Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Frontpage

Ποιήματα του Γεωργίου Τσακριλή (Σαμαρά) από το Κούμανι!

Ο Κουμανιώτης Γεώργιος Τσακριλής (Σαμαράς) 1896 – 1993 συστήνεται ως Ιεροψάλτης, ερασιτέχνης ποιητής. Γνωρίζουμε ότι είχε και άλλα ταλέντα όπως να παίζει κλαρίνο και όπως έχουμε ξαναπεί εδώ, κατείχε το πρώτο κλαρίνο που ήλθε στην Ηλεία που προερχόταν από τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου, Νικολάκη Σουλεϊμάνη.

Τα ποιήματά του περιστρέφονται κυρίως γύρω από το χωριό του αλλά παράπονο δεν έχουμε και εμείς οι Αντρωναίοι.

«Στο χωριό μου Κούμανι», αναφέρεται σε όλη σχεδόν την ιστορία του χωριού που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του Αντρωνίου όπως αναφέρει και στους στοίχους του:

Να μάθουν και να ξέρουνε

πως Κούμανι κι’ Αντρώνι,

Τουρκαλβανοί το είπανε

Θεός να τους γλειτώνει.

«Στον παπά Ζώρα», τον Κουμανιώτη και τα κατορθώματά του.

Ευγενία Γ. Μπαντούνα (1934 – 2023) Σπαρτουλιά

Έφυγε από κοντά μας χθες Δευτέρα 23.01.2023 η Ευγενία Μπαντούνα, σύζυγος +Γεωργίου (Νταμή) που γεννήθηκε στην Σπαρτουλιά Αντρωνίου πριν 89 χρόνια.

Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή της θα γίνει σήμερα Τρίτη στις 12.00 στο Αντρώνι.

Στα παιδιά της Χριστίνα, Ανδρέα, Παρασκευή, Νίκο, Φώτη, Κώστα και σε όλους τους συγγενείς της εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας.

Η θειά Βγενιά ταλαιπωρήθηκε πολύ στην ζωή της από την φτώχεια. Ανάθρεψε με κόπο και ιδρώτα τα έξι παιδιά της. Εκτός των άλλων, τα καλοκαίρια δούλευε στην Γαστούνη και το χειμώνα στα Φιλιατρά για να εξασφαλίσει το λάδι της χρονιάς.

Στις 26 του περασμένου Αυγούστου αρρώστησε (από εγκεφαλικό) και δεν ξανά συνήλθε.

Ο σύζυγός της πέθανε στις 24.02.2010

Η Ευγενία 3.05.1926 - 23.01.2023 ήταν τσούπα του +Φώτη1899 και της +Αλεξάνδρας Μπαντούνα.  

Αδέλφια της ήταν: ο +Κουτσογιώργης που έφυγε στις 2.12.2002, ο +Νίκος που έφυγε στις 11.03.2013 και η +Βασίλω που είχε παντρευτεί στο Μπουρντάνου τον Σωτήρη Ευθυμιόπουλο όπου ύστερα από 15 χρόνια μετοίκησε στο Σιμόπουλο έως το τέλος της, στις 29.01.2012.

Τη σελίδα ενημέρωσε ο Γιώργος Μαρκόπουλος από τη Γιάρμενα.

Όπως θα διαπιστώσετε στο παρακάτω βίντεο, η αείμνηστη θειά Ευγενία παρόλα τα χρόνια που «κουβάλαγε» και την ταλαιπωρία που είχε υποστεί στη ζωή της, ήταν εύστροφη με δυνατό μνημονικό, ευχάριστη στην κουβέντα και πάντα με το χαμόγελο. 

Καλό της ταξίδι!

Κερτίζα (Αγία Κυριακή) από ψηλά…!

Απογείωση από το Εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία πάνω από την Κερέσοβα. Ήταν από το πρώτα εγχειρήματα με drone και η πτήση ήταν σε αγωνιστικό επίπεδο, εκνευριστική μεν αλλά ικανοποιητικό ελπίζουμε αποτέλεσμα. Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022 Κώστας Παπαντωνόπουλος www.antroni.gr

Ριζοβούνια Ωλονού, Πηνειός (drone)

Βρεθήκαμε στα ΝΔ ριζοβούνια του Ερύμανθου (Ωλονού) και στον Πηνειό ποταμό από τα Καλύβια (Κάρες) της Βερβινής ως τους Μυκηναϊκό τάφους πέρα που σκαπετάει.

Απογείωση του drone από το Εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία πάνω από την Κερέσοβα την Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022 για το www.antroni.gr

Αρχικά το στείλαμε πάνω από το βουνό Γερακάρι, στον αγαπημένο μας οικισμό Ντιναίικα, όπου φαίνονται απέναντι το χωριό  Κακοτάρι, το Κακοταροβούνι – Σκιαδοβούνι και ο Αρχαίος Ναός (Παλαιοχριστιανική Νοτενών) στην κορυφή, το φράγμα του υδροηλεκτρικού και δίπλα το παλαιό πέτρινο Γεφύρι του Πηνειού, το Πανόπουλο, η Κάπελη και παρακάτω το Μυκηναϊκό νεκροταφείο στην Παλιομποκοβίνα.

Επίσης δείχνουμε το Κάστρο της Οχιάς, την Κοιλάδα Σταυράκη που εκεί σώζεται ακόμη ερείπια αρχαίου οικισμού και από πάνω βρίσκεται η Σπηλιά του Τουρκοπαναή (Μπελογιάννη) που οι πεζοπόροι δυσκολεύονται να εντοπίσουν, ο Πηνειός Ποταμός, τα Ντιναίικα, το Γεφύρι Πετρωτό, τα Καλύβια (Κάρες) της Βερβινής, το Μισοβούνι, το χωριό Τσίπιανα, δεξιότερα το Σπήλαιο Αμαρκιανού και τέλος το χωριό Κερτίζα.

Μην περιμένετε επαγγελματικό βίντεο…, εμείς όπως είπαμε είμαστε του βυθού και όχι των αιθέρων αλλά σιγά –σιγά θα βελτιωνόμαστε.

Μέλι Αντρωνίου…!

Πολύ χαίρομαι που βλέπω (εδώ στο διαδίκτυο) την φίρμα «Μέλι Αντρωνίου».

Μπράβο στα παιδιά που κάνουν γνωστό το χωριό μας και μέσα από την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Θα πρότεινα, να ασχοληθούν περισσότεροι νέοι με αυτή την προσοδοφόρο απασχόληση ακόμη και ως επάγγελμα εάν διαθέτουν το μεράκι γιατί η μελισσοκομία είναι πρωτίστως χόμπι.

Ο τόπος μας προσφέρεται για μελισσοκομία διότι μπορεί να δώσει εξαιρετικούς τύπους μελιού με αρκετές φαρμακευτικές ιδιότητες επειδή η πρώτη ύλη θα προέρχεται από μη μολυσμένα βότανα από τα βουνά μας όπως είναι το γαϊδουράγκαθο αλλά και από τα άλλοτε παρεξηγημένα..., όπως είναι το ρείκι, η κουμαριά και η σφάκα με κυρίαρχο το ιερό δέντρο του Δία, τη βελανιδιά που το μέλι της το κατατάσσουν σήμερα ως το ισχυρότερο αντιοξειδωτικό μέλι παγκοσμίως.

Δράττομαι της ευκαιρίας να γράψω δυο λόγια και για την ιστορία των μελισσών και μελισσοκόμων στο Αντρώνι.

Μελίσσια πρωτοεμφανίστηκαν στο χωριό μας στα τέλη της δεκαετίας του 1950 από τον παππούλη μου τον Κωστάκη Πλιέγκα.

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates