Καλώς ορίσατε στην αρχαιότερη ιστοσελίδα της Ηλείας, στο Αντρώνι και στην Ορεινή Ηλεία.

Είναι οι κατάφυτες διαδρομές μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια στο κέντρο της Κάπελης με τις απόκρημνες πλαγιές, τα σκιερά φαράγγια με τις πολλές σπηλιές, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, με τις δροσερές πηγές και τα καθαρά ποτάμια... Με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα νόστιμα φαγητά και το καλό κρασί, τα αρχοντικά γλέντια και τους φιλόξενους κατοίκους.

Η πρωτόγονη τηλεφωνία στο Αντρώνι και ευρύτερα.

Η ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΙΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

«Το ταμείον της τηλεφωνικής συγκοινωνίας επεράτωσεν ήδη την τηλεφωνική σύνδεσιν των κοινοτήτων Ανδρωνίου - Κακοταρίου, Κακοταρίου - Κερτίζης, Κερτίζης - Τσιπιάνων και ευρίσκεται ήδη εν τω τελειούσθαι η ορεινή γραμμή Λαμπείας».

Εφημερίδα Πατρίς Πύργου 20.10.1933

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Την αρχή της λειτουργίας του σημερινού τηλεφώνου ανακάλυψε ο Σκωτσέζος φυσικός Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ το 1876

Το 1892 επί πρωθυπουργίας Χαριλάου Τρικούπη ψηφίζεται ο νόμος που καθιερώνει την «Τηλεφωνική συγκοινωνία» με ιδιαίτερη έμφαση στο τηλεφωνικό απόρρητο που κάθε άλλο παρά απόρρητο ήταν στα χωριά μας αλλά και γενικότερα στην χώρα ως σήμερα.

Το 1931 ιδρύεται η ΑΕΤΕ (Ανώνυμη Ελληνική Τηλεφωνική Εταιρεία) με Γερμανικά κεφάλαια.  

Το πρώτο τηλέφωνο του χωριού μας ήρθε το 1933, λειτουργούσε χειροκίνητα και τοποθετήθηκε στο μαγαζί των Νικολετόπουλων.

Ο χρήστης για να καλέσει το κέντρο, έστρεφε μια μανιβέλα (μαγνητοηλεκτρική μηχανή) που βρισκόταν πάνω στο τηλέφωνό του και η τηλεφωνήτρια απαντούσε και ρωτούσε με ποιον αριθμό θέλει να μιλήσει.

Το 1946 το 75% των μετοχών της γερμανικής ΑΕΤΕ περνάει στο δημόσιο και το 1949 ιδρύεται ο ΟΤΕ που λειτούργησε ως τις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα όπου πουλήθηκε εκ νέου στους Γερμανούς, στην Deutsche Telekom.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1950 έγινε και εκσυγχρονισμός της γραμμής. Τοποθετήθηκαν τότε νέες ξύλινες κολώνες όπου επί πολλούς μήνες δούλευαν εργάτες και από το Αντρώνι στα ρέματα. Επικεφαλής τους ήταν ο τεχνικό διευθυντή του ΟΤΕ Ηλείας Ανδρέα Παπαδόπουλο από το Μαλαπάσι (Ελαιώνα). Τότε τα τηλέφωνα έγιναν ημιαυτόματα (χωρίς μανιβέλα) όπου όταν ο χρήστης - συνδρομητής σήκωνε το ακουστικό συνδεόταν αμέσως με το κέντρο.

Τέλος τα αυτόματα τηλεφωνικά κέντρα είναι η πιο εξελιγμένη μορφή που χρησιμοποιείται σήμερα σ' όλο τον κόσμο.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΥΤΟΜΑΤΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

Στις αρχές της δεκαετίας του 80 άρχισαν τα έργα υπόγειας τηλεφωνικής σύνδεσης Ολυμπίας με υποσταθμό στο

Κούμανι όπου δόθηκε η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν τα χωριά Κούμανι, Φολόη (Γιάρμενα) και Αντρώνι με εκατοντάδες τηλεφωνικές παροχές.

Τότε, το 1983 συνδεθήκαμε και εμείς με το κέντρο 2624 της Αρχαίας Ολυμπίας. Αργότερα δόθηκαν και άλλες γραμμές και έτσι η πρόσβαση στην τηλεφωνία έγινε σχετικά εύκολη.

Το δίκτυο προχώρησε και προς την Δίβρη να εξυπηρετηθούν και τα εκεί χωριά του πρώην Δήμου Λαμπείας.

Μέχρι τότε, υπήρχε πρωτόγονη κατάσταση με μόνο ένα τηλέφωνο στου Νικολετόπουλου. Άκουγαν όλοι και μάθαιναν πρώτοι τα νέα. Ύστερα από πολλές διαμαρτυρίες προς τον ΟΤΕ τοποθετήθηκε έξω από το μαγαζί και ένας τηλεφωνικός θάλαμος.

Προς τα μέσα του 1990 η σύνδεση στο χωριό έγινε με κάτοπτρα και ασύρματη ζεύξη από την διασταύρωση στα Ζαχαρέικα.

Μέχρι το 1992 ο ΟΤΕ αποτελούσε μονοπώλιο στις τηλεπικοινωνίες της Ελλάδος. Μετά την απελευθέρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών το 1994, πήραν άδεια παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, 37 εταιρείες.

Το 2010 και με ενέργειες του διοικητή του ΟΤΕ που έλκει την καταγωγή από τα χωριά μας, πέρασε δίκτυο οπτικής ίνας στην ΕΟ 111 και κατά συνέπεια ήλθε και στο Αντρώνι.

Για να ενημερωθούν και οι νεότεροι που απολαμβάνουν σήμερα το γρήγορο internet, υπήρξαν πολλές δυσκολίες εκείνο το διάστημα μέχρι να γίνει η σύνδεση της οπτικής ίνας. Αντέδρασαν σθεναρά ορισμένοι όταν λόγω άγνοιας δεν ήθελαν την οπτική ίνα, με κίνδυνο να μην λειτουργήσει το έργο. Είχαν συνδέσει κάποιους θανάτους και αρρώστιες ανθρώπων που ζούσαν πλησίον στον σταθμό, ότι οφείλονταν στις κεραίες τηλεφωνίας. Είχε δημιουργηθεί τότε και μεγάλος πανελλήνιος ντόρος με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και δικαιολογημένα το είχαν συνδέσει με αποτέλεσμα να επέλθει σύγχυση.

Ένας υψηλόβαθμος τεχνικός στον ΟΤΕ Δυτικής Ελλάδος μας είπε τότε, ότι σε άλλη περίπτωση το Αντρώνι δεν θα «έβλεπε» οπτική ίνα ούτε σε 50 χρόνια.

Οι ιθύνοντες του χωριού μας, που θα έπρεπε να πάρουν δημόσια θέση ήταν τρουπωμένοι, χαϊτοί για να μην διαταράξουν τις πελατειακές τους σχέσεις.

Δείτε την τότε αντίδρασή μας, (που έλυσε τις παρεξηγήσεις) με τίτλο: «Μη καταδικάζετε το χωριό μας».

Πηγή:www.antroni.g

Γενάρης 2022

Φωτό από διαδίκτυο

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

 

To Antroni.gr

δέχεται τα πάντα, από σχόλια, ιδέες, κακίες, συμβουλές, ειδήσεις, ακόμη και μόνιμες σελίδες.

Tηλ. 210-9949879
Φαχ. 210-9949874
Κιν. 6977-223610
e-mail: kostasantroni@gmail.com  info@antroni.gr

ή συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα επικοινωνίας που θα βρείτε εδω.

 

Παράκληση

To antroni.gr καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για την συγκέντρωση γραπτού υλικού και φωτογραφιών πάσης φύσεως βγαλμένες από την ζωή των κατοίκων των χωριών μας, για την δημιουργία αρχείου. Παράκληση εάν κατέχετε τέτοιου είδους υλικό να μας το ενεχυρήσετε για ανατύπωση και επιστροφή του εντός ολίγων ημερών. Για το σκοπό αυτό μπορείτε να απευθυνθείτε στο email:info@antroni.gr 

 

Γλωσσάρι

Α Β Γ Δ Ε Ζ H Θ Ι Κ  Λ Μ  Ν Ξ  Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ  
 ↔↔↔

Δημοτικά τραγούδια

Κεντρική Σελίδα

Ο Τόπος μας

Παράδοση

Πολυμέσα

Ιστορία

Αναδημοσιεύσεις

Free Joomla! templates by Engine Templates