγέλλει στις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς και θα δημοσιεύει τα γεγονότα στην ιστοσελίδα του Συλλόγου, αλλά και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο:

1. Τουτούνης Ηλίας Πρόεδρος

2. Παπαντωνόπουλος Κώστας Αντιπρόεδρος

3. Χρονόπουλος Ανδρέας Αντιπρόεδρος

4. Σιάκκουλης Νικόλαος Γραμματέας

5. Αθανασοπουλος Ανδρέας Ταμίας

6. Μαρκόπουλος Γεώργιος Υπεύθυνος Τύπου

7. Ροϊδουλα Αντωνοπούλου Μέλος

Καμένο δένδρο με λάστιχο αυτοκινήτου, διακρίνονται τα σύρματαΕκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates