Η «κορυφαία δημοκρατική λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης» συνέπεσε με την πρώτη εκδήλωση των τοπικών συλλόγων της ορεινής Ηλείας, που πραγματοποιήθηκε στην Ολυμπία. Γνώριζε εκ των προτέρων ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας (ο ίδιος είχε παραχωρήσει το αμφιθέατρο Δρούβα), για την ΕΚΘΕΣΗ -ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΨΩΜΙΩΝ και όμως φρόντισε να συμπέσει το δημοτικό συμβούλιο την ίδια ημέρα και ώρα.
Το θέμα της αναβολής της συνεδρίασης έθεσε η δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσής Μαρία Πατσή λόγω της εκδήλωσης που πραγματοποιούνταν εκείνη την ώρα στο θέατρο Δρούβα από τον φυσιολατρικό σύλλογο «Ωλονός» με θεματολογία γύρω από το ψωμί . Η πρόταση απορρίφθηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ. Θεόδωρο Παπαηλιού τονίζοντας ότι «η συνεδρίαση του Δ.Σ. είναι η κορυφαία δημοκρατική λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης».
Παρόλα αυτά, η πρωτότυπη εκδήλωση παρασκευής παραδοσιακού ψωμιού από τις γυναίκες της Ορεινής Ηλείας, στέφθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία.
ΕΚΘΕΣΗ -ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΨΩΜΙΩΝ
Μια ξεχωριστή βραδιά έζησαν όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση «ΕΚΘΕΣΗ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΨΩΜΙΩΝ», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011 στο Θέατρο Δρούβα της Αρχαίας Ολυμπίας.
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην διάσωση προβολή και διατήρηση των ηθών και εθίμων και τοπικών παραδόσεων, όσον αφορά το «ψωμί», από την ώρα της σποράς του σίτου μέχρι την στιγμή που φθάνει στο τραπέζι μας.
Η πρωτοβουλία και η διοργάνωση της εκδήλωσης ανήκε στα δραστήρια μέλη του Συλλόγου Προστασίας της Φύσης & της Πολιτιστικής Κληρονομίας Ερυμάνθου – Φολόης «Ωλονός», του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεμούτας «Ειρήνη & Φιλία», του Πολιτιστικού Συλλόγου Λάλα «Άγιος Κωνσταντίνος», του Πολιτιστικού Συλλόγου Αντρωνίου και Δευτέρου Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας.
Τον συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η δίδα Ροϊδούλα Αντωνοπούλου απόφοιτη Πολιτικών Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών, τελειόφοιτη Νομικής Σχολής Λέτσε Ιταλίας, σε συνεργασία με τον κ. Νικόλαο Σιάκκουλη, απόφοιτο τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης Σχολής Διοίκησης & Οικονομίας Καλαμάτας.
Σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας, ο Αντιπρόεδρος του «Ωλονού» κ. Ανδρέας Χρονόπουλος, ο πρόεδρος του συλλόγου «Ειρήνη και Φιλία» κ. Αχιλλέας Μάρρας, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου «Άγιος Κωνσταντίνος» κ. Αναστάσιος Καραμέρος, και ο αντιπρόεδρος του συλλόγου «Αντρωνίου» κ. Λύσανδρος Παναγόπουλος.
Μια εκτενή αναφορά στην «Ιστορική διαδρομή του ψωμιού» έκανε στην ομιλία του, ο κ. Ηλίας Τουτούνης Λαογράφος- Συγγραφέας. Για τα Ήθη και έθιμα του ψωμιού» μίλησε ο κ. Αγγελόπουλος Νικόλαος Διευθυντή της Β/θμιας Εκπαίδευσης Ηλείας. Στην συνέχεια έγινε απαγγελία ποιημάτων για το ψωμί από τη κα. Βάσω Χαριτοπούλου Οικονομολόγο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς αποτέλεσε η συμμετοχή της κας Αννέτας Γεωργουλοπούλου, που ερμήνευσε παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια, με θέμα το ψωμί, καθηλώνοντας το κοινό με την γλυκιά της φωνή.
Στην συνέχεια έγινε Παρουσίαση Παραδοσιακών χορών της Πελοποννήσου από τα χορευτικά τμήματα των Πολιτιστικών Συλλόγων Νεμούτας και Λάλα. Την επιμέλεια του προγράμματος και Υπεύθυνος Διδασκαλίας ήταν ο κ. Βασίλειος Σμαρνάκης Οικονομολόγος Πανεπιστημίου Αθηνών.
Επίσης λειτούργησε και έκθεση Αγιογραφιών όπου την επιμέλεια είχε ο κ. Κατσέπας Κωνσταντίνος.
Καθ' όλη την διάρκεια της εκδήλωσης γινόταν ηλεκτρονική προβολή φωτογραφικού υλικού από τον κ. Γεώργιο Μπίρμπα, Χημικό Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας, ο πρώην δήμαρχος Λασιώνος και νυν δημοτικός σύμβουλος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Βασίλειος Παπαντώνης, ο πρώην δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Αηδόνης, η δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κα Μαρία Πάτση, κοινοτικοί σύμβουλοι από τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, ο αστυνομικός υποδιευθυντής κ. Νίκος Μαρούντας, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου, όπου καταχειροκρότησαν και συνεχάρησαν τους διοργανωτές για την όλη τους συλλογική προσπάθεια.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι δοκίμασαν τα ωραία παραδοσιακά ψωμιά, αρκετά γλυκίσματα, κρασί, τσίπουρο και κρέας παστό, εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι γυναίκες των χωριών Λάλα, Νεμούτας και Αντρωνίου.
Εκτενέστερη παρουσίαση της εκδήλωσης θα γίνει μελλοντικά εδώ.
γραμμένο απο Κώστας Παπαντωνόπουλος , Σεπτέμβριος 08, 2011
Τον τίτλο στο παραπάνω δημοσίευμα τον έβαλα ύστερα από πολύ σκέψη και προβληματισμό. Η ανακοίνωση περί δημοτικού συμβουλίου που μας έστειλες (λίγες μέρες πριν την εκδήλωσή μας), έπεσε στην ομάδα μας σαν κεραυνός εν αιθρία. Μέχρι που σκεφθήκαμε την αναβολή, ακόμη και την ακύρωση. Γνωρίζεις ότι ο δήμος είχε όλα τα περιθώρια, έγκαιρα να μας ειδοποιήσει ώστε να αλλάξουμε ημερομηνία ή να ορίσει το δημοτικό συμβούλιο κάποια άλλη μέρα ή έστω κάποιο πρωινό. Αντίθετα, αντί να συμμετάσχει στην πρωτότυπη γιορτή των γυναικών του δήμου, την αγνόησε επιδειχτικά χωρίς καν έναν ελάχιστο χαιρετισμό.
Όπως γνωρίζεις με τα θέματα πολιτισμού είμαι ευαίσθητος, τα θεατρικά (Ανδρομάχη, Καρακατσάνη κλπ), τις εκθέσεις βιβλίων, τους καραγκιόζηδες, τους Μητροπάνους, τους ΠΥΞ –ΛΑΞ , την πανσέληνο του Αυγούστου και καμιά δεκαριά ακόμη εκδηλώσεις που έγιναν στην Ολυμπία. Αλλά και οι καημένες οι γυναίκες της Ορεινής Ηλείας δεν έχουν ψυχή; Ανάπιασαν το προζύμη, ζύμωσαν τα ψωμιά, τα κέντησαν με υπομονή, τα έψησαν στους ξυλόφουρνους και κίνησαν για τον κάμπο, να τα προσφέρουν ζεστά στους ανθρώπους της πρωτεύουσας. Κάποιες γιαγιάδες μάλιστα, άλεσαν το σιτάρι στο χειρόμυλο και ίσως να μην προκάνουν να μας ξαναζυμώσουν. Τα λέω αυτά στη νύφη να τα ακούσει η πεθερά.
Φίλε Γιώργο, πίστεψα την συγκεκριμένη παράταξη, την υποστήριξα και συνεχίζω ως και σήμερα να προβάλω τις δραστηριότητές της. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα κάποιοι να με ταυτίσουν με πρόσωπα και πράγματα της δημοτικής αρχής. Τον περασμένο Αύγουστο δέχτηκα τις έντονες διαμαρτυρίες των συγχωριανών μου αλλά και των κατοίκων των γύρω χωριών, για τις πολλές εκδηλώσεις του δήμου στην Ολυμπία, τα σκουπίδια, το διαγωνισμό δημοτικού τραγουδιού και το τσίπουρο Κακοταρίου, σαν να ήμουν εγώ ο κύριος υπεύθυνος, δήμαρχος ή αντιδήμαρχος. Ακόμη και το μουσικό φεστιβάλ στο Κούμανι, το φόρτωσαν στην αφεντιά μου.
Κώστας Παπαντωνόπουλος
γραμμένο απο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ , Σεπτέμβριος 08, 2011
Ειλικρινά χαίρομαι που παρά την διαφορετική προσέγγιση των γεγονότων από τον καθένα μας , κινούμαστε σε διαλογικό και πολιτισμένο επίπεδο. Κατανοώ το πάθος σου και την αγάπη σου για το ορεινό κομμάτι της Ηλείας, αυτό άλλωστε το διαπιστώνουμε όλοι μας μέσα από τις σελίδες της ηλεκτρονικής σου εφημερίδας. Συγχαρητήρια για την δράση σου. Και επειδή ο λόγος για «δράση», με την ευκαιρία αυτή, θα πω για άλλη μια φορά ότι η δραστηριότητα η δική σου μέσω τουwww.antroni.gr , αλλά και αυτή του Ηλία Τουτούνη μέσω της έρευνας του για το δημοτικό τραγούδι αποτελούν αξιοζήλευτα και αξιόλογα παραδείγματα. Χαίρομαι που στην «ρότα» αυτή πλέουν παιδιά όπως ο επιστήθιος φίλος μου Ανδρέας Αθανασόπουλος , ο Νίκος Σάκουλης από την Νεμούτα και η Ροή Αντωνοπούλου. Τα ίδια εύσημα οπωσδήποτε ανήκουν και στον Ανδρέα Χρονόπουλο που μάχεται για το περιοδικό «Φολόη».
‘Έτσι, αφού η κουβέντα κυλάει σε αυτή τη «γραμμή», συνεχίζω φίλε Κώστα και σου λέω ότι με υπερηφάνεια διαπιστώνω ότι το ανθρώπινο υλικό της περιοχής μας και κατ΄ επέκταση και του «Ωλονού» είναι και ξεχωριστό και δυναμικό. Άρα σε μας απομένει να δείξουμε χαρακτήρα και να βάλουμε την μικρή ή την μεγάλη συμβολή μας για τον τόπο μας . Η επιτυχία των εκδηλώσεων του «Γιαννιά» και των «Ψωμιών», μας επιμερίζουν _στον καθένα ξεχωριστά και όλους μαζί _ το βάρος της ευθύνης να συνεχίσουμε μαζί για την επίτευξη του στόχου μας .
Αναποδιές , πουλήματα , ριξίματα , αδειάσματα κτλ αλλά και αποδοχές , επιβραβεύσεις , στηρίξεις κτλ θα τύχουν πολλές. Συνεχίζω να υπερασπίζομαι στο ακέραιο αυτά που ανέφερα προχθές, προσθέτω όμως και επισημαίνω ακόμα, ότι στις επιδιώξεις μας πρέπει να είναι οι συμμαχίες και το αγκάλιασμα όλων των φορέων και των ανθρώπων που κινούνται από ανιδιοτελή κριτήρια. Λάθη μόνο στα νεκροταφεία δεν υπάρχουν. Πότε να μην καταδικάζουμε μόνο τις πράξεις αλλά και τις προθέσεις. Και από πλευράς δήμου Αρχαίας Ολυμπίας δεν υπήρχε η πρόθεση της συνειδητής απουσίας. Σε άλλη κριτική για άλλο θέμα που ο δήμος θα είναι λάθος να ξέρεις καλά ότι δεν θα διστάσω να ταχτώ με σαφήνεια .
Πέραν όμως των διαφορετικών απόψεων επί του θέματος που πιστεύω εξαντλήσαμε σε ανάλυση , επανέρχομαι στα του «Ωλονού» και λέω ότι:
Ως φορέας ( πιστεύω και ως άνθρωποι οφείλουμε να το κάνουμε αυτό ) πρέπει να κινηθούμε στο τρίπτυχο « μην πριονίζεις τα πριονίδια» , «κανείς δεν ταξίδεψε με παλιό εισιτήριο» , «τράβα συνεχώς μπρος».
Έτερον ουδέν .
Να είσαι γερός να αγωνίζεσαι . Χαίρομαι να τα λέμε .
Φιλικά
Γιώργος Μαρκόπουλος
Να σου διευκρινίσω ότι γράφω επί του δημοσιεύματός σου όχι για να σε πικάρω ή να σε κριτικάρω. Οι σκέψεις μου είναι καλοπροαίρετες και φυσικά ενδέχεται να μην είναι και οι σωστές. Τις καταθέτω φιλικά και φυσικά είναι υπό συζήτηση.
Μπαίνοντας λοιπόν κατευθείαν στο θέμα και αφού διευκρινίσω ότι καταθέτω μόνο και μόνο την θέση μου , λέω ότι ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι άδικος , αλλά και υπερβολικός.
Άδικος : γιατί α) ο δήμος βοήθησε στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης παραχωρώντας το θεατράκι του Δρούβα. Β) έκανε έλεγχο της λειτουργίας των ηλεκτρικών με ηλεκτρολόγο του δήμου γ) προσπάθησε να συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία της εκδήλωσης με το πούλμαν αλλά και με την καθαριότητα του χώρου.
Ακόμα ο τίτλος και το κείμενο εν μέρει, είναι άδικος με την ίδια την επιτυχία της εκδήλωσης . Κάνεις μια εκδήλωση έχει τέτοια επιτυχία και αντί να ανάδειξης το θετικό πας και πιάνεσαι από μια λεπτομέρεια που στο κάτω – κάτω δεν επηρέασε την επιτυχία σου?
Υπερβολικός: γιατί ποτέ δεν μπορείς να πεις κάτι τέτοιο επειδή ένας φορέας δεν παραβρέθηκε σε μια σου εκδήλωση. Για σκέψου πόσες εκδηλώσεις γίνονται από συλλόγους , ομάδες και δεν παραβρίσκεται κάποιος από τους αιρετούς ?
Ακόμα θα συμπλήρωνα ότι είναι και λίγο αντιδημοκρατικός: Εσύ (φορέας ή πρόσωπο) προγραμματίζεις την εκδήλωσή σου όποια ημερομηνία σε βολεύει , καλείς πολίτες και άρχοντες και όποιος μπορεί έρχεται ή δεν έρχεται για χίλια δυο επειδή. Άρα όπως εσύ (ως άτομο ή ως σύλλογος ή …) δεν παρευρίσκεσαι παρότι προσκλήθηκες έτσι και ένας φορέας ( οι εκπρόσωποί του).
Αυτά φίλε Κώστα τα αναφέρω ως γενικές σκέψεις .
Τώρα κοίτα να δεις γιατί έγινε κείνη την μέρα η συνεδρίαση του ΔΣ
Η συνεδρίαση της 11 8 2011 ήταν η δεύτερη συνεδρίαση . Είχε προηγηθεί μια άλλη στις 31 7 2011 κατά την οποία ουσιαστικά εκεί είχε διευκρινιστεί ότι μέχρι τις δεκαπέντε θα γίνει η επόμενη συνεδρίαση. Άρα οι μέρες που θα μπορούσε να ετοιμαστεί από πλευράς εισηγήσεων αλλά και το χρονικό περιθώριο των προσκλήσεων τουλάχιστον τρεις μέρες πριν την συνεδρίαση του ΔΣ, σχεδόν εξαντλούσαν το χρόνο.
Σειρά εκδηλώσεων στις 12. 8 η συναυλία των ΠΥΞ ΛΑΞ , ΣΤΙΣ 13. 8 ημέρα Σάββατο εκδηλώσεις για την πανεσέλληνο του Αυγούστου στο Μουσείο , εκδηλώσεις συλλόγων Δούκα, Φολόης , Αγίας Τριάδας , Αγίας Κυριακής κτλ , την Κυριακή παραμονή δεκαπενταυγοστου , την Δευτέρα ο λόγος γνωστός και την Τρίτη 16. 8 η θεατρική παράσταση Ανδρομάχη, δεν έδιναν σχεδόν καθόλου περιθώρια για συμβούλιο .
Δεν υπήρχε , λοιπόν, πρόθεση απουσίας του δήμου από την εκδήλωση , αλλά και αν βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει ανάποδα (πονηρά) ρωτάω ποιος είναι αυτός ο αιρετός που δεν θα ήθελε να είναι σε μια τέτοια εκδήλωση? Και μάλιστα λίγα μέτρα από την πόρτα του ?
Φιλικά
Γιώργος Μαρκόπουλος