Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Nαός στο Κακοταροβούνι

Αρχαίος και παλαιοχριστιανικός ναός στο Κακοταροβούνι

Ο Ερύμανθος(1), το ψηλότερο βουνό του δήμου Λασιώνος και το κύριο όρος της Ηλείας, γνωστό από τον Όμηρο ως κατοικία της Αρτέμιδος και του Πάνα, αποτελεί το φυσικό όριο των νομών Ηλείας και Αχαΐας. Ο κύριος όγκος του χωρίζεται σε δύο επιμήκεις οροσειρές. Η δυτική αρχίζει από τη Βλασία και εκτείνεται νότια σε μήκος 33 χλμ. ως το Κακοταροβούνι που αποτελεί έναν από τους κύριους εξώστες του οροπεδίουΦολόης.

 

 

 

 

 

 

 

Στο σημείο αυτό του Ερυμάνθου, στην άκρη ακριβώς της δυτικής οροσειράς είναι χτισμένος παλαιοχριστιανικός ναός, πάνω από αρχαίο ναό, που λόγω του σημείου ίσως ήταν αφιερωμένος στον Απόλωνα. Καταστράφηκε κατά τα πρώτα χρόνια της επικράτησης του Χριστιανισμού όπως φανερώνει και η αγιογραφία στο εσωτερικό του βυζαντινού ναού (εικονίζεται Άγιος να τραβά με σχοινί αρχαίο άγαλμα για να το καταρρίψει).

 
naos_augustos_o agios me sxoini 06 116.jpg
Στην εικονογραφία διακρίνεται η κατάρριψη του αγάλματος από Άγιο
Πάνω στα θεμέλια του αρχαίου ναού που παρέμειναν δημιουργήθηκε ο παλαιοχριστιανικός ναός αφιερωμένος στην Παναγία τη Νοτενότησα. Σήμερα σώζονται τα ερείπια του δωρικού ναού από ασβεστόλιθο του Ερύμανθου, που χρησιμοποιήθηκε για την ανέγερση των ερειπωμένων κελιών και του βυζαντινού καθολικού της μονής.
naos_aug pournari_06 057.jpg
Άναρχη δόμηση και το πουρνάρι στην στέγη
Ο χρόνος κτίσεως του χριστιανικού ναού δεν είναι ακόμη γνωστός. Το οικοδόμημα έχει στηριχθεί πάνω σε δύο σειρές από παραλληλόγραμμους, μεγάλους, τέλεια τετραγωνισμένους και επεξεργασμένους λίθους διακοσμημένους με περίγλυφη κορνίζα, ερείπια του προϋπάρχοντος αρχαίου ναού.
naos_aug_06 prosopsi 138.jpg
Ο περίβολος με τετραγωνισμένες πέτρες και κίονες
Έχει ύψος 3 μέτρα περίπου χωρίς παράθυρα. Χωρίζεται σε τρία ισομεγέθη μέρη (νάρθηκας, κυρίως ναός, ιερό) που επικοινωνούν μεταξύ τους με μικρά ανοίγματα. Η στέγη στηρίζεται πάνω σε βυζαντινά τόξα, είναι σκεπασμένη με σχιστόπλακες που πάνω τους έχει φυτρώσει πουρνάρι. Στο εσωτερικό όπου είναι και το ιερό, υπάρχουν δύο δωρικά κιονόκρανα που το μεγαλύτερο στηρίζει την πλάκα της Αγίας τράπεζας. Έχει θαυμάσιες τοιχογραφίες του 17ου αιώνα και άλλες παλαιότερες που χρειάζονται κατάλληλη συντήρηση.
naos_aug_06 dexia pleyra 124.jpg
Αρχιτεκτονικά μέλη του αρχαίου ναού
Ο ναός βρίσκεται σήμερα υπό κατάρρευση, αφού χρησιμοποιείται δυστυχώς μόνο ως κατάλυμα αιγοπροβάτων. Από την άλλη οι πλαγιές του βουνού είναι διάσπαρτες με κομμάτια κιόνων, κιονόκρανων και αρχιτεκτονικών μελών. Οι κίονες και τα σωζόμενα κιονόκρανα φέρουν 20 ραβδώσεις. Ένα κιονόκρανο περιμάζεψαν κάτοικοι από την πλαγιά του βουνού και ευτυχώς σώζεται ακέραιο σε γειτονικό χωριό.
naos_augustos_06 039.jpg
Αγιογραφίες που χρειάζονται άμεση συντήρηση
Πλησίον του Ναού διακρίνεται ο περίβολος και σωροί λίθων από προϋπάρχοντα κελιά της μονής ή από παλαιότερα κτίσματα.

naos_augustos_06 129.jpg
O παλαιοχριστιανικός ναός
Τον παλαιοχριστιανικό ναό επισκέφθηκε το 1806 ο Άγγλος λοχαγός Leake που περιηγήθηκε την Ελλάδα επί μία πενταετία (1804-1810). Ο Leake τον χαρακτηρίζει ως παρεκκλήσιο όπου μας ενημερώνει ότι υπήρχε ως εδώ δάσος.
naos_augustos_diak. akatharsies06 106.jpg
Οι ακαθαρσίες των ζώων και το κιονόκρανο που στηρίζει την αγία τράπεζα
Σε απόσταση μιας ώρας με άλογο ή πεζοπορία από το χωριό Κακοτάρι( 2) του Νομού Ηλείας ή από το χωριό Σκιαδά του Νομού Αχαΐας αφού αφήσουμε δεξιά μας το κάστρο Σγάρτσικο( 3) φθάνουμε στο ναό. Δεν είναι τυχαίο που οι Αρχαίοι Έλληνες, λάτρεις του ωραίου, διάλεξαν αυτό τον τόπο που σήμερα περιφρονούμε. Από το τοπίο δεν λείπει τίποτα. Η πανέμορφη καταπράσινη Κάπελη απλώνεται σαν θάλασσα στα πόδια σου και το βλέμμα σου φτάνει ως το Ιόνιο, οι βουνοκορφές του Ερύμανθου, ο Πηνειός, οι Μυκηναϊκοί τάφοι, το Κάστρο της Οχιάς τα γραφικά χωριά, τα ελατοδάση, η φύση σε όλο της το μεγαλείο.
naos_aug kai kapeli06 098.jpg
Η Κάπελη από το Κακοταροβούνι
Πρέπει να επισημάνουμε ότι χρειάζεται άμεσα το υπουργείο πολιτισμού και οι εφορίες βυζαντινών και κλασικών αρχαιοτήτων να σπεύσουν για τη διάσωση της σημαντικής για τον τόπο μας κληρονομιάς.
Κώστας Παπαντωνόπουλος
naos_ta themelia  117.jpg
Αριστουργήματα από την βάση του ναού
naos_augustos_06 035.jpgnaos_augustos_06 016.jpg
 

Υποσημειώσεις

1. Ερύμανθος ή Ωλενός (Ωλονός τώρα). Ερύμανθος παράγεται από το «έρυμα» οχείρωμα (οχειρό) και της Πελασγικής κατάληξης -νθος (Πελ. πρωτοχρονιά 1963 σελ. 338, Πάνος Παπαρρηγόπουλος). Ωλενός, διότι από την θάλασσα παρατηρούμενος παρουσιάζει σχήμα βραχίονα (ωλένης)

2.Το άρθρο γράφτηκε τον Σεπτέμβρη του 2006 μετά την επίσκεψή μου στο μνημείο. Στο διάστημα που μεσολάβησε φρόντισε ο δήμος μας να κατασκευάσει αγροτικό δρόμο που μέσα από το Κακοτάρι οδηγεί στο Ναό.

3.Γκάρτσικο ή Δοξαπατρί φρούριο. Διακρίνονται ερείπια τείχους υδατοδεξαμενές, ερείπια μονόκλιτου ναΐσκου και έξω του τείχους ερείπια φραγκοκλησιάς. Ο Δοξαπατρίς ήταν βυζαντινός στρατηγός που έπεσε κατά την φράγκικη εισβολή το 1204.( Δραγούμης Χρονικά.18, 24, Ι. Σφηκόπουλος, Τα μεσαιωνικά κάστρα…176 )

 
 
 
 
 
 
↔♣↔
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Κι’ άλλα αρχιτεκτονικά μέλη του κατεστραμμένου ναού του Απόλλωνος στο Κακοταροβούνι. Οι φωτογραφίες είναι του συνεργάτη της ιστοσελίδας μας Οδυσσέα Λάσιου.

328 antroni.gr.jpg
κομμάτια χτισμένα

339antroni.gr.jpg
χτισμένος κίονας

353 antroni.gr.jpg

κυκλόπειες πέτρες

373antroni.gr.jpg

αρχιτεκτονικό μέλος

1194 antroni .gr.jpg
κορνίζες στην πέτρα

1196 antroni.gr.jpg

σκαμμένη πέτρα

1200antroni.gr.jpg

κομμένος κίονας

1202 antroni.gr.jpg

διάφορα μέλη

 

naos apolonos.jpg
Σκίτσο του ναού του Απόλωνος στο Κακοταροβούνι από τον Οδυσσέα Λάσιο.


Εκτύπωση   Email

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates