Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Δρυοδάσος Φολόης - Κάπελη

Μαγευτικός περίπατος στο δάσος το φθινόπωρο. Διαβάστε περισσότερα...

Δρυοδάσος Φολόης - Κάπελη Δρυοδάσος Φολόης - Κάπελη

Κατάφυτες διαδρομές

Περισσότερα...

Κατάφυτες διαδρομές Κατάφυτες διαδρομές

Φαράγγι Αντρωνίου

Φαράγγι Αντρωνίου 
Φαράγγι Αντρωνίου

«ΣΠΑΡΤΟΥΛΙΑ – ΚΑΤΣΑΡΟΥ – ΖΑΧΑΡΑΙΙΚΑ» ΑΠΟ ΨΗΛΑ

ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ ΑΠΟ ΣΠΑΡΤΟΥΛΙΑ, ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΑ, ΚΑΤΣΑΡΟΥ, ΖΑΧΑΡΑΙΙΚΑ στις 24 ‎Αυγούστου ‎2022

ΣΠΑΡΤΟΥΛΙΑ

Η Σπαρτουλιά είναι ο μεγαλύτερος από τους συνοικισμούς του Αντρωνίου (ύστερα από το Πανόπουλο) με 50 περίπου κατοίκους. Βρίσκεται πάνω στην Ε.Ο. 111 Πάτρας - Τρίπολης.

Στην διασταύρωση προς τα βουνά ξεκινάει ο δρόμος προς τα ορεινά χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Λασιώνος με κατάληξη την Βερβινή και ακόμη παραπέρα.

Νότια από την άλλη πλευρά του δρόμου, ξεκινάει ο δρόμος προς τις Χαραγές και καταλήγει στο Κλινδιά και στη Γιάρμενα.

Εκεί στην αρχή του δρόμου πίσω από το εικονοστάσι, συναντάμε το Ανάθεμα, που το έστησαν οι Αντρωναίοι για τον φοροεισπράκτορα Μπέργιο λίγο πριν την επανάσταση του 21.

Ακόμη επί της «Ε.Ο. 111» βλέπουμε το μνημείο του Γιώργη Γιαννιά που το έστησε  ο Σύλλογος Τριταιϊτών Αχαΐας για να μας θυμίζει μια σπουδαία, αλλά άγνωστη, σελίδα της πρόσφατης ιστορίας μας. Εκεί έχει δημιουργηθεί και μία μεγάλη πλατεία «η πλατεία Γιαννιά». Υπάρχει ακόμη μια μικρότερη πλατεία ΒΑ του οικισμού.

Στην Σπαρτουλιά υπάρχουν δύο εκκλησίες, το παλιό εκκλησάκι ο Αι Θανάσης και ο Άγιος Ιωάννης που κτίστηκε από τους Σπαρτουλαίους τα τελευταία χρόνια.

Το όνομα Σπαετουλιά το πήρε από τα πολλά σπάρτα που υπήρχαν παλιά στο Σφακοβούνι, πρόποδες του Ωλονού.

ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Το Κατσαρού είναι ο αρχαιότερος οικισμός του Αντρωνίου. Εκεί έζησαν οι πλούσιες οικογένειες του Αντρωνίου. Ο οικισμός έχει αξιόλογες πηγές με γάργαρα νερά. Είχε χάνι και αρκετά πέτρινα κτήρια - αρχοντικά. Εκεί στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου έγινε η γνωστή Μάχη του Κατσαρού στις 17 Μαΐου του 1821 όταν ο καπετάν Γιώργης Γιαννιάς έπεσε με τα παλικάρια του. Τα ακέφαλα σώματα των ηρώων είχαν ταφεί παραδίπλα από το Ναό.

Το παλιό εκκλησάκι κατεδαφίστηκε και στην θέση του χτίστηκε καινούριο.

Το Κατσαρού χτίστηκε επάνω στην παλιά δίοδο Πάτρας - Τρίπολης αλλά ύστερα από την λειτουργία της νέου δρόμου εγκαταλείφτηκε και ζει εκεί μόνον η οικογένεια του +Νίκου Στεριόπουλου (Γκούτζου).

ΖΑΧΑΡΑΙΙΚΑ

Είναι ο τρίτος κατά σειρά (σήμερα) συνοικισμός του Αντρωνίου ύστερα από το Πανόπουλο και την Σπαρτουλιά. Είναι ένας παλιός οικισμός όπου περνούσε από εδώ η παλιά δίοδο Πάτρας - Τρίπολης. Εξακολουθεί να είναι και σήμερα ένας όμορφος οικισμός με αρκετά νέα σπίτια.

Έχει ανακαινισθεί το πολύ παλιό εκκλησάκι του Αι Γιώργη και έχει δημιουργηθεί και Νεκροταφείο. Τα Ζαχαραίικα κατοικούντε κυρίως από Ζαχαραίους (Ζαχαρόπουλοι).

Το όνομα ίσως το έχει πάρει από τον πρωτοκλέφτη του Μοριά Καπετάν Ζαχαρία (Ζαχαριά) Μπαρμπιτσιώτη.


Εκτύπωση   Email

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates